Hej
Pojadę z pamięci trochę, więc za dużo wzorów konkretnych w tej chwili nie podam:
de Villars pisze:
Przeglądnąłem tego pdf-a ale mam wątpliwości. Domyślam się, że D(U) to dystans strzału (w metrach zapewne),
Niezupełnie; to jest właśnie funkcja Siacciego odpowiedzialna za obliczanie odległości, z wzoru którego (choć bardzo prosty) nie mogę jakoś zapamiętać
de Villars pisze:ale U jest już dla mnie niezbyt jasne. "kąt nachylenia stycznej do toru" - to należy rozumieć jako kąt w momencie trafienia w cel?
Ściślej biorąc, kąt w danej chwili (danej odległości), jeśli to jest moment trafienia, to oczywiście tak.
de Villars pisze:A "kąt rzutu' - czy chodzi o kąt pomiędzy lufą działa a ziemią? Jeśli założymy najbardziej prosty przykład, że strzelamy płasko i trafiamy pod kątem 90 stopni w pancerz, to U = v (moduł prędkości pocisku). Tylko co to jest ów moduł i skąd go wziąć? i co w tym układzie oznacza U - czy jest to prędkość pocisku na danym dystansie?
Zaczynając od końca, Uo = Vo/cos(a) gdzie Vo to prędkość początkowa pocisku, zaś (a) to kąt rzutu, tak jak napisałeś, czyli kąt podniesienia lufy działa. V to prędkość pocisku w danym momencie (danej odległości), czyli U to V powiązane z kątem. Cosinus 10 stopni to jest 0,98 czyli w zasadzie nie warto zawracać sobie nim głowy i dla małych kątów przyjąć U=V i tyle.
EDIT: tylko jeden prosty wzór na szybko, wiem że obiecałem, ale stale mi czasu nie starcza, sorry:
x = (1/c')*[D(U) - D(Uo)]
x - odległość (m)
c' - współczynnik balistyczny c pomnożony przez współczynnik beta, uwzględniający że pocisk leci w powietrzu o zmiennej gęstości. Dla płaskich torów można przyjąć 1 i nie zawracać sobie nim głowy
c = i*[(d^2)/m]*1000
i - współczynnik kształtu, znajdowany generalnie w sposób doświadczalny. To jest gdzieś między 0,5 a 0,6, im krótszy i bardziej dziadowski pocisk tym wyższe i. Np. pocisk karabinowy 12,7 mm B-30, długi, ciężki i elegancki ma i = 0,48 zaś karabinowy 7,62 mm LPS (lekki i bez tylnego zwężenia) i = 0,61.
d - kaliber (m)
m - masa pocisku (kg)
c wychodzi w dosyć szerokich granicach: wspomniany pocisk 7,62 ma c = 3,6; granat dalekonośny 76,2 mm ma 0,5 a granat dalekonośny 406 mm c = 0,1.
U - prędkość (m/s)
Uo - prędkość pocz. (m/s)
Czyli powyższy wzór na odległość możemy przekształcić do postaci D(U) = c*x + D(Uo)
Zakładając U = V dla znanej prędkości początkowej Uo znajdujemy sobie z tablic D(Uo), wyliczamy D(U) i znowu z tablic znajdujemy jakie jest to U. I mamy prędkość w odległości x.