Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)
Re: Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)
Świeżutki nowy numer, choć nie wiem kiedy jego premiera
Z ŻYCIA FLOT
Z PORTÓW I STOCZNI
Goście naszych portów AD 2016
Jacek Kosiński, Mirosław Chmieliński
TRYTON – okrętowy system uzbrojenia 35 mm
Przemysław Gurgurewicz
KAPER-1 po modernizacji
Tomasz Gos
Morska siła – jubileusz 3. Flotylli Okrętów
Dariusz Kłoskowski
Zmiany erozyjne na Zatoce Gdańskiej
Krzysztof Kubiak
NIEFTGAZY w nowej roli
Sławomir J. Lipiecki
„Kontrola morza” po szwedzku, czyli pancerniki typu SVERIGE – część 2
Wojciech M. Wachniewski
Śladami Olbrzymów – Linia żeglugowa Hurtigruten
Michał Rynkiewicz
Muzeum Morskie na Malcie
PRZYSTAŃ HOBBYSTÓW
ARCHIWUM MORSKIE im. Jerzego Micińskiego
http://www.warships.com.pl/html/artzdje ... 4-2016.jpg
Z ŻYCIA FLOT
Z PORTÓW I STOCZNI
Goście naszych portów AD 2016
Jacek Kosiński, Mirosław Chmieliński
TRYTON – okrętowy system uzbrojenia 35 mm
Przemysław Gurgurewicz
KAPER-1 po modernizacji
Tomasz Gos
Morska siła – jubileusz 3. Flotylli Okrętów
Dariusz Kłoskowski
Zmiany erozyjne na Zatoce Gdańskiej
Krzysztof Kubiak
NIEFTGAZY w nowej roli
Sławomir J. Lipiecki
„Kontrola morza” po szwedzku, czyli pancerniki typu SVERIGE – część 2
Wojciech M. Wachniewski
Śladami Olbrzymów – Linia żeglugowa Hurtigruten
Michał Rynkiewicz
Muzeum Morskie na Malcie
PRZYSTAŃ HOBBYSTÓW
http://www.warships.com.pl/html/artzdje ... 4-2016.jpg
Okręty są podobne do kobiet, bo ich malowanie i wybuchowość są tak samo kosztowne - Chester Nimitz
Numer zdecydowanie zdominowany przez bardzo obszerną drugą część szwedzkich POW
Wracając jednak do poprzedniego numeru i artykułu o "flocie" z 1863 - zaletą jest dosyć fajny, swobodny styl. Niestety wyraźnie brakuje w nim jakiegoś punktu odniesienia czy podane w nim w różnych walutach kwoty to dużo czy mało . Podobnie jak i informacji skąd pochodziły te środki - bo ten element często pomijany mocno wypacza nam spojrzenie na rodzimą historię... Co prawda z treści jakby pośrednio wynika, że gdy przeszliśmy na finansowanie emigracyjne to skala mocno spadła ale mimo wszystko W sumie chyba to dobrze, że autor przybliżył ten zapomniany temat ale... chyba zdecydowanie przesadza z jego rzeczywistą rolą i wpływem na cokolwiek. W naszej historii co prawda bardzo wiele takich teoretyczno-kanapowych o teoretycznym lub postulatywnym głównie charakterze przedsięwzięć ma rację bytu ale chyba nie warto tak na siłę kreować następnych. Bo przecież cała ta "flota" to była jedna wielka porażka organizacyjna i przedsięwzięcie w sferze "pobożnych życzeń" w ogóle trudne do porównania z w tym samym czasie prowadzonymi działaniami choćby skonfederowanych stanów. Może miast wynajfywać takie :szlacheckie" kwiatki warto byłoby się skupić na konkretnych i wymiernych ale "nieszlacheckich" osiągnięciach także reszty Narodu?
Wracając jednak do poprzedniego numeru i artykułu o "flocie" z 1863 - zaletą jest dosyć fajny, swobodny styl. Niestety wyraźnie brakuje w nim jakiegoś punktu odniesienia czy podane w nim w różnych walutach kwoty to dużo czy mało . Podobnie jak i informacji skąd pochodziły te środki - bo ten element często pomijany mocno wypacza nam spojrzenie na rodzimą historię... Co prawda z treści jakby pośrednio wynika, że gdy przeszliśmy na finansowanie emigracyjne to skala mocno spadła ale mimo wszystko W sumie chyba to dobrze, że autor przybliżył ten zapomniany temat ale... chyba zdecydowanie przesadza z jego rzeczywistą rolą i wpływem na cokolwiek. W naszej historii co prawda bardzo wiele takich teoretyczno-kanapowych o teoretycznym lub postulatywnym głównie charakterze przedsięwzięć ma rację bytu ale chyba nie warto tak na siłę kreować następnych. Bo przecież cała ta "flota" to była jedna wielka porażka organizacyjna i przedsięwzięcie w sferze "pobożnych życzeń" w ogóle trudne do porównania z w tym samym czasie prowadzonymi działaniami choćby skonfederowanych stanów. Może miast wynajfywać takie :szlacheckie" kwiatki warto byłoby się skupić na konkretnych i wymiernych ale "nieszlacheckich" osiągnięciach także reszty Narodu?
Ale za to rysunki są tym razem już bez tych dziwnych rozświetleń, cieni i blaskówNumer zdecydowanie zdominowany przez bardzo obszerną drugą część szwedzkich POW
ORP Piast i ORP Lech raczej nie dysponują lądowiskiem dla śmigłowców,ale to chyba tylko niedopatrzenie,ogólnie numer niezły.
To "ladowisko" to raczej platforma do VERTREP.
Pomijając ten chyba nieco przesadnie zafascynowany stylem informacji jakby z innej epoki (skąd się u nas bierze fascynacja takim dziwnym stylem?) artykuł o 3FO sam numer jakiś taki bardzo fajny jest - jak dla mnie dosyć optymalne połączenie dawnego Morza z najlepszymi latami MSIO - może to efekt zwiększenia proporcji tematyki cywilnej? W ogóle to co mi się podoba to że nowy zespół ma jakiś pomysł na własne istnienie inny niż kierunek w jakim podążało pismo w dawnym składzie czyli II wojna do potęgi... Niezależnie od tego jak to przyjmie się na rynku jest to mimo wszystko ciekawe jak to się dalej rozwinie...
Podobał mi się fragment o wizycie jednego ze szwedzkich pancerników (razem z fińskim POW) w Wielkiej Brytanii na paradzie z okazji koronacji.... GRZEGORZA VIToff pisze:Ale za to rysunki są tym razem już bez tych dziwnych rozświetleń, cieni i blaskówNumer zdecydowanie zdominowany przez bardzo obszerną drugą część szwedzkich POW
-
To chyba papież ? Przenieśli się do Londynu ? Może coś mi umknęło.
Zdarza się nawet najlepszym. NEFTEGAZ'y autor nazywa "Nieftgazami", a ich napęd stanowią silniki wysokoprężne ZULCERAdam pisze: Podobał mi się fragment o wizycie jednego ze szwedzkich pancerników (razem z fińskim POW) w Wielkiej Brytanii na paradzie z okazji koronacji.... GRZEGORZA VI
- de Villars
- Kontakt:
Albo antypapież Grzgorzów VI-ch było bowiem dwóchTadeusz Klimczyk pisze:To chyba papież ? Przenieśli się do Londynu ? Może coś mi umknęło.
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
http://springsharp.blogspot.com/
Też mi się MSiO podobają ostatnio. Ale niechlujstwo redakcyjne jest wku.... Choć są gorsi (o czym gdzie indziej).
W nadchodzącym numerze specjalnym MSiO:
Z ŻYCIA FLOT
Z PORTÓW I STOCZNI
Juliusz Tomczak
„Grzmiąca góra” US Navy– okręt pancerny DUNDERBERG
Piotr Olender
Grecki parowiec w walce z tureckim awizo
Andrzej Olejko
Siła Pajęczyny.
SPIDER WEB PATROLS czyli zwalczanie niemieckich okrętów podwodnych
przez alianckie lotnictwo morskie w latach 1917-1918
Jerzy Łubkowski
ORP WICHER i ORP BURZA w II wojnie światowej – część 1
Wojciech Holicki
Kolizja na Oaze Deep
Krzysztof Kubiak
Ostatnia wojna morska Europy, czyli chorwackie baterie przeciwko jugosłowiańskim okrętom
Sławomir J. Lipiecki
Pancerniki kontra lotniskowce
Krzysztof Stefański
HÖEGH TRADER – stoczniowy uciekinier
http://www.warships.com.pl/index.php?st ... art&id=105
Aczkolwiek strona wydawnictwa milczy chyba....
Z ŻYCIA FLOT
Z PORTÓW I STOCZNI
Juliusz Tomczak
„Grzmiąca góra” US Navy– okręt pancerny DUNDERBERG
Piotr Olender
Grecki parowiec w walce z tureckim awizo
Andrzej Olejko
Siła Pajęczyny.
SPIDER WEB PATROLS czyli zwalczanie niemieckich okrętów podwodnych
przez alianckie lotnictwo morskie w latach 1917-1918
Jerzy Łubkowski
ORP WICHER i ORP BURZA w II wojnie światowej – część 1
Wojciech Holicki
Kolizja na Oaze Deep
Krzysztof Kubiak
Ostatnia wojna morska Europy, czyli chorwackie baterie przeciwko jugosłowiańskim okrętom
Sławomir J. Lipiecki
Pancerniki kontra lotniskowce
Krzysztof Stefański
HÖEGH TRADER – stoczniowy uciekinier
http://www.warships.com.pl/index.php?st ... art&id=105
Aczkolwiek strona wydawnictwa milczy chyba....
Okręty są podobne do kobiet, bo ich malowanie i wybuchowość są tak samo kosztowne - Chester Nimitz
"Pancerniki kontra lotniskowce" zapowiada się kolejny fascynujący temat (kolejny, bo ostatnio czytałem i to dwa razy, artykuł w OW jak to flota włoska 9 września 1943 roku nie szła się internować, jeno do wielkiej "decydującej bitwy" z aliantami ). Maciej3 chyba będzie czytał z wypiekami na twarzy (żeby nie było - ja też!). Pewnie w końcu dowiem się czemu lotniskowce nie miały szans.
Nie miały szans, ale tylko z Iowami, bo te jak wiadomo miały Tomahawki.MiKo pisze:"Pancerniki kontra lotniskowce" zapowiada się kolejny fascynujący temat ... Pewnie w końcu dowiem się czemu lotniskowce nie miały szans.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
No i wykrakałem Tomahawki na Iowce.
Mam pytanie.
Czy Tomahawki były/są przystosowane do przenoszenia głowic wodorowych ?
Pytam, bo w podpisie na stronie 70 jest napisane, że w wersji TLAM-N przenosiły głowice termonuklearne.
Mam pytanie.
Czy Tomahawki były/są przystosowane do przenoszenia głowic wodorowych ?
Pytam, bo w podpisie na stronie 70 jest napisane, że w wersji TLAM-N przenosiły głowice termonuklearne.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/W80_(nuclear_warhead) Tak swoja droga, jesli Orki mialby na serio odstraszac...