Podpisywanie się pod recenzjami
Podpisywanie się pod recenzjami
Taki pomysł ma kolega Xenio
Powiesić w dziale Recenzję notkę o podpisywaniu imieniem i nazwiskiem napisanych recenzji.
Ja osobiście nie mam nic na przeciw (choć może i nie zabardzo za, a nawet przeciw ), ale jakie jest zdanie innych ?
Oczywiść forma może być różna - od groźby usunięcia po jedynie prośbę o podpisanie.
Powiesić w dziale Recenzję notkę o podpisywaniu imieniem i nazwiskiem napisanych recenzji.
Ja osobiście nie mam nic na przeciw (choć może i nie zabardzo za, a nawet przeciw ), ale jakie jest zdanie innych ?
Oczywiść forma może być różna - od groźby usunięcia po jedynie prośbę o podpisanie.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Re: Podpisywanie się pod recenzjami
Ja jestem przeciwny wszystkim nowym formom represji, zmieniających w dodatku charakter forum. Tym bardziej że nic to nie da - zamiast Smok EUstachy podpisze recenzję Jarosław Zasadzki i co? Trzeba będzie wprowadzic skomplikowany system identyfikacji i _WERYFIKACJI_ użyszkodnika - absolutnie bezsensu.MiKo pisze:Taki pomysł ma kolega Xenio
- dessire_62
- SmokEustachy
- Kontakt:
- SmokEustachy
- Kontakt:
Re: Podpisywanie się pod recenzjami
A po co?MiKo pisze:Ja osobiście nie mam nic na przeciw (choć może i nie zabardzo za, a nawet przeciw ), ale jakie jest zdanie innych ?
Zawsze były notki i recenzje podpisane pseudonimami lub inicjałami.
A nazwiska - jak naprawdę trzeba - to przecież podajemy.
Witam!
1/ Niepodpisana recenzja to nic innego jak paszkwil.
2/ Niepodpisana recenzja była przyczyną rezygnacji - daj Boże, chwilowej - Groma. Grom - abstrahując od poglądów - jest bardzo wartościowym członkiem społeczności FOW. Należy dołożyć wszelkich starań, żeby podobna sytuacja się nie powtórzyła.
3/ W kilkuletniej historii FOW zdarzały się przypadki, że z powodu negatywnej opinii wyrażonej tu, zamykano nas albo grożono sądem. Za każdym razem wiedzieliśmy, kto się naraził (i komu). Ale jeśli jakiś anonim napisze recenzję, a wydawnictwo (autor) będzie pieniaczem, to kogo pozwą? MiKesza?
4/ Dział recenzji jest działem wydzielonym, więc może mieć nieco inne zasady niż inne subfora (tak jak np. "Sprzedam, kupię, zamienię...").
...i dodatkowo...
"Niepodpisane recenzje menagement FOW uznaje za nieistniejące"
albo:
"Bądź odpowiedzialny za swoje słowa - podpisz się!!!"
Kto chciałby być traktowany poważnie - toby się podpisywał. Kto nie - jego wola. (Bo przecież już w czasie trwania dyskusji mogą pojawić się kolejne "recenzje". Wymagać imienia i nazwiska, czy nie?).
Ewentualnie można wprowadzić zasadę, że w dziale Recenzje - tylko recenzje podpisane, natomiast niepodpisane - do "Opracowań..."
Albo że pod niepodpisaną recenzją będzie pojawiał się wpis moderatora z wyraźną prośbą o podpisi?
Pozdrawiam
Ksenofont
1/ Niepodpisana recenzja to nic innego jak paszkwil.
2/ Niepodpisana recenzja była przyczyną rezygnacji - daj Boże, chwilowej - Groma. Grom - abstrahując od poglądów - jest bardzo wartościowym członkiem społeczności FOW. Należy dołożyć wszelkich starań, żeby podobna sytuacja się nie powtórzyła.
3/ W kilkuletniej historii FOW zdarzały się przypadki, że z powodu negatywnej opinii wyrażonej tu, zamykano nas albo grożono sądem. Za każdym razem wiedzieliśmy, kto się naraził (i komu). Ale jeśli jakiś anonim napisze recenzję, a wydawnictwo (autor) będzie pieniaczem, to kogo pozwą? MiKesza?
4/ Dział recenzji jest działem wydzielonym, więc może mieć nieco inne zasady niż inne subfora (tak jak np. "Sprzedam, kupię, zamienię...").
...i dodatkowo...
"Niepodpisane recenzje menagement FOW uznaje za nieistniejące"
albo:
"Bądź odpowiedzialny za swoje słowa - podpisz się!!!"
Kto chciałby być traktowany poważnie - toby się podpisywał. Kto nie - jego wola. (Bo przecież już w czasie trwania dyskusji mogą pojawić się kolejne "recenzje". Wymagać imienia i nazwiska, czy nie?).
Ewentualnie można wprowadzić zasadę, że w dziale Recenzje - tylko recenzje podpisane, natomiast niepodpisane - do "Opracowań..."
Albo że pod niepodpisaną recenzją będzie pojawiał się wpis moderatora z wyraźną prośbą o podpisi?
Pozdrawiam
Ksenofont
Nawet za czasów Nali nie wprowadzano tylu zaostrzeń na FOW, jeśli dla Ksenofonta nie odpowiadają wypowiedzi innych nie mu8si pisać na FOW, może pisać na DWS, a nie robić z FOW filię DWS. Bywały tutaj dyskusje dużo ostrzejsze i sytuacja wracała do normy. Jeśli ktoś nie ma ochoty teraz ujawniać się z nazwiska to nie poda prawdziwego i potem. Może od razu wprowadzmy zamiast nicków imiona i nazwiska, nr pesel i nip. Ja mogę podać kenitala.
Może najpierw definicje:
To tak, żebyśmy wiedzieli, o czym mówimy.
Moim dobrym prawem jest podpisywanie się pseudonimem (tam gdzie chcę).
Oczywiście, jeśli Szanowne Grono zechce ustalić inne reguły, to się podporządkuję.
paszkwil «pismo, wypowiedź lub utwór szkalujące lub zniesławiające kogoś»
I jeszcze... paszkwil równie dobrze może być podpisany. Także imieniem i nazwiskiem.recenzja «omówienie i ocena dzieła literackiego, spektaklu teatralnego, koncertu itp., zwykle publikowana w prasie»
To tak, żebyśmy wiedzieli, o czym mówimy.
Moim dobrym prawem jest podpisywanie się pseudonimem (tam gdzie chcę).
Oczywiście, jeśli Szanowne Grono zechce ustalić inne reguły, to się podporządkuję.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Ujęte jest tu sedno sprawy. Szczególnie cenne uwagi o DWS.janik41 pisze:Nawet za czasów Nali nie wprowadzano tylu zaostrzeń na FOW, jeśli dla Ksenofonta nie odpowiadają wypowiedzi innych nie mu8si pisać na FOW, może pisać na DWS, a nie robić z FOW filię DWS. Bywały tutaj dyskusje dużo ostrzejsze i sytuacja wracała do normy. Jeśli ktoś nie ma ochoty teraz ujawniać się z nazwiska to nie poda prawdziwego i potem. Może od razu wprowadzmy zamiast nicków imiona i nazwiska, nr pesel i nip. Ja mogę podać kenitala.