Tabela

czyli sprawy związane z administracją i działaniem forum...

Moderatorzy: Marmik, crolick

Krzysztof Gerlach
Posty: 4381
Rejestracja: 2006-05-30, 08:52
Lokalizacja: Gdańsk

Tabela

Post autor: Krzysztof Gerlach »

Dalsza część mojego cyklu o łodziach wymaga wstawienia kilku tabel (długich). Jednak tabela utworzona w Wordzie, po przeniesieniu tutaj zmienia się w sieczkę. Jakoś nie mogę się doczytać w FAQ niczego na ten temat. Mam nadzieję, że nie jest konieczne potraktowanie jej jako obrazka. Jeśli nie, chętnie bym się dowiedział, jak należy postąpić - tylko bez nadmiaru żargonu informatycznego, proszę.
Pozdrawiam, Krzysztof Gerlach
Awatar użytkownika
crolick
Posty: 3941
Rejestracja: 2004-01-05, 20:18
Lokalizacja: Syreni Gród
Kontakt:

Post autor: crolick »

Panie Krzysztofie,

najprościej będzie przekopiować poniższą tabelę i za pomocą - przepraszam za wyrażenie - małpowania zastosować do właściwej tabeli:
[table]
[mrow]I kolumna[col]II kolumna[col]etc.
[row]I rząd[col]I rząd[col]etc
[row]II rząd[col]II rząd[col]etc
[/table]
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
pothkan
Posty: 4415
Rejestracja: 2006-04-26, 23:59
Lokalizacja: Gdynia - morska stolica Polski
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Przeklejam instrukcję podaną kiedyś przez Grzecha:
Grzechu pisze:
AvM pisze: Moze ktos wie jak zrobic w sposob odwrotny
Czy mozna tabele kopiowac w jakis sposob
z EXCELA do FOW ???
W bardzo prosty sposób typu bezpośrednie kopiuj-wklej to nie, ale można sobie oszczędzić sporo ręcznego wstawiania tagów.

Krok po kroku:
- w Excelu otworzyć arkusz z danymi (ewentualnie sporządzić jego kopię na wypadek niechcianego przypadkowego zapisania po zmianach)
- przed każdą kolumnę z danymi wstawić pustą kolumnę
- w ostatnią komórkę na dole pierwszej kolumny wstawić znacznik wiersza [ row ]
- w ostatnie komórki na dole pozostałych kolumn wstawić znacznik kolumny [ col ]
- złapać i przeciągnąć do góry komórkę ze znacznikami - wartości powinny się powielić wypełniając puste komórki w danej kolumnie(dlaczego znaczniki w ostatniej komórce i ciągnięcie do góry? Z wygody - przy ciągnięciu przez większą ilość ekranów mój Exel ma tendencję do znalezienia się w np. komórce B8753, podczas gdy ostatnie dane są w B120. A w górę już się nic nie przewinie z nadmiarem)
- zaznaczyć cały tak spreparowany obszar i użyć funkcji kopiuj
- skopiowany fragment wkleić do postu
- dopisać już w poście znaczniki tabeli [ table ] i [ /table ]
- ewentualnie oznaczyć pierwszy wiersz jako nagłówek
- dwa ostatnie kroku można wykonać jeszcze w arkuszu - jak komu wygodniej...

UWAGA: Znaczniki w nawiasach kwadratowych poprzedziłem i zakończyłem spacjami, bo post się 'tabelaryzował'. Oczywiście we wstawianej treści należy używać ich normalnie.

Przykład przeróbki tutaj: http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=1621.

Cała operacja w Excelu zajęła jakieś 2 minuty, znacznie dłużej niż edycja postów Uśmiech...
A bardziej skrótowo, jak zrobić tabelę "od początku" (uwaga - lepiej przygotować w pliku tekstowym i potem przekleić)

Kod: Zaznacz cały

[table] - otwarcie tabeli
[mrow] - otwarcie wiersza legendy
[row] otwarcie zwykłego wiersza
[col] - kolejne komórki w kolumnie (poza pierwszą)
[/table] - zamknięcie tabeli


Np. taki zapis...

Kod: Zaznacz cały

[table]
[mrow]1[col]2[col]3[col]4
[row]A[col]B[col]C[col]D
[row]B[col]C[col]D[col]E
[row]C[col]D[col]E[col]F
[/table]


...da następujący efekt:

[table]
[mrow]1[col]2[col]3[col]4
[row]A[col]B[col]C[col]D
[row]B[col]C[col]D[col]E
[row]C[col]D[col]E[col]F
[/table]
Gość

Post autor: Gość »

Dzięki!
Wypróbujemy.
K.G.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Posty: 3397
Rejestracja: 2004-01-06, 14:28
Lokalizacja: Oxenfurt
Kontakt:

Re: Tabela

Post autor: SmokEustachy »

Krzysztof Gerlach pisze:Dalsza część mojego cyklu o łodziach wymaga wstawienia kilku tabel (długich). Jednak tabela utworzona w Wordzie, po przeniesieniu tutaj zmienia się w sieczkę. Jakoś nie mogę się doczytać w FAQ niczego na ten temat. Mam nadzieję, że nie jest konieczne potraktowanie jej jako obrazka. Jeśli nie, chętnie bym się dowiedział, jak należy postąpić - tylko bez nadmiaru żargonu informatycznego, proszę.
Pozdrawiam, Krzysztof Gerlach
Prosze mi przesłac tabelę na adres:
sopelek2
@
poczta.onet.pl

Ja ją jakos przekonwertuję na HTML i zamieszczę.
Awatar użytkownika
AvM
Posty: 5696
Rejestracja: 2004-08-03, 01:56

Re: Tabela

Post autor: AvM »

SmokEustachy pisze:
Krzysztof Gerlach pisze:Dalsza część mojego cyklu o łodziach
Ja ją jakos przekonwertuję na HTML i zamieszczę.
to nie jest HTML to jest BBC

w HTML to mozna zrobic prosto z EXCELA

<table>
<tr> <td> </td> </tr>
</table>

tak ze tu jest löatwiej
Krzysztof Gerlach
Posty: 4381
Rejestracja: 2006-05-30, 08:52
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Krzysztof Gerlach »

Dziękuję wszystkim.
Nie ukrywam, że najbardziej spodobał mi się sposób Crolicka z "małpowaniem". Niestety, chociaż u mnie tabele wyglądają imponująco, to po wysłaniu znowu jest ... blada, czyli ten sam efekt.
Dalsze próby jutro albo pojutrze.
Pozdrawiam, Krzysztof Gerlach
Gość

Re: Tabela

Post autor: Gość »

AvM pisze:
SmokEustachy pisze:
Krzysztof Gerlach pisze:Dalsza część mojego cyklu o łodziach
Ja ją jakos przekonwertuję na HTML i zamieszczę.
to nie jest HTML to jest BBC

w HTML to mozna zrobic prosto z EXCELA

<table>
<tr> <td> </td> </tr>
</table>

tak ze tu jest löatwiej
Więc nie ma się co bujać z bbc itp tylko zrobić plik html i dać link. Się zrobi automagicznie a wy się dalej będziecie bujać.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Posty: 3397
Rejestracja: 2004-01-06, 14:28
Lokalizacja: Oxenfurt
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

to ja byłem
Awatar użytkownika
AvM
Posty: 5696
Rejestracja: 2004-08-03, 01:56

Re: Tabela

Post autor: AvM »

Moze ktos ma skrypt jak tabelki z EXCELA przerabiac na takie tu (BBCode) ?

Moglbym troche danych poüpodrzucac
Gość

Re: Tabela

Post autor: Gość »

Pytanie do Adminow - czy BBCode dziala? Nic mi nie wychodzi i nie wiem czy to ja jestem dzis jakis nie kumaty czy cos jest nie tak.... A chcialem zrobic ten automat - znaczy sie bedzie raczej pol-automat bo programista to ze mnie zaden - i wrzucic wkoncu te listy Royal Navy z XIX wieku ktore obiecalem jednemu z forumowiczow juz jakis czas temu.
wojtek.uk
Posty: 206
Rejestracja: 2010-06-07, 13:14
Lokalizacja: UK

Re: Tabela

Post autor: wojtek.uk »

To ja bylem - wykopalo mnie w miedzyczasie i poszlo jako Gosc. To chyba nie jest dobry dzien...
Gdyby ludzie od jaskiniowej epoki robili tylko to, co wyglądało na możliwe, do dzisiaj siedzieliby w jaskiniach. - LEM
Marek T
Posty: 3252
Rejestracja: 2004-01-04, 20:03
Lokalizacja: Gdynia

Re: Tabela

Post autor: Marek T »

Pytanie do Adminów: czy byłaby możliwość dołączania plików XLS? Rozwiązałoby to niektóre problemy z tabelami.
MiKo
Admin FOW
Posty: 3963
Rejestracja: 2004-01-07, 09:02

Re: Tabela

Post autor: MiKo »

OK. - już można dodawać pliki xls do załączników.
Marek T
Posty: 3252
Rejestracja: 2004-01-04, 20:03
Lokalizacja: Gdynia

Re: Tabela

Post autor: Marek T »

Łoł!
Dzięki.
ODPOWIEDZ