fale fajnie wyglądają
W pliku
okrety.ini
w katalogu
bin
masz linijkę definiującą wysokość fal, oraz ilość punktów wyświetlanych.
Niezależnie od ilości wyświetlanych punktów do wyliczenia aktualnych sił działających na okręt i w związku z tym przechyłów, zawsze jest uwzględniana wysokość fali. Także jak wpiszesz wysokość 6 m, a ilość punktów 0 x 0 to będziesz miał wyświetlane morze płaskie jak stół a okręty będą się kołysać. Takie życie
ale Vanguard 4x457 nie strzela (choć strzelał w którejś z poprzednich wersji), za to strzela Guard 6x406 (poprzednio nieaktywny)..
Jak już pisałem znalazłem objaw, dość specyficzny, ale nie znalazłem dokładnej przyczyny, czyli konkretnego błędu w kodzie programu.
Podczas próby znalezienia i usunięcia zrobiłem tak, że nie działa mi nic, bo pogram nie startuje
Przy okazji pytanie natury "estetycznej" - czy nie myślałeś, żeby opis okrętu (nazwa, kurs, prędkość itd) dać tak, żeby nie zasłanaiły sylwetki jednostki? Np jakby były poniżej - fajniej by to chyba wyglądało. Wiem, że to duperele, ale może w wolnej chwili..
Czemu nie. Sprawa jest dość prosta, tylko nie wiem czy jak napis wyjdzie pod wodą to czy w ogóle będzie widoczny. Jak program zacznie się uruchamiać to potestuję.
Faktycznie z trymem jest coś nie tak - np. Hiraga na dzień dobry wygląda tak, jakby zaraz miał pójść rufą na dno..
Hiragi nie sprawdzałem, Incomparable poprawiłem ( już po posłaniu programu ), kilka innych ( coś chyba G3 i coś jeszcze ) ma przegłębienie na dziób itd. Nie zdążyłem wszystkiego poprawić. Następnym razem to zrobię przed wysłaniem.
Oto przykład (Hiraga wkrótce zadarł dziób w górę, malowniczo obrócił się wzdłuż własnej osi i zatonął dokładnie pionowo rufą w dół, cały czas 0 ton wody w kadłubie):
Mój błąd. Jak dopisywałem opcję wyświetlającą ilość wody w kadłubie to dołożyłem jedną zmienną przechowującą tą wartość, żeby funkcja wyświetlająca nie musiała za każdym razem zliczać ilości wody w kilkuset czy kilku tysiącach pomieszczeń. A po zmianie funkcji wyliczającej obciążenia zapomniałem modyfikować tą zmienną.
Oczywiście do zachowania się okrętu na wodzie brana jest uwaga woda w kadłubie ( inaczej by się nie zanurzał ) a nawet jej położenie jeśli pomieszczenie nie jest pełne, co widać jak się wciśnie AA ( pomieszczenia bardziej niebieskie mają więcej wody ), te czerwone kule w środku pomieszczeń to środki wody w pomieszczeniu, im kula większa tym więcej wody ( procentowo ).
Tylko wyświetlanie było niepoprawne.
Chyba poprawiłem, ale pewności nie mam, bo program nie startuje
Oj teraz będę dokładniej testował przed wysłaniem, tak jak kiedyś.