Nowe książki i czasopisma (3)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Bartłomiej Batkowski
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Batkowski »

mkowalski pisze:Dla zainteresowanych książką P. Olendra, Wojna rosyjsko-japońska: nakład u wydawcy został już wyczerpany. Sam kupiłem przedostatni egzemplarz. Książkę można kupić pod wskazanym kilka postów wyżej linkiem w Księgarni Akademickiej i część nakładu ma trafić do PWSZ w Raciborzu, więc pewnie książka będzie jeszcze jakoś dostępna, ale lepiej się spieszyć. Jest szansa na dodruk po wakacjach, ale nie wiadomo. Do "zwykłych" księgarni książka raczej nie trafi, co najwyżej do kilku księgarni naukowych.
Księgarnia Akademicka kaputt.. wczoraj już nie mieli.. Jestem szczerze zawiedziony!
Gdy w twe drzwi zapuka wróg,
Weź siekierę, piłę, strug.
Oddaj wszystko to wrogowi,
Niechaj sam se trumnę zrobi!

Bo mu się odechce na nas napadania
Od samego po nas sprzątania..
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

Nowy Misiek

Obrazek

Z życia flot
Kronika PMW
Kronika MOSG płk. Karola Bacza
Na podwodnych skrzydłach - wodoloty typu Pegasus
Zatopienie Cheon An
O przyszłości Marynarki Wojennej
Flotylla Wiślana w latach 1918-1921 (cz. 1)
Bari 2 grudnia 1943 roku
Zapomniana para - Francuskie pancerniki Clemenceau i Gascogne
Zdarzyło się 70 lat temu - Katastrofa po Texel
Kolizja koło Cork Sand
Utrata liniowca Andrea Doria
U 995 z Laboe
Jeszcze jedna turecka replika
Nowy „Tęczowy Wojownik”
Mój morski egzamin
VTS Zatoka Gdańska
Sprawy wakacyjne i ciekawe
Archiwum morskie im. Jerzego Micińskiego

http://magnum-x.pl/index.php?option=com ... &Itemid=15
"Walka o wolność, gdy się raz zaczyna, krwią ojca spada dziedzictwem na syna"
G.Byron
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Baltic pisze:Nowy Misiek

Nowy „Tęczowy Wojownik”

http://magnum-x.pl/index.php?option=com ... &Itemid=15

nie jest prawdą, jakoby:

"Uroczyste położenie stępki, w trakcie którego w pierwszej, dennej sekcji kadłuba umieszczono symboliczną deskę wraz z monetą..."

grinpisowcy złamali tradycję, co (zdaniem przesądnych marynarzy) może przynieść pecha jednostce...

monetę albo wkłada się pod stopę masztu, albo "zamyka się" (zaspawuje) w jakimś zamkniętym obszarze kadłuba (np. w stępce o konstrukcji skrzyniowej)...

tymczasem sekcją denną (przy jej opuszczaniu dźwigiem) wciśnięto monetę w deskę, po czym uniesiono na chwilę sekcję z łoża, by móc wyjąć deskę z monetą...

moneta z deską służyła podczas uroczystości głównie temu, by jeden z grinpisowskich vipów mógł się z nią dać obfotografować (a potem grupa kilku zielonych vipów)

oficjele z grinpisu, pytani o dalsze losy deski z monetą, byli zakłopotani... głupio się uśmiechali kryjąc niezdecydowanie... i w końcu oświadczyli, że do deski dorobią jakąś tabliczke pamiątkową małą z napisem i wszystko razem zawiśnie w grinpis HQ...
Adam

Post autor: Adam »

A o tym to nie wiedziałem. W oficjalnych komunikatach była mowa o desce i monecie, domyślnie umieszczonych w stępce.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Adam pisze:A o tym to nie wiedziałem. W oficjalnych komunikatach była mowa o desce i monecie, domyślnie umieszczonych w stępce.

nigdy nie wierz press release'om ;)

rzecznicy prasowi polskich firm morskich często wprowadzają media (i ich odbiorców) w błąd (np. porty, gdy zdobędą się np. na jakieś opisy statków wycieczkowych) :)

za granicą rzadziej, ale też zdarzają się babole w podobnych sytuacjach / źródłach...
firma o przebogatych tradycjach żeglugowych - Cunard przy okazji wprowadzenia do eksploatacji QM2 napisał, że statek... "weighs..." czy "displaces..." (już nie pamiętam) i tu podano liczbę stanowiącą wielkość tonażu pojemnościowego brutto...

przykłady można mnożyć...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

No bo niestety większość dziennikarzy (szczególnie prasy codziennej) na niczym się dobrze nie zna, a o wszystkim pisze. Takich, którzy piszą tylko o tym, na czym się znają, jest niestety mniejszość.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

polsteam pisze:(...) oficjele z grinpisu, pytani o dalsze losy deski z monetą, byli zakłopotani... głupio się uśmiechali kryjąc niezdecydowanie...
Ktoś tu kiedys pisał z oburzeniem o kulturze osobistej, kulturze wypowiedzi etc.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Wicher pisze:
polsteam pisze:(...) oficjele z grinpisu, pytani o dalsze losy deski z monetą, byli zakłopotani... głupio się uśmiechali kryjąc niezdecydowanie...
Ktoś tu kiedys pisał z oburzeniem o kulturze osobistej, kulturze wypowiedzi etc.

"głupio się uśmiechali" (chodzi o taki "niewyraźny", "nerwowy" uśmiech - taki niepewny, zdradzający zakłopotanie, taki "nie od serca"...) nie jest stwierdzeniem obraźliwym, ani niekulturalnym... może nie jest nadzwyczaj eleganckie - nic więcej...

głupio może się uśmiechac każdy (nawet mądry skądinąd człowiek) w momencie, gdy zostanie zaskoczony np. kłopotliwą sytuacją, albo pytaniem, na które - zdaje sobie sprawę - powinien raczej znać odpowiedź, a jednak jej nie zna...

jeżeli Cię razi określenie, jakiego użyłem, ustalmy, po korekcie, ze było tak:
oficjele z grinpisu, pytani o dalsze losy deski z monetą, byli zakłopotani... niepewenie się uśmiechali, kryjąc niezdecydowanie...
Awatar użytkownika
Wicher

O wiele lepiej to teraz wygląda, dziękuję :)
Adam

Post autor: Adam »

polsteam pisze: nigdy nie wierz press release'om ;)
.
Czasem trzeba, bo nie można być wszędzie.
Swoją drogą, czy to oznacza, że mam też nie wierzyć materiałom prasowym obecnie wiodącej, polskiej stoczni?? ;))

Trzeba jednak przyznać, że i Greenpeace opisał to dokładnie, tyle, że akurat do tego opisu dotrzeć mi się nie udało (albo po prostu przeoczyłem):
Greenpeace pisze:In the old days a keel laying ceremony was held when the keel or back bone of the ship was competed. But today, ships are built in more modular sections. So the shipyard hoisted up our section of the ship, and gently lowered it onto a plank, with a coin placed in between the ship and the plank - a time-honored tradition among shipwrights. The coin was pressed into the wood, and Kumi Naidoo, the International Executive Director brought it over to show us. The plank will make a nice display back in Amsterdam
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Adam pisze:
polsteam pisze: nigdy nie wierz press release'om ;)
.
Czasem trzeba, bo nie można być wszędzie.
Swoją drogą, czy to oznacza, że mam też nie wierzyć materiałom prasowym obecnie wiodącej, polskiej stoczni?? ;))

Trzeba jednak przyznać, że i Greenpeace opisał to dokładnie, tyle, że akurat do tego opisu dotrzeć mi się nie udało (albo po prostu przeoczyłem):
Greenpeace pisze:In the old days a keel laying ceremony was held when the keel or back bone of the ship was competed. But today, ships are built in more modular sections. So the shipyard hoisted up our section of the ship, and gently lowered it onto a plank, with a coin placed in between the ship and the plank - a time-honored tradition among shipwrights. The coin was pressed into the wood, and Kumi Naidoo, the International Executive Director brought it over to show us. The plank will make a nice display back in Amsterdam

jak dotąd, wśród kilku osób, z którymi się konsultowałem w tej sprawie, żadna nie potwierdziła by: "a coin placed in between the ship and the plank" było faktycznie: "a time-honored tradition among shipwrights"... :)
- grinpis zawsze był dobry w dorabianiu ideologii lub tendencyjnym doborze informacji :)
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Obrazek Obrazek

w sprzedaży od 10.08.2010
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
Wicher

25 złotych? Czy to nie lekka przesada?
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Wicher pisze:25 złotych? Czy to nie lekka przesada?

reklamacje do naczelnego, albo potem na alegro, na przykład, albo po kilku latach "prosić" o skan prywatny, bo oryginał będzie jeszcze za drogi, o czym się tutaj już wielokrotnie przekonałem. Masz wolny wybór!
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
Wicher

Ale ja Cie/Was nie obrzucam pretensjami tylko pytam czy nie można taniej skoro vat macie 0 %? Jeśli nie chcesz na forum mi odpowiadać o warunkach i cenach druku, dystrybucji, płacy i honorariów to możesz poprzez PW.
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Wicher pisze:Ale ja Cie/Was nie obrzucam pretensjami tylko pytam czy nie można taniej skoro vat macie 0 %? Jeśli nie chcesz na forum mi odpowiadać o warunkach i cenach druku, dystrybucji, płacy i honorariów to możesz poprzez PW.
nie zamierzam z Tobą dyskutować, bo nie jestem ministrem spraw zagranicznych OW, czy dyr. handlowym. porozmawiaj z szefem, a dowiesz się wszystkiego, nawet to, za ile my piszemy, warto, wierz mi i kończmy tę jałową dyskusje, bo nic Ci nie powiem, co Ciebie gryzie.
ODPOWIEDZ