Jakie polskie kutry rybackie (tzn. te które wcześniej pływały pod białoczerwoną) trafiły w obce ręce? Przy czym możemy sobie darować jednostki zagarnięte przez Niemców w czasie wojny.
Słyszałem o szściu przypadkach nabycia polskich kutrów przez "obcy kapitał":
1) Cecylia Gdy 35 należąca do kpt. ż. w. Mikołaja Deppisza, po Wojnie Obronnej 1939 roku została pozostawiona w Norwegii (Bergen?), gdy właściciel wyruszył do Wielkiej Brytanii pod polskie sztandary. Zapewne ja sprzedano... (tyle KSP tom 4). Może ktoś zna szczegóły?
2) Marie-Alice Gdy 77 sprzedana w Szwecji, gdzie znalazła schronienie po wybuchu wojny. Wraz z nią schronił się jeszcze jeden kuter którego nazwy do końca nie można ustalić (mogą to być Hel 121, Gdy 14, Gdy 15 lub Gdy 71) to według KSP tom 4.
3) Wojciech Fornalski (Polonus) zakupił kilkanaście (nowych? używanych?) kutrów - taka informacje podał Marek
http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 285#p99285
Marku może znajdziesz chwilkę aby napisać o nich troszkę?
4) Seacroust Ltd z Wysp Bahama zakupił 32 stalowe kutry 17-metrowe (nowe? używane?) - taką informacje znalazłem w "Morzu nr 2 z 1972 roku:
http://www.magemar.com.pl/_files_/auto_ ... a%2012.jpg
5) co najmniej 6 kutrów typu B-368 trafiło do Gwinejsko-Polskiego Towarzystwa Połowów "Soguipol", w książce "Pod polska banderą" J. Miciński podaje, że na cztery z nich 25.VI.1961 zostały przeflagowane pod banderę Gwinei. Z kolei Wojciech Zientara podaje że w 1963 powróciły do "Szkunera"

6) Świ 50(?) (eks-KFK ***) (Ernst Burmester Schiffswerft KG/St. Rybacka, Świnoujście, wod. 1947?, Rybacka Baza Remontowa, Puck, uk.1951) (Antoni Gmitrowicz) --> 1951 Gdy 16 [Łosoś(I) --> Jedność Rybacka] --> niemiecki? (czy może zachodnioniemiecki?) jacht s/y Freedom --> dalsze losy ?
Czy były jeszcze inne sprzedaże?
Z eksportu nowych jednostek znalazłem (przy czym kompletnie brak mi nazw):
1) 4 kutry typu STOREM 5 do Indii
2) 20 kutrów krewetkowych typu STOREM 8 do Kuwejtu
3) 2 kutry krewetkowe typu KR-24 do Nigerii
4) 51 kutrów rufowych typu TR-13 do Nigerii + 1 do Mauretani + 1 do Iraku
5) superkutry typu B-403 - brak bliższych danych
W tym miejscu aż się chce użyć "gierkowskiego": Pomożecie?
Z góry dziekuję za okazaną pomoc.