ORP BŁYSKAWICA / Muzeum Marynarki Wojennej
Re: ORP BŁYSKAWICA / Muzeum Marynarki Wojennej
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
-
Waldek, dzięki za uzupełnienie tematu zdjęciem. Problem polega na określeniu, jaki typ działa ono przedstawia. Jest to najprawdopodobniej któraś z odmian działa 3", ale nie jest mi znany model samego działa, ani podstawy na której było ono zamontowane. Np 3in.20cwt.AA.Mk 1zamontowany na lorze oznaczano też w literaturze jako Mark I na podstawie IV A. Jak wspomniałem wcześniej taką podstawę miał Garland i najprawdopodobniej działo na niej zamontowane to Mark I A, ale samego działa też nie jestem pewny. Poszczególne modele różniły się w sposób zasadniczy rozmieszczeniem przyrządów celowniczych i naprowadzania, zabudową oporopowrotników, kołyską itp. Wiązało się to pewnie również z zastosowaniem odpowiedniej podstawy. No i tu poległem, bo nie mogę znaleźć żadnego odpowiednika dla Błyskawicy, które by się zgadzało z tym zdjęciem i zamieszczonymi w EOW. Dlatego liczę na pomoc speców.
A tak ładnie mógł stać w Gdyni...
http://aviateam.pl/artykul/title;ostatn ... jennej-rp/
http://aviateam.pl/artykul/title;ostatn ... jennej-rp/
Pytanie tylko gdzie? W tzw. skansenie naprawdę nie ma już miejsca. Próby wpasowania mi 14 były. Mierzono teren, kombinowano jak i co można byłoby poprzestawiać ale efekt zawsze był ten sam. Po prostu tam już nic więcej o takich a nawet połowę mniejszych gabarytach się nie zmieści. Z drugiej strony cholerna szkoda że czternastki nie będzie można zobaczyć w MMW...
Wyrzuciłbym Iskrę i ten złom, który kiedyś był kioskiem "Dzika", poprzestawiał trochę drobnicy (wały, żurawiki) i miejsce by się znalazło.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Ta Iskra ma tyle wspólnego z MW co ja z baletem
Dodatkowo Jaka-9 (jeden z 2 egzemplarzy w Polsce) do gmachu i jest miejsce na Mi-14 w wersji ratowniczej. No i może jeszcze na Mi-2.
Dodatkowo Jaka-9 (jeden z 2 egzemplarzy w Polsce) do gmachu i jest miejsce na Mi-14 w wersji ratowniczej. No i może jeszcze na Mi-2.
A w Krakowie jest fajne Muzeum Lotnictwa.
I miejsca na Mi - 14 pełno
. Obok wielu innych ciekawostek ładnie by wyglądał. A tak... 
I miejsca na Mi - 14 pełno

Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Zwłaszcza obok pięknie utrzymanego Mi-4M. Dęblin będzie konkurował z Krakowem o co ciekawsze eksponaty i niestety takie szaraczki jak Gdynia dostaną co najwyżej łopaty od wirnika.
[quote="szafran"]Ta Iskra ma tyle wspólnego z MW co ja z baletem
A co jest z tą iskrą nie tak? Nie należała do BLMW?
A co jest z tą iskrą nie tak? Nie należała do BLMW?
Należała jedynie przez 3 miesiące do 42 Polowych Warsztatów Lotniczych w Gdyni. A tak to wspomniana Iskra należała do 58, 60, 61, 66 Lotniczego Pułku Szkolnego. Czyli Radom, Dęblin, Biała Podlaska.
No cóż, tego nie wiedziałem. Ani się nie spodziewałem.
Spokojnie reszta maszyn ma marynarski rodowód 

Myślę, że warto zobaczyć co ciekawego pokażą.Od 16 sierpnia, od wtorku do niedzieli, w godzinach od 11.00 do 18.00
wraz z Ekspozycją Plenerową Broni i Uzbrojenia Morskiego udostępnione zostaną wystawy czasowe w nowym budynku Muzeum.
Najciekawszy jest sam budynek. Zobaczyc warto.
Czy to oznacza, że Muzeum niedługo otworzą??
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
W listopadzie mają otworzyć.