Jeśli ktoś ma zamiar się tym tematem zainteresować powinien zainwestować parę $$ w "Official Records of the Union and Confederate Navies". Jest tego trochę tomów, ale na szczęście jest też wersja CD.
Wart również poszukać Moebs, Thomas T.: "Confederate States Navy Research Guide". Williamsburg, Moebs Publishing Co., 1991. Dosyć droga książka (ok. $ 150) i trudna do zdobycia, ale podobno pomocna w prowadzeniu badań nad CS Navy.
Poniższe książki są moim zdaniem niezbędne (i nie są aż takie drogie, zresztą zawsze można odpuścić sobie parę butelek dobrej whisky

* Scharf, J. Thomas. History of the Confederate States Navy from its Organization to the Surrender of its Last Vessel. NY, Rogers & Sherwood, 1887. Pozycja obowiązkowa!
* Navy Department. Civil War Naval Chronology, Washington, D.C. 1961-1966
* Silverstone, Paul H. Warships of the Civil War Navies, Naval Institute Press, 1989. Niedawno wyszła wzbogacona o pare nowych zdjęć pod zmienionym tytułem "Civil War Navies 1855-1883".
* Hearn, Chester G. Gray Raiders of the Sea. How Eight Confederate Warships Destroyed the Union's High Seas Commerce. Camden, ME., International Marine Publishing, 1992. Bardzo dobra książka o działaniach konfederackich krążowników.
* Stern, Philip Van Doren. The Confederate Navy. A pictorial history. Garden City, NY, Doubleday & Co., 1962. Dużo obrazków
* Still, William N., Jr. Iron Afloat. The story of the Confederate Ironclads. Columbia, USC Press, 1988.
* Melton, Maurice. The Confederate Ironclads. NY, Thomas Yoseloff, 1968.
Obie pozycje obowiązkowe dla zainteresowanych konfederackimi pancernikami.
* Still, William N., Jr. The Confederate Navy. The Ships, Men and Organization, 1861-65. Annapolis, Naval Institute Press, 1997.
* Luraghi, Raimondo. A History of the Confederate Navy. Annapolis, Naval Institute Press, 1996. Ciekawa, ale kontrowersyjna (dla niektórych).
* Ragan, Mark K. Union and Confederate Submarine Warfare in the Civil War, Savas Publishing, 1999. Rewelacyjna!!!
* Perry, Milton F. Infernal Machines. The story of CS Submarine and Mine Warfare. Baton Rouge, Louisiana State Univ. Press, 1965. Miny i inne śmiercionośne ustrojstwa z czasów wojny secesyjnej.
* Wise, Stephen R. Lifeline of the Confederacy. Blockade Running during the Civil War. Columbia, USC Press, 1989. Łamacze blokad - bardzo dobra książka.
* Robinson, William M. Jr. The Confederate Privateers. Columbia, USC Press, 1990. Działania konfederackich korsarzy (to nie to samo co krążowniki).
Oczywiście jest tego znacznie więcej. Polecam stronę: http://www.csnavy.org/biblio.htm Dla zainteresowanych jest tam pełniejsza wersja bibliografii.
Jeśli chodzi o polskojęzyczne obracowania, to można przeczytać książki prof. K. Michałka (promotora mojej pracy magisterskiej na UW):
"Dyplomaci i okręty. Z dziejów polityki zagranicznej Skonfederaowanych Stanów Ameryki, 1861-1865", Warszawa 1987.
"Pod Banderami Unii i Konfederacji: Wojna secesyjna 1861-1865 na morzach i rzekach", Warszawa 1996.
Sam popełniłem parę artykułów i pracę magisterska na ten temat.
Jak ktoś ma ochotę to w bibliotece Ośrodka Studiów Amerykańskich UW znajdzie "Rola okrętów pancernych i broni minowej w strategii Marynarki Wojennej Skonfederowanych Stanów Ameryki, 1861-1865".
Poza tym w "MSiO" były trzy artykuły o konfederackich pancernikach (Virginia, Albemarle i Tennessee) i jeden w "OW" (Virginia), ale tego nie polecam (jak ja mogłem coś takiego napisać
Pozdrawiam
Kaz