Spokojnie mogłyby lądować F-35B. Startować? Też, ale jeśli już zdecydowaliby się na taki krok to Phalanx do sponsona i katapulta (jak na amerykańskich okrętach desantowych) lub taniej z rampą. Hangary są, z systemami nie wiadomo.
Też, podobno przy maksymalnej masie startowej wystarczy F-35B 160 metrów rozbiegu. Więc na Izumo ma spory zapas. Może wrócą czasy, jak z II WŚ, gdzie tak od 2/3 pokładu podrywało się do startu kilkadziesiat maszyn jedna po drugą.
Przy wymiarach hangaru 167,6 x 24,4 m, powinien spokojnie zabrać jakieś 30 F-35B. Przy cenie 118,1 mld jenów (3,5 mld zł) to może być najefektywniejsza konstrukcja tego typu na świecie.
EDIT: Rozrysowałem sobie hangar (oczywiście w przybliżeniu) i wychodzi, że hangar pomieści 24-25 F-35B. Przy rozmiarach pokładu, spokojnie będzie mógł zabrać ok 40 maszyn. Pytanie jaki zapas amunicji i paliwa może zabrać.
Widoczek i owszem, ale ja jakoś bardziej jestem przyzwyczajony do lotniskowców z jedną wysepką nadbudówek, a tutaj archipelag. Sprawia wrażenie, jakby dwa stały obok siebie.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).