Model Orła - kiosk oraz dinghy

Moderatorzy: Marmik, crolick

StuGIV

Model Orła - kiosk oraz dinghy

Post autor: StuGIV »

Witam serdecznie
Prawdopodobnie uznacie, że zaśmiecam ale obserwuję to forum i bardzo wielu potrzebnych informacji się od Was dowiedziałem. Przymierzam się do powrotu do klejenia modeli kartonowych. Na warsztat wziąłem model Orła z Kartonowego Arsenału z 1997 roku. Sprawdzam teraz zdjęcia oryginału i mam kilka nieścisłości.

1. Jedno z nurtujących mnie pytań to miejsce na modelu z wyrysowaną drabinką. Czy tam była po prostu prostokątna dziura, bo raczej możliwości otwieranych drzwi lub wyłazu chyba nie. Nie trafiłem na żadne ostre zdjęcie tego elementu a z planów też to raczej jasno nie wynika.

2. Czy gdzieś znajdują się plany motorowej dinghy, która była na Orle? Chciałbym zrobić ten hangar otwierany ale nie mam prawie żadnych informacji o tej łodzi. Ciekaw jestem jak była tam zamocowana i jak spuszczano z niej wodę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
m_k
Kontakt:

Re: Model Orła - kiosk oraz dinghy

Post autor: m_k »

A to zdjęcie znasz? To "Sęp" w 1961 r. To nie była drabinka a prostokątna "dziura" i była zamykana (co nie znaczy szczelna). Widać to dobrze na filmie "Orzeł" jak wychodzi stamtąd cała obsługa Boforsa.
„Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości.” Marszałek Józef Piłsudski

https://patronite.pl/Flota
StuGIV

Zdjęcie z Sępa widziałem ale nie bardzo mogę sobie wyobrazić konstrukcję zamykania oraz konstrukcję tego wyjścia od strony wnętrza. Rozpocznę klejenie w skali 1:50 i zacznę nanosić poprawki na bieżąco. Przyznaję się bez bicia, że filmu nie obejrzałem. Dzisiaj wieczorem zrobię sobie seans i może coś wypatrzę. Dziękuję za info.
Awatar użytkownika
m_k
Kontakt:

Z kioskiem i łodzią pokładową może wstrzymaj się do jutra. Przejrzę kilka dokumentów. Jak do jutra nic nie znajdę, to chyba już nic nie pomogę.
„Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości.” Marszałek Józef Piłsudski

Andrzej Ciszewski

Post autor: Andrzej Ciszewski »

Wnętrze kiosku
StuGIV

WOW! Wielkie dzięki!
Awatar użytkownika
m_k
Kontakt:

Andrzej Ciszewski pisze:Wnętrze kiosku
O toś mnie skasował. Skąd masz takie fajne fotki? :brawo: :brawo: :brawo: :o :o :o

A ja się nie popisałem. Miałem folder z teczkami o "łodziach dla okrętów podwodnych". Sfotografowałem i nie przeczytałem. Teraz przejrzałem i chodziło o motorówki rozjazdowe obsługujące w portach okręty podwodne. Coś jeszcze znajdę.

PS.
Andrzej, chyba mam kilka rzeczy dla Ciebie w temacie uzupełnienia Błyskawicy, ale po tym co zademonstrowałeś w sprawie Orła, to boję się, że już wszystko od dawna miałeś. :P

Andrzej Ciszewski

Post autor: Andrzej Ciszewski »

Onieśmielasz mnie.Te zdjęcia pochodzą ( co zaznaczyłem) z portalu historycznego dobroni.pl. Kiedyś je zgrałem i to wszystko. Ponieważ nie każdy tam zagląda, a kolega modelarz był w potrzebie, to je odkurzyłem. Jak masz coś ciekawego o Błyskawicy z okresu wojny to chętnie przytulę.
StuGIV

m_k Dzięki za próbę pomocy ... a przy okazji odświeżyłeś sobie informację o swoich zasobach :) Zrobię wariację na temat tej motorówki na podstawie planów Orła
Andrzeju - Ciekawe swoją drogą, dlaczego tak niesamowite fotki nie są indeksowane przez googla. Powiedzenie o tych fotkach jako o rarytasie to mało!
Awatar użytkownika
m_k
Kontakt:

Co do łodzi, to w opisie wymagań technicznych stanowiących załącznik do umowy na "Minera" znalazłem takie zdanie: "przewidziano ustawienie motorówki 6-tki /która do dostawy nie należy/ typu jak na okrętach podwodnych z silnikiem przyczepnym"

Najwyraźniej ta łódź nie była niczym nadzwyczajnym, choć nie spotkałem się z tym by na OP używano do niej "silnika przyczepnego".

Rysunki znajdziesz tu w artykule o "Minerze": https://army1914-1945.org.pl/polska/mar ... dnostka-mw

Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

m_k pisze:Co do łodzi, to w opisie wymagań technicznych stanowiących załącznik do umowy na "Minera" znalazłem takie zdanie: "przewidziano ustawienie motorówki 6-tki /która do dostawy nie należy/ typu jak na okrętach podwodnych z silnikiem przyczepnym"

Najwyraźniej ta łódź nie była niczym nadzwyczajnym, choć nie spotkałem się z tym by na OP używano do niej "silnika przyczepnego".
Na okrętach PMW stosowano standardowe łodzie wiosłowe, na podstawie których z kolei budowano łodzie motorowe:
- 4-wiosłowe
- 6-wiosłowe :arrow: kuter motorowy typu A
- 10-wiosłowe :arrow: kuter motorowy typu B/C

Okręty podwodne miały na stanie kutry typu Z wyposażone w przyczepny silnik Penty. Była to odmienna konstrukcja.

Ergo pisanie o motorówce 6-tce typu jak na okrętach podwodnych jest błędne. Chyba że autor dokumentu miał na myśli "silnik przyczepny jak na okrętach podwodnych". Ten faktycznie był inny niż ten na kutrach typu A/B/C...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
m_k
Kontakt:

crolick pisze:
m_k pisze:Ergo pisanie o motorówce 6-tce typu jak na okrętach podwodnych jest błędne. Chyba że autor dokumentu miał na myśli "silnik przyczepny jak na okrętach podwodnych". Ten faktycznie był inny niż ten na kutrach typu A/B/C...
Nie ja to wymyśliłem - zacytowałem dosłownie i zgodnie z pisownią dokument z epoki. :gazeta:

Ale dziękuję za informacje do których sam jeszcze nie dotarłem.

Awatar użytkownika
m_k
Kontakt:

Andrzej Ciszewski pisze:Wnętrze kiosku
Zdjęcia pochodzą z końca służby ORP "Sęp", gdy kręcono na nim film "Orzeł", ale i tak są wspaniałą dokumentacją.

Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

W Modelarzu, gdzieś w latach 80-tych były publikowane plany "Orła" i "Sępa" autorstwa Witolda Jelenia, a datowane na listopad 1959 roku.
Mam ksero tych rysunków. Jak zeskanuję to wrzucę rysunki kiosku, w tym przekroje.
Może mimo wszystko pomogą...
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
m_k
Kontakt:

Super, czekamy :-)

StuGIV

Peperon pisze:W Modelarzu, gdzieś w latach 80-tych były publikowane plany "Orła" i "Sępa" autorstwa Witolda Jelenia, a datowane na listopad 1959 roku.
Mam ksero tych rysunków. Jak zeskanuję to wrzucę rysunki kiosku, w tym przekroje.
Może mimo wszystko pomogą...
SKANUJ i WRZUCAJ!

Im dalej w las tym coraz więcej zagadek. Dokopałem (leżą sobie oczywiście spokojnie w necie, tylko człowiek jest sierota i nie umie czytać ze zrozumieniem) się do fotek z planu filmu.

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=16553

Kolejne piękne szczegóły, kolejne różnice. Wygląda na to że hangar na łódź na Orle i Sępie miały inaczej nawiercone otwory od góry.
Nie zauważyłem też, że otwory nawiercone były na zewnątrz kiosku

Ta 6tka z kształtu wygląda dokładnie na taką jaką zaproponowali Holendrzy ... ciekawe czy nasi nie wstawili czegoś innego. Ze zdjęć wynika, że na kiosku był bloczek do podciągania liny a na osłonie hangaru pewnie było jakieś "ucho" do podczepienia. Na pewno zrobię otwierany na zawiasach
ODPOWIEDZ