No ale to co Szafran pisał może kurna ustalimy najpierw jakie te Mieczniki mają być, a dopiero później wybrać odpowiedni śmigłowiec.

Przypominam, że kuszono nas udziałem w AH140 (sic!) i z punktu widzenia PGZ podobno była to interesująca współpraca.Wojciech Łabuć pisze:Bez względu jakie będą Mieczniki to Merlin będzie za duży.
Ktoś widział wymagania operacyjne na Miecznika? Ja nie widziałem i wstrzymam się z oceną czy AW-101 jest za dużyAdrianM pisze:Przypominam, że kuszono nas udziałem w AH140 (sic!) i z punktu widzenia PGZ podobno była to interesująca współpraca.Wojciech Łabuć pisze:Bez względu jakie będą Mieczniki to Merlin będzie za duży.
Co to WWP? Uwielbiam skróty, ale ich mnogość i wielozadaniowość przerasta moją percepcjemarek8 pisze: bezczelne insynuacje WWP w kwestii budowy nowych okrętów dla floty rosyjskiej?
"Podobieństwo idei"AdrianM pisze:Ale poważnie będziemy porównywać Meko 200 z AH140? Ja rozumiem, że jedno i drugie stanowi bazę pod zabudowę, ale jednak różnice są zbyt ogromne.
Sympozjów nie brakuje, brakuje dyskusji o meritum, czyli o przeznaczeniu i zadaniach MW w perspektywie kilkudziesięciu lat. Bez ustalenia tego wszelkie plany są nic nie warte, bo zwyczajnie nie wiemy, w jakim kierunku zmierzamy. Nie dziwcie się zatem, że programy rozwoju sformułowane są tak, że zakładają wymianę sił 1:1. Jeżeli dzisiaj wszystko jest w porządku, jeżeli zadania MW w perspektywie kilkudziesięciu lat mają być takie same jak 20 lat temu, jeżeli struktury i doktryny nie wymagają żadnych zmian, to po co coś zmieniać?Waldek K pisze:Zdecydowanie brakuje w naszej MW sympozjów, konferencji i sympozjo-konferencji, na których w obecności zastępcy podsekretarza z (jakiegoś) ministerstwa, światli i odznaczeni profesorowie-komandorzy i doktorzy habilitowani mogliby przedstawiać autorskie wizje zastępowania starych okrętów nowymi i starych śmigłowców nowymi. Najlepiej w stosunku 1:1