UE do poprawki?

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Peperon

Re: UE do poprawki?

Post autor: Peperon »

SmokEustachy pisze: 2022-03-03, 15:00 Ale doktrynę Neumanna to Ty Napoleon szanuj.
Och, nie ma co szanować, bo pisiory w praktyce pokazują, jak wygląda uczciwość, transparentność i pracowitość...
Bo wystarczy nie kraść. :faja:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Ale Smoku, coś mi się zdaje, że trafiłem w sedno :-) Ile zarabiasz dodatkowo na "dobrej zmianie"?
Zareklamuj w ten sposób swoja "firmę" :D
Awatar użytkownika
peceed

Post autor: peceed »

Napoleon pisze: 2022-03-02, 23:05
Moje wolności są obecnie rozpasane w przeciwieństwie do niesławnych czasów PO
Za czasów rządu PO/PSL, w ramach państwa prawa, nie dawało się "doić" państwa, bezprawnie korzystać z jego środków czy nadużywać przywilejów.
To znaczy że PO dokonywała niemożliwego. A czyste ręce jej polityków prowokowały największe marki luksusowych zegarków do promowania się na nich :P
PSL z kolei to zawodnik wagi ciężkiej w tej dyscyplinie, również na poziomie międzynarodowym - nie za darmo negocjowali tak korzystne kontrakty gazowe.
Argumentami "a u was murzynów biją" nie odzyska się dostępu do koryta, po 7 latach chudych powinien się kolega już zorientować ;)
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Napoleon

Argumentami "a u was murzynów biją" nie odzyska się dostępu do koryta...
:?: A gdzie ja takie argumenty stawiam?
Sprawa jest banalnie prosta. Korupcja, nadużycia, zdarzają się zawsze i wszędzie. Rzecz dotyczy skali. do 2015 roku ta skala odpowiadała czemuś co można określić jako "średnia europejska". Z roku na rok było lepiej. I jeśli nawet wypadało to gorzej niż np. w krajach skandynawskich czy w Niemczech, to z kolei lepiej niż we Włoszech, w Hiszpanii czy Grecji (o krajach bałkańskich nie wspomnę). Takie są fakty. Obecnie rzecz wygląda tragicznie - i to też jest fakt.
Np: https://demagog.org.pl/analizy_i_raport ... reloaded=1
(i tak zostaliśmy tu potraktowani łagodnie - gdzie indziej jest gorzej)

Jeśli zaś nie obchodzi to wyborców... Lub jeśli akceptują to w zamian za "działkę" w postaci transferów (czyli swego rodzaju "łapówek" za poparcie). To co ja na to poradzę? PO nie będzie się tu z nikim ścigała. Jeśli ktoś chce władzy sprzedać swój głos, to sprzeda. Politycy są tacy jak ich wyborcy - i odwrotnie.

Ale ciekawi mnie inna kwestia. Jak osoby niechętne UE patrzą na kwestię integracji obecnie, po inwazji Rosji na Ukrainę?
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Osobiscie po tym co widze jestem jeszcze bardziej przeciwny integracji w europejskie superpanstwo. Jestem tez przeciwny tworzeniu "europejskiej armii". Za to nalezy pilnowac by NATO nie obumieralo. Sprawnie i szybko dzialajace NATO jest w stanie zapewnic nam jakie - takie bezpieczenstwo.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Za to nalezy pilnowac by NATO nie obumieralo.
To na pewno. Ale to jest oczywiste i nawet nie uważam stosowne o to pytać. Przy czym nie wiem jak byś skomentował np. to, że Amerykanom strzeliłoby do głowy wybrać sobie znów jakiegoś Trumpa?

Natomiast kompletnie nie rozumiem dlaczego uważasz, że dalsza integracja UE jest niewskazana. Przecież nawet od strony gospodarczej byłoby to jak najbardziej wskazane. Już tylko mając euro bylibyśmy w lepszej sytuacji.
A co do armii, to wszystko jest kwestią do ustalenia. Istotne byłoby tu wspólne dowództwo i integracja w zakresie dyslokacji wojsk, łączności, standaryzacji uzbrojenia czy logistyki itd. Istnieniu NATO by to nie przeszkadzało.
Sprawnie i szybko dzialajace NATO jest w stanie zapewnic nam jakie - takie bezpieczenstwo.
Prawda. Dalsza integracja europejska, według mnie, byłaby natomiast w stanie sprawić, by to "jakie-takie bezpieczeństwo" zmienić w stabilniejsze bezpieczeństwo. Jedno drugiemu nie szkodzi.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Napoleon: oto Leszek Miller, wybrany z waszej listy pierniczy treści następujące rozmawiając z ruskim szpiegiem:
Obrazek

https://www.rp.pl/polityka/art2355641-l ... ira-putina
Awatar użytkownika
Gregski

Napoleon pisze: 2022-03-07, 14:28 Przy czym nie wiem jak byś skomentował np. to, że Amerykanom strzeliłoby do głowy wybrać sobie znów jakiegoś Trumpa?
A jak byś skomentował np. to, że Europejczykom strzeliłoby do głowy wybrać sobie znów jakiegoś Schrödera?
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Gregski pisze: 2022-03-07, 14:58
Napoleon pisze: 2022-03-07, 14:28 Przy czym nie wiem jak byś skomentował np. to, że Amerykanom strzeliłoby do głowy wybrać sobie znów jakiegoś Trumpa?
A jak byś skomentował np. to, że Europejczykom strzeliłoby do głowy wybrać sobie znów jakiegoś Schrödera?
Trump zostanie wybrany i ten wybór Putina wykończy definitywnie:

jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

SmokEustachy pisze: 2022-03-07, 16:33 Trump zostanie wybrany
I nastanie to:

Napoleon

Dlatego należy obstawiać dwa konie. I NATO i UE. Przy czym obecnie (a przypomnę, że moje pytanie dotyczyło UE po rosyjskiej agresji na Ukrainę) jest mało prawdopodobne, by Europejczycy wybrali sobie jakiegoś "Schrodera", natomiast Amerykanie nadal mogą sobie wybrać kogoś pokroju Trumpa.
...oto Leszek Miller...
Rusofobia zawsze jest zła. Jak każda "fobia" wobec takiego czy innego narodu.
Zło w przypadku Rosji nie pochodzi od Rosjan tylko od autokratycznego ustroju - który PiS chciałby wprowadzić w Polsce (może nie twarda autokracja ale na pewno miękki autorytaryzm). Stąd pochodzi zło, bo demokratyczna Rosja, aczkolwiek oszołomów pewno wśród Rosjan jest wielu (jak i wśród Polaków) na wojnę z Ukrainą by się nie zdecydowała. Więc uwaga o rusofobii jest słuszna.
To co się można spodziewać po Rosji mówiły wszystkie nasze rządy. Różnica polega na tym, że rządy niepisowskie były w tym bardziej przekonywujące (przynajmniej ich słuchano), PiS zaś jest nieprzekonywujący. Raz z racji tejże rusofobii, dwa z racji nastawianie antydemokratycznego i antyunijnego. Najśmieszniejsze (jeżeli jest tu się z czego śmiać) to to, że to PiS (razem z Fideszem) realizuje linię Putina w Europie destabilizując Unię. To PiS utrzymuje w PE sojusz z ugrupowaniami proputinowskimi i obiektywnie działa na rzecz Rosji. Nie wspomnę już, że pozwolił sobie np. mianować rosyjskiego agenta (?) np. na stanowisko ministra obrony narodowej (albo kompletnego idiotę i szaleńca - do wyboru - mowa o Macierewiczu). Który zdemolował polską armią tak, że trudno ocenić szkody.

Pominę takie drobiazgi jak np. nazwanie Łukaszenkę przez Karczewskiego "ciepłym człowiekiem" itp. Takich przykładów jest masa. Z tym, że akurat one nie mają znaczenia. Znaczenie ma to co PiS robi w kontekście interesów Rosji. A tu robi bardzo dużo.Liczą się czyny a nie słowa.

Z tym, że nie wiem akurat czy w tej chwili jest najlepszy moment na wypominanie sobie takich rzeczy. Nie mam wielkich nadziei, że PiS zmieni swą politykę. Ale jakaś tam nadzieja na dnie się kołacze. A w takiej sytuacji należy nie przeszkadzać się jej wykluć. Idiotów wśród obozu rządzącego jest co prawda wielu a drani i szubrawców jeszcze więcej, ale i św. Paweł kiedyś był draniem co później nie przeszkodziło mu zostać świętym.... Trzeba poczekać,zobaczyć co się stanie. Nie chciałbym chwalić dnia przed zachodem słońca, ale Duda jakby nabrał trochę rozumu i zachowuje się właściwie. Na pewno nie wszyscy ze strony PiS nabiorą rozumu, ale wystarczy część.
Przerażające jest to, że są w Polsce tacy ludzie (a pewno jest ich niemało), którzy tak poważnie myślą. Strach się bać.
Pozostaje mi tylko po raz kolejny zacytować Kochanowskiego:
Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie";
Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Napoleon pisze: 2022-03-07, 19:37
...oto Leszek Miller...
Rusofobia zawsze jest zła. Jak każda "fobia" wobec takiego czy innego narodu.
Nie mówimy o jakiejś rusofobii tylko o udaremnianiu przygotowań do obrony przed nieuchronnym ruskim atakiem poprzez nazywaniu ich rusofobią.
Zło w przypadku Rosji nie pochodzi od Rosjan tylko od autokratycznego ustroju
Ta teza pozwala Cie zidentyfikować jako element kremlowskiej dezinformacji. Tak właśnie Rosjanie. Ja ci z paraolimpiady co grozili Ukraińcom zbombardowaniem domów.
Przerażające jest to, że są w Polsce tacy ludzie (a pewno jest ich niemało), którzy tak poważnie myślą. Strach się bać.
Przerażony to będziesz jak odetną Rosję od SWIFTa i stracicie finansowanie

Trafnie zdefiniowałem waszą, czyli totalną sytuację:
Teraz putinowskie szpiony próbowały przejąc narrację. Powklejały se ukraińskie flagi ale knują po staremu. Ale w obliczu bohaterstwa ukraińskiego ich rojenia okazują się nie do utrzymania. Są w takiej sytuacja jak Michnik w aferze Rywina. Wyszło, że jest kumplem Urbana co przekreśliło jego wiarygodność i zainicjowały proces końcowego upadku. Nie pamiętam już czy to Urban wkopał Michnika, czy Michnik Urbana ale nie ma to większego znaczenia
A tu przykład:
Obrazek
Napoleon

Smoku, to że nie piszesz o rusofobii nie oznacza, że to nie jest w twoim wypadku problem. Bo kumuluje się w tobie kilka fobii, co widać niestety od razu. Jesteś podręcznikowym przykładem na to, jak fobie negatywnie wpływają na ludzi.

To, że Rosja dokonała agresji na Ukrainę wynika w pierwszej kolejności z tego, że jest państwem autokratycznym. Jeżeli w takim państwie rządzi szaleniec pełen fobii, to przekłada się to na działania państwa. W demokracji coś takiego byłoby po prostu niemożliwe. Trump narobił wiele złego, ale system stępił te jego szaleństwa. Kaczyński jest w moim przekonaniu szaleńcem niewiele "lepszym" od Putina, ale rozpoczął rządy w demokratycznym państwie, i choć czyni wiele by demokrację w Polsce zdemontować, nie ma prostego zadania i znów - system, choć stopniowo przez niego demontowany, utrudnia mu realizację wielu głupot i niegodziwości. Tak to działa. Gdyby Rosja była nawet niedoskonałą demokracją, do tragedii, która jest zapewne by nie doszło (a jeśli nawet, to przebieg zdarzeń byłby zupełnie inny).

Co do WOT zaś... Już gdzieś pisałem, że zmieniłem zdanie na temat tej formacji. Z tym, że diabeł tkwi w szczegółach. Stawianie WOT naprzeciw czołgom to jest przepis na kolosalne straty przy minimalnych zyskach. Wojna na Ukrainie daje tu pewne doświadczenia, ale po pierwsze, o skuteczności ichniejszej OT decyduje przyjęta przez Rosjan taktyka, to raz. A dwa, my o działaniach ukraińskich wiemy bardzo mało. Jeśli mam wierzyć wojskowym z którymi mam kontakt, to i tak 3/4 roboty robi regularna armia, w tym przede wszystkim oddziały wyposażone w ciężki sprzęt. Ichniejsza OT i tak sprawuje się znakomicie i robi więcej niż można by się spodziewać, ale jeżeli ktoś sądzi, że byłaby w stanie utrzymywać ciężar działań, to się srodze myli. Poza tym ta ich OT w dużym stopniu składa się z ludzi, którzy mają doświadczenie bojowe.
Głupoty, które prawił Macierewicz przy formowaniu WOT pozostają głupotami. I nadal je za takowe uważam. Nadal też uważam, że tworzenie tej formacji wyrządziło wiele szkód regularnej armii i powinno się odbywać inaczej (i nie jest to tylko moje zdanie - opieram się tu na opiniach wojskowych). Uważam też, że formacja ta powinna podlegać dowództwu wojskowemu. Ale przyznaję, że w niektórych sytuacjach mogłaby być bardzo użyteczna - tu zmieniam zdanie. Tyle, że jak pisałem, diabeł tkwi w szczegółach.

Ale znów - z UE ten wątek ma mało wspólnego. znów wychodzi offtop. Tak nawiasem, przez twoje fobie Smoku....
Awatar użytkownika
peceed

Post autor: peceed »

Napoleon pisze: 2022-03-07, 19:37 Rusofobia zawsze jest zła. Jak każda "fobia" wobec takiego czy innego narodu.
G-prawda. Fobia to podstawowy mechanizm biologiczny pozwalający pozostać zwierzętom przy życiu.
Jeśli jakiś naród dorabia się fobii u innych nie dzieje się to przypadkiem. W swoim czasie mongołofobia była nadzwyczajnie przydatną adaptacją behavioralną.
Niewłaściwe jest kierowanie się ślepą fobią w kontaktach polityczno-gospodarczych, ale to wyłącznie głupota.
Napoleon pisze: 2022-03-07, 19:37 To PiS utrzymuje w PE sojusz z ugrupowaniami proputinowskimi i obiektywnie działa na rzecz Rosji.
Takie teksty świadczą o tym że albo ma kolega problem albo nie docenia interlokutorów na tym forum.
Pierwszą zasadą każdej propagandy jest "nie jedz własnego gówna".
Najbardziej proputinowskie ugrupowania w Europie to CDU i SPD, które teraz rżną głupa próbując dokonać wymyku taktycznego.
Napoleon pisze: 2022-03-07, 19:37 Liczą się czyny a nie słowa.
Zgadza się, w Striełach dla Ukrainy ciekną baterie.
5000 hełmów nie mogło trafić z powodu braku adresu odbiorcy.
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Awatar użytkownika
Gregski

Od nas dostali Pioruny, od Niemcow zlom https://tech.wp.pl/niemcy-przekazuja-po ... 637157472a
Wyglada na to, ze Niemcy chca sie tez wykrecic od dalszych sankcji.
Zostali przyparci do muru przez opinie publiczna wiec zaczeli udawac, ze cos robia ale wyglada mi na to, ze sabotuja pomoc jak moga.
Dlatego jestem przeciwny takiemu europejskiemu superpanstwu gdyz byloby zdominowane przez niemieckich sukinsynow na putinowskim zoldzie.
W Europie wielu krajow putinowscy agenci maja wiecej roboty i mniej szans na calkowity sukces.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Dlatego jestem przeciwny takiemu europejskiemu superpanstwu gdyz byloby zdominowane przez niemieckich sukinsynow na putinowskim zoldzie.
Dlatego nie uważam, by takie federalne państwo mogło zastąpić NATO. Ale zważ, że znacznie łatwiej byłoby Niemcom wystawić nas do wiatru obecnie niż tworząc wspólnie z nami, nawet luźną federację. To by już była inna rzeczywistość.
A co do broni - oni mogą po prostu nie mieć niczego, co by mogli posłać Ukraińcom. Armia niemiecka jest podobno dramatycznie zaniedbana (m.in. dzięki van der Leyden). Takiej opcji też bym nie wykluczał.
Zgadza się, w Striełach dla Ukrainy ciekną baterie.
Ale my tu mówimy po politycznych działaniach po myśli Putina. PiS i Orban w nich przodują. Takie są fakty. Kaczyński robi naprawdę "dobrą robotę" z punktu widzenia Putina, działając na osłabienie UE. Tak to wygląda w praktyce. Naprawdę tego nie widzisz czy udajesz, że nie widzisz?
Zablokowany