peceed pisze: ↑2022-03-22, 13:32
Słabo. Brak komórki, brak karty płatniczej, brak prawa jazdy, brak możliwości podjęcia legalnej pracy.
Bez komórki i karty płatniczej, jak przypuszczam da się swobodnie żyć w takim kraju jak Rosja. Da się nawet w Polsce. Mam wśród znajomych osoby które ze względów nazwijmy to ideologicznych nie używają kart, płacąc wyłącznie gotówką, i takie co nie używają komórek. Akurat kogoś kto nie miałby i tego i tego nie kojarzę chwilowo. Ale pewnie by się znalazł.
Brak prawa jazdy - a jest u nich centralny rejestr takowych? W Polsce na ile wiem jest dopiero od niedawna, od kilku lat. Jeśli nie ma centralnego systemu, to można kupić fałszywe prawko. Zresztą i bez niego da się żyć. Co i raz trafiam na wiadomość, że zatrzymano kogoś, kto np. spowodował wypadek albo prowadził w stanie nietrzeźwym, a prawa jazdy nie posiadał w ogóle. Można przypuszczać, że ktoś jeżdżący bez prawka - ale jeżdżący ostrożnie, bezwypadkowo, mógłby to robić całe lata. W Rosji jak przypuszczam jest podobnie.
Brak legalnej pracy - w Polsce w 2017 oceniano, że na czarno pracuje 880 tys. osób. W ankiecie z 2020 do co najmniej jednorazowej pracy na czarno w ciągu ub. roku przyznało się 16% badanych. Przekładając to na 29 mln osób pełnoletnich, zakładając że próba była reprezentatywna, byłoby to 4,6 mln osób. Myślę, że w Rosji sytuacja jest podobna.