UE do poprawki?

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Wojciech Łabuć

Re: UE do poprawki?

Post autor: Wojciech Łabuć »

Litości!!! Jak nie bzdury o "hamulcowym" to jeszcze większe bzdury o katastrofie smoleńskiej.

Nie ma "hamulcowego". To co część mediów pisze o "hamulcowym" to totalne bzdury. Z jednej strony Ukraina centralnie prosi o maksymalne naciski na polityków w kwestii pomocy dla Ukrainy. Z drugiej strony mamy firmy, które chcą ukręcić świetny interes na wciśnięciu złomu. Nawet nie ośmieszaj się Gregski z Leopardami1A5. Ukraina nie chce ich i słusznie, bo to prehistoria czołgowa. Opancerzenie nie chroni praktycznie przed ogniem BWP czy nawet najlżejszymi z granatników przeciwpancernych. Z drugiej strony mamy działo 105mm, które nie jest w stanie pokonać od przodu nawet opancerzenia w T-72M bez osłony reaktywnej. Ale biznesik sobie znalazł szansę na wciśnięcie byłych włoskich maszyn i to dopiero za 3 do 6 miesięcy. Z uwiązaniem Ukrainy do tego kto to później będzie musiał obsługiwać. Podobnie Gepardy. Jedyne co ma jakiś sens to Mardery, ale tu nie ma szans na wpłynięcie na obecny konflikt bo nie będzie ich na czas, oraz PZH2000. Tylko w wypadku tej ostatniej niemiecka armia zostaje pozbawiona olbrzymiej części artylerii na kilka lat.

Niemiecka armia co mogła dać to dała z magazynów. Scholz z pustego nie naleje. Nie bez przyczyny po zwiększeniu budżetu pierwsze co Niemcy robią to myślą wyjściu z kryzysu, do którego doprowadzono w ciągu ostatnich co najmniej 20 lat. Dla uzmysłowienia "gdzie jesteśmy" to mamy potwierdzone na filmikach i zdjęciach, że na Ukrainie Rosja straciła więcej czołgów niż Niemcy i UK mają razem! Dlatego, co Gregski świadomie ignorujesz, Niemcy mogą Ukrainę obecnie wspierać tylko z bierzącej produkcji. Albo tak jak zaproponowali przez kompensację dla państw z wschodniej flanki NATO, które wesprą Ukrainę. Jak chcesz to powtarzaj bzdury. Bzdury pozostają bzdurami.

Kwestia energetyczna? Niemcy przynajmniej coś robią. Owszem idiotyzmem było tak uzależniać się. Nie oni jedni. Na pewno mogli i nadal mogą zrobić więcej. To samo dotyczy wielu innych państw. Na rozliczenie poczekałbym jednak aż opadnie kurz i będzie można opierać się o fakty a nie medialne zagrywki.

Tom pod Smoleńskiem był jeden problem - brak profesjonalizmu z naszej strony. I tyle. Do katastrofy doprowadziły lata łamania regulacji, które miały zapobiegać takim zdarzeniom. Fałszowanie dokumentacji, brak uprawnień, zniszczenie procesu decyzyjnego, itp, itd. Choćby się Putin ze...ł to nie mógłby zagrozić, że to my będziemy odpowiadać za pilotaż niemieckich maszyn VIP.
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Coraz więcej pisze się o tym, że takie prowincjonalne obsesje szukająjące największych putinistów w Niemczech, Francji, Włoszech czy w Bidenie są bardzo mocno podsycane w sieci przez rosyjskie trole. Bo w to im graj. I odwraca to uwagę od obłudnej trzody pseudoprawicowych niewiniątek, która z robieniem roboty dla Putina nigdy nie miała niczego wspólnego. Bush Jr, Trump, Salvini, Le Pen, Morawiecki. Orbana do nich nie zaliczam, bo on przynajmnej niczego nie udaje.

A u nas ciągle optyka niemiecka rodem z "Czterech pancernych i psa". Oczywiście wszyscy wiedzieli co zrobi Putin już dawno przed wojną, tylko Niemcy nie. Proponuję porównać uzależnienie gospodarek Niemiec i Polski od dostaw surowców energetycznych z Rosji. Pokazują jak bardzo wyprzedziliśmy wszystkich w antyrosyjskiej świadomości i jak bardzo możemy teraz wszystkich pouczać i krzyczeć "Łapaj niemieckiego złodzieja".
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Się pisze o tym na zlecenie Putina. Być może osobiste. Np dochodzenie w sprawie Trumpa się skończyło jak? Nie ma dowodów żadnych i nic w ogóle co oznacza, ze się dobrze kamufluje.
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Leipziger Volkszeitung
"Co się tyczy dostaw broni, rząd federalny zdaje się grać na czas. Czy Bundeswehra naprawdę jest w tak złej sytuacji, że nie może oddać żadnych systemów uzbrojenia, czy też SPD bliska jest wewnętrznego rozpadu wskutek tej sprawy? Tak czy siak socjaldemokratyczna minister obrony Christine Lambrecht akurat teraz podkreśliła, że w perspektywie długoterminowej czuje się zobowiązana do przestrzegania zasady redukcji zbrojeń”.

Mitteldeutsche Zeitung
Sama Ukraina życzy sobie od Niemiec przede wszystkim dwóch rzeczy: określonych rodzajów uzbrojenia i nałożenia embarga na dostawy energii z Rosji, żeby jej utrudnić finansowanie tej wojny napastniczej. W kwestii broni Republika Federalna najwyraźniej gra na zwłokę, a jeśli chodzi o zrezygnowanie przez nią z rosyjskich surowców, trzeba powiedzieć, że rząd federalny w znacznym stopniu postarał się o zastąpienie ich innymi i że trzeba poważnie potraktować jego argument, że straty spowodowane takim bojkotem nie powinny dotknąć Niemiec w większym stopniu niż putinowską Rosję”.

Wygląda, że niemieckie pismaki też się naoglądali "Czterech Pancernych" bo krytykują swój rząd za opieszałość w dostawach broni.

A co do ruskich agentów to stosuję podejście biblijne.
Mt 7,15-23 Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach.

I tyle.

No nie zupełnie tyle. Jeszcze kołacze się po głowie "Moskiewski Proces" Władimira Bukowskiego. i opisane tam działanie KGB wobec zachodnich polityków.
Mam nieodparte wrażenie, że Vladimir Vladimirowich, stary doświadczony czekista nie zarzucił starych dobrych metod.
SmokEustachy pisze: 2022-04-13, 13:39 Się pisze o tym na zlecenie Putina. Być może osobiste.
Albo na zlecenie tych co maja teraz strach u dupy.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Taka drobna korekta do mojej wcześniejszej wypowiedzi. Napisałem, że Francja złamała embargo - nieprawda. Nie złamała. Broń dostarczano Rosji w latach 2015-2020 i była to realizacja kontraktów zawartych PRZED embargiem. Przepisy zakładały, że takie zamówienia mogą być realizowane. Innych nie realizowano, więc embargo złamane NIE ZOSTAŁO.
Rząd wydał w sumie 76 pozwoleń na eksport w większości dla firm Thales i Safran, a dotyczyły one głównie termowizorów oraz systemów nawigacyjnych oraz detektorów podczerwieni dla samolotów i śmigłowców. Ostatni kontrakt zawarty został z Rosją w 2014 roku, jeszcze PRZED inwazją na Donbas i Krym.
To tak aby sprostować. I pokazać, że ewentualne zarzuty (a i ja tu uległem pewnemu "owczemu pędowi") biorą się głównie z braku wiedzy, potocznych opinii i fałszywych przesądów.
Dodajmy też, że ostatnio ukraiński ambasador we Francji dementował zarzuty stawiane Macronowi, także te przez jego rodaków, o rzekomej niechęci do pomocy czy nieudolności. Wspominając, że jeżeli prezydent Francji rozmawia z Putinem, to zawsze w porozumieniu z Zełenskim - pomiędzy nimi jest ścisła współpraca. Można tylko przypuszczać, że Macron wziął na siebie rolę "dobrego policjanta" lub coś w tym rodzaju. A że sprawa wymaga dyskrecji, bierze z tego powodu niezasłużone cięgi. I dlatego też tonuje wypowiedzi innych (np. Bidena), bo to mu utrudnia jego misję. I ma rację.

W przypadku Niemiec sytuacja jest pewno inna, ale jak sądzę, większość zarzutów też będzie niezasłużona i brać się będzie z niewiedzy. Oczywiście chodzi mi o zarzuty dotyczące obecnych działań a nie tych sprzed 24 lutego.
To ostatnie też możliwe i Scholz może się dodatkowo Putina panicznie bać. Wystarczy, że dostałby przekaz "nie stawiaj się jak Lech Kaczyński, bo źle skończysz".
Moment... Czy jest tu ktoś, kto poważnie bierze te bzdury dotyczące zamachu? Czy to po prostu taka ironia lub coś w tym rodzaju. Pytam się, bo chciałbym wiedzieć na czym stoję!
Orban oficjalnie zajął stanowisko i konsekwentnie się jego trzyma.
Scholz kiwa z żalu swym łysym teutońskim łbem, leje krokodyle łzy i jednocześnie jeśli chodzi o pomoc militarną robi za wielkiego hamulcowego.
Czyli zgoda co do jednego, że Orban popiera w tym konflikcie Putina.
A co do Scholza, to w jakich kwestiach on hamuje? I co konkretnie? Bo ja niczego nie widzę, ale może czegoś nie zauważyłem?

Swoją drogą, tego typu dyskusje są bardzo pouczające. Np. nie zdawałem sobie sprawy z tego jak silne są wciąż w naszym społeczeństwie antyniemieckie fobie. To przerażające. Przynajmniej dla mnie. Niemcy są naszym najbliższym partnerem handlowym, jednym z najbliższych partnerów politycznych. Są sąsiadem i najsilniejszym krajem UE. Na ćwierćwiecze naszych stosunków po 1989 nie powinniśmy narzekać. A tu.... Przyznam, że jestem lekko zaszokowany. Niektóre z zarzutów do głowy by mi nie przyszły.
Wojciech Łabuć

Post autor: Wojciech Łabuć »

Odnośnie złych Niemców i tego co pisałem o "belce w naszym oku":

https://businessinsider.com.pl/gospodar ... ji/7hc189l
Przed głosowaniem poprawki na mównicę wyszedł wicepremier, minister aktywów państwowych Jacek Sasin. "Mimo że jesteśmy za sankcjami, uważamy, że ta poprawka jest poprawką złą i szkodliwą" - powiedział. Podkreślił m.in, że gdyby została teraz przyjęta, 3,5 mln Polaków - bo tyle jest samochodów napędzanych gazem LPG - pozbawionych byłoby możliwości tankowania tańszego paliwa.
Zacznijmy porządki od siebie.
jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

W Smoleńsku to jak nic było zlecenie a bombę podłożonow trakcie remontu w Rosji, jako rzecze Pis. Jednego jednak nie udało się ustalić chociaż logiczna odpowiedź jest na wyciągnięcie ręki. Skąd Putin wiedział którym z dwuch Tu-154 będzie leciał kaczor do Smoleńska, bo bomba wszak była tylko w jednym, gdyż w drugim nic takiego nie znaleziono.
To proste: W 1946 roku Albert Einstein, chcąc zmienić los świata i zapobiec wybuchowi II wojny światowej, skonstruował w Trinity (Nowy Meksyk, USA) wehikuł czasu tzw. chronosferę. https://pl.wikipedia.org/wiki/Command_% ... _Red_Alert
Agenci FSB wykradli chronosferę z prywatnego schronu Donalda Trumpa, jakkolwiek wydaje się że w wyniku działań putinowskiej agentury w USA mógł ją przekazać dobrowolnie. Agenci rosyjscy przenieśli się w przyszłość i tam dowiedzieli się że bombę trzaba podłożyć w maszynie nr. 101. Następnie przenieśli się w przeszłość żeby zasadzić pancerną brzozę. Na dzień przed zamachem na lotnisku w Smoleńsku setki agentów FSB najadło się grochówki i całą noc pierdziało celem wytworzenia sztucznej mgły dla niepoznaki.
https://pl.anonimusi.org/chronostera_%3 ... adagaskaru
No... Proste? Proste. Wystarczy ruszyć głową i trochę poszukać w źródłach :idea:
Napoleon

Jogi - czy Macierewicz czyta to forum? To uważaj. Bo za chwilę usłyszymy to w TVP. A pojutrze to będzie oficjalna wersja.
jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

SmokEustachy pisze: 2022-04-10, 14:40 Wygrana Le Pen to granat wrzucony w euroszambo.
Zdeklarowana sympatia PiSu i Le Pen to gówno zajadane ze smakiem przez tychże.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Wojciech Łabuć pisze: 2022-04-13, 17:49 Odnośnie złych Niemców i tego co pisałem o "belce w naszym oku":
[...]
Zacznijmy porządki od siebie.
Sasin jak zwykle pierniczył głupoty... Tu nie chodzi o tankujących tańsze paliwo, tylko o wpływy budżetowe od okradanych kierowców.
Widziałem na stacjach kierowców tankujących LPG do samochodów marki Porsche. Czy to są biedacy koniecznie potrzebujący tańszego paliwa ?
PiS obłudą i hipokryzją aż cieknie, tak jest nasiąknięty...
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
tom

Post autor: tom »

jogi balboa pisze: 2022-04-13, 19:03 W Smoleńsku to jak nic było zlecenie a bombę podłożono w trakcie remontu w Rosji, jako rzecze Pis. Jednego jednak nie udało się ustalić chociaż logiczna odpowiedź jest na wyciągnięcie ręki. Skąd Putin wiedział którym z dwuch Tu-154 będzie leciał kaczor do Smoleńska, bo bomba wszak była tylko w jednym, gdyż w drugim nic takiego nie znaleziono.
To proste: W 1946 roku Albert Einstein, chcąc zmienić los świata i zapobiec wybuchowi II wojny światowej, skonstruował w Trinity (Nowy Meksyk, USA) wehikuł czasu tzw. chronosferę. https://pl.wikipedia.org/wiki/Command_% ... _Red_Alert
Agenci FSB wykradli chronosferę z prywatnego schronu Donalda Trumpa, jakkolwiek wydaje się że w wyniku działań putinowskiej agentury w USA mógł ją przekazać dobrowolnie. Agenci rosyjscy przenieśli się w przyszłość i tam dowiedzieli się że bombę trzaba podłożyć w maszynie nr. 101. Następnie przenieśli się w przeszłość żeby zasadzić pancerną brzozę. Na dzień przed zamachem na lotnisku w Smoleńsku setki agentów FSB najadło się grochówki i całą noc pierdziało celem wytworzenia sztucznej mgły dla niepoznaki.
https://pl.anonimusi.org/chronostera_%3 ... adagaskaru
No... Proste? Proste. Wystarczy ruszyć głową i trochę poszukać w źródłach :idea:
O, to coś przeoczyłeś z ostatnich telewizyjnych dyskusji o katastrofie ;) . Coś tam było przez kogoś gadane, ze agenci Putina nie wiedząc którym Lech Kaczyński poleci "zaminowali obydwa samoloty", a po śmierci 96 osób i zniszczeniu samolotu w Smoleńsku mieli szybko wyjąć "to coś" z drugiej maszyny, ale ponoć "zostały ślady materiałów wybuchowych" w postulowanym miejscu ukrycia bomby. Nie twierdzę, że trzeba w to wierzyć :) , ale taki przekaz dopiero co usłyszałem z TV. A ja tylko wspominałem wyżej, że niedawno ze strony rosyjskiej padły słowa, które były złośliwą groźbą po tym, jak Kaczyński odwiedził Kijów. Rosjanie go "zapraszali do Smoleńska" (było o tym w onecie). W kwestii czy to był wypadek czy zamach nie zabieram głosu, bo ekspertem nie jestem. Uważam tylko, że w tej sprawie w 2010 r. nasze władze powinny się były zwrócić do najlepszych ekspertów od katastrof lotniczych z Zachodu, by obiektywniej wszystko zbadali, a nie powinni wszystko zostawiać w rękach Rosjan, którzy sprawnie niszczyli i rozkradali części samolotu, co było nieukrytą i bezczelną kpiną z rzekomego ich "rzetelnego śledztwa" i szybko zmienili wygląd terenu...
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: 2022-04-13, 16:26 Swoją drogą, tego typu dyskusje są bardzo pouczające. Np. nie zdawałem sobie sprawy z tego jak silne są wciąż w naszym społeczeństwie antyniemieckie fobie.
Tak? Nie zauważyłem.

Antyniemieckie fobie to są w Niemczech: https://wiadomosci.wp.pl/tornado-uderza ... 199106656a

Tom.
Fatalne rozegranie całej sprawy po katastrofie to oczywista oczywistość.
No ale to temat na inną rozmowę.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Coś tam było przez kogoś gadane, ze agenci Putina nie wiedząc którym Lech Kaczyński poleci "zaminowali obydwa samoloty", a po śmierci 96 osób i zniszczeniu samolotu w Smoleńsku mieli szybko wyjąć "to coś" z drugiej maszyny...
Herezje Waść prawisz!!! Czyżbyś sądził, że drugi bliźniak był nie wart zamachu? Dla Rosjan był mniej groźny? Za coś takiego niedługo zarzuty karne byś dostał.
Zaminowali oba samoloty, wysadzili ten z Lechem, a widząc co się dzieje, kierując się genialną intuicją i dedukując jak Scherlock Holmes (ba, Holmes mógłby się od niego uczyć!) Jarosław własnoręcznie ten drugi rozminował tylko zostawił to dla siebie by w stosownym czasie ujawnić. By tym bardziej zdemaskować i pogrążyć zdrajców. Profesjonalizm, skromność i geniusz w jednym. Tak to było!
W kwestii czy to był wypadek czy zamach nie zabieram głosu, bo ekspertem nie jestem...
:!: :?: :o Akurat eksperci, którzy się w tej sprawie wypowiadają, mówią zawsze to samo. Mamy raport Millera i prokuratorski - oba dochodzą do tych samych konkluzji (a robili je fachowcy). Sprawa jest w 99 % wyjaśniona. A ten 1 % dotyczyć może ew. rozmowy bliźniaków przed katastrofą. Na tej podstawie każdy normalny człek może zabrać głos w tej sprawie. Tak jak w każdej innej, która już dawno została wyjaśniona. O zdrowym rozsądku to już nawet nie wspominam....
Taka obawa przed jednoznacznym zajęciem stanowiska pachnie symetryzmem. A symetryzm, to kłamstwo. Bo wyciąganie średniej z prawdy i nieprawdy dalej jest nieprawdą.
A konkretnie? Ba ja tu nic takiego fatalnego nie widzę. Przekonanie, że sprawę rozegrano fatalnie, to efekt propagandy - 1000 razy powtarzane kłamstwo staje się prawdą. Tyle się tych oskarżeń ludzie nasłuchali, że w nie uwierzono.
Antyniemieckie fobie to są w Niemczech
:?: Fobie?! To już są ich wewnętrzne rozgrywki. Tak to już jest.
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

woją drogą, tego typu dyskusje są bardzo pouczające. Np. nie zdawałem sobie sprawy z tego jak silne są wciąż w naszym społeczeństwie antyniemieckie fobie.
nie zdwaliśmy sobie sprawy, że w Polsce istnieją takie silne i bezpodstawne fobie antyrosyjskie. Mówiono w Niemczej jeszcze w lutym 2022.
Jak patrzę na te piękne niemieckie łagodne oblicza - np. kanclerza - to sam nie wiem skąd te fobie.
A zapomniałem - Makrela córka oficera Stasi gadająca z aparatczykiem KGB z cała pewnością była naiwna i nie wiedziała co to znaczy i o co chodzi.
No czyste fobie bezpodstawne z naszej strony. Przyznaję się. :roll:
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

"Prezydent Polski ani żaden z prezydentów krajów bałtyckich nie wpadli na pomysł, by zrezygnować z podróży do Kijowa w geście solidarności, po odrzuceniu prezydenta Steinmeiera przez prezydenta Ukrainy" - Focus (Niemcy)
Awatar użytkownika
peceed

Post autor: peceed »

Gregski pisze: 2022-04-14, 12:45 Tom.
Kolega obraża FSB. Rozegranie było bezbłędne ;)
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Zablokowany