awarie i problemy

czyli sprawy związane z administracją i działaniem forum...

Moderatorzy: crolick, Marmik

MiKo
Admin FOW
Posty: 4041
Rejestracja: 2004-01-07, 09:02

Re: awarie i problemy

Post autor: MiKo »

Chyba się nie rozumiemy. 1500MiB to całkowita przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki (o to chodziło Gregskiemu).
512KiB to maksymalna wielkość pliku załącznika.
Andrzej Ciszewski
Posty: 507
Rejestracja: 2008-09-27, 17:58

Re: awarie i problemy

Post autor: Andrzej Ciszewski »

Pojąłem, dzięki.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Posty: 4487
Rejestracja: 2004-01-06, 14:28
Lokalizacja: Oxenfurt
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: SmokEustachy »

MiKo pisze: 512KiB to maksymalna wielkość pliku załącznika.
Mało.
Awatar użytkownika
de Villars
Posty: 2229
Rejestracja: 2005-10-19, 16:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: de Villars »

Zgłaszam problem ze zdjęciami o rozmiarach większych niż standardowa szerokość forum. Są zawsze przycinane i przeglądając temat nie widać często co przedstawiają. Czy nie dało by się zrobić tak, by wstawione zdjęcie było powiedzmy zmniejszane do szerokości forum, a po kliknięciu wyświetlało się w pełnym rozmiarze? Obecne rozwiązanie jest uciążliwe i bardzo nieestetyczne.

Przykłąd tego problemu: http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=33&t=8690
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
de Villars
Posty: 2229
Rejestracja: 2005-10-19, 16:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: de Villars »

Czy doczekam się jakiejkolwiek reakcji? Ktoś jeszcze stoi u steru czy już dryfujemy? (oby nie wprost na skały...)
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
wpk
Posty: 721
Rejestracja: 2004-02-23, 20:58
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: wpk »

W ogóle chyba skrypt jest już jakby troszkę sprzed Cuszimy.
Zatem jakby co, to chętnie pomogę - w czynie społecznym/pro publico bono oczywiście - mój programista bez trudu ogarnia nasze własne forum na phpBB.
MiKo
Admin FOW
Posty: 4041
Rejestracja: 2004-01-07, 09:02

Re: awarie i problemy

Post autor: MiKo »

Ze sterowaniem jest dość słabo, a najgorsze, że wciąż trzeba dolewać paliwa...
Dajcie ze 2 dni na ogarniecie tematu (sorki za późną reakcję dopiero teraz zauważyłem).
wpk - dzięki za chęć pomocy - może faktycznie skorzystamy z oferty.
Awatar użytkownika
wpk
Posty: 721
Rejestracja: 2004-02-23, 20:58
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: wpk »

Michał, po prostu napisz PW.
MiKo
Admin FOW
Posty: 4041
Rejestracja: 2004-01-07, 09:02

Re: awarie i problemy

Post autor: MiKo »

PW coś mi słabo działa :mrgreen: , ale spróbuję.
Awatar użytkownika
wpk
Posty: 721
Rejestracja: 2004-02-23, 20:58
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: wpk »

Działa dobrze - odpisałem.
MiKo
Admin FOW
Posty: 4041
Rejestracja: 2004-01-07, 09:02

Re: awarie i problemy

Post autor: MiKo »

de Villars pisze:Zgłaszam problem ze zdjęciami o rozmiarach większych niż standardowa szerokość forum. Są zawsze przycinane i przeglądając temat nie widać często co przedstawiają. Czy nie dało by się zrobić tak, by wstawione zdjęcie było powiedzmy zmniejszane do szerokości forum, a po kliknięciu wyświetlało się w pełnym rozmiarze? Obecne rozwiązanie jest uciążliwe i bardzo nieestetyczne.

Przykłąd tego problemu: http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=33&t=8690
Dodałem nowy znacznik - jak na załączonym skanie.
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Znacznik Img dodaje fotke w oryginalnym formacie (tak jak było)
Znacznik mimg dodaje miniaturę z linkiem do otwarcia na nowej stronie

Edytowałem pierwszy post z twojego linka ( http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=33&t=8690) - niestety trzeba to zrobić ręcznie.
Awatar użytkownika
de Villars
Posty: 2229
Rejestracja: 2005-10-19, 16:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: de Villars »

Znowu wysyp spamerów. Nie da się coś z tym zrobić?
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
karol
Posty: 4062
Rejestracja: 2004-01-05, 12:52

Re: awarie i problemy

Post autor: karol »

Znowu widać jakieś reklamowe bocisko w jednym dziale, co proponuje "ciekawostki zakupowe" ;) Dziwne, bo na forum zarządzane przeze mnie nie mogą wleźć, ale ja ręcznie wpuszczam uczestników, to fakt ;)
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
wpk
Posty: 721
Rejestracja: 2004-02-23, 20:58
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: wpk »

Dzięki, ubiłem.
Staram się zerkać co rano, ale dziś byłeś pierwszy na posterunku. :)
Powiem Ci od kuchni, że po wprowadzeniu nowych zabezpieczeń jest różnica jak między niebem a ziemią.
Jest wtyczka "Stop Forum Spam", i są zewnętrzne blokady całych zakresów IP.
Teraz tylko w logach widać, jak "cisi wielbiciele" z bliskiego i dalekiego wschodu non stop odbijają się od serwera.
Czasem się, jak widać, komuś/czemuś uda wbić, ale to nic w porównaniu z tym, co było - nawet kilkudziesięciu dziennie.
A ręczne zatwierdzanie nowych też jak najbardziej jest brane pod uwagę i obgadane z Michałem, jednak na razie chyba nie ma takiej potrzeby.
Awatar użytkownika
peceed
Posty: 1131
Rejestracja: 2019-09-12, 16:25

Ustawienia cytowania na forum.

Post autor: peceed »

Czy nie można by zmienić ustawień forum aby cytowanie w temacie nie otwierało pełnego edytora i podglądu?
Idealnie działa to na dws.org.pl - można szybko zrzucić cytat bezpośrednio w trakcie czytania w oknie szybkiej odpowiedzi.
W chwili obecnej otwierane jest okno i do tego wrzucany cały post który ręcznie trzeba edytować.
-Panie Kapitanie! Toniemy!
-Jak nie Wy, to kto?
Awatar użytkownika
wpk
Posty: 721
Rejestracja: 2004-02-23, 20:58
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: awarie i problemy

Post autor: wpk »

Z ciekawości zalogowałem się na dws w celu sprawdzenia.
Wygląda to tak, że samo kliknięcie klawisza "cytuj" też otwiera pełny edytor, ale pusty, chyba, że ręcznie zaznaczy się post lub jego fragment, i tak jest w opisie tego klawisza - "zaznacz tekst, który chcesz zacytować".
A tutaj kliknięcie ikony cytowania - opis "Odpowiedz z cytatem" - otwiera pełny edytor od razu z całym postem.
Pytanie, co lepsze?
Bo w obu przypadkach, jeśli chce się cytować dany post częściowo, trzeba się pobawić - tam zaznaczyć "od do" do cytatu, tu usunąć zbędny fragment/fragmenty.
Wg mnie tutejsze rozwiązanie jest lepsze, ale może niech inni się wypowiedzą.
Póki co nie znalazłem w konfiguracji opcji zmiany - to może być kwestia innej wersji silnika, innej skórki albo dodatkowej wtyczki.
ODPOWIEDZ