ORP Burza
- Lord Kramer
ORP Burza
Witam, mam pytanie dotyczące monografi Jerzego Łubkowskiego Kontrtorpedowce Wicher Burza ? Czy ukaże się część 2 ? Przy okazji czy to zdj już było?
- Załączniki
-
- ORP_Burza_uss Campell.jpg (459.38 KiB) Przejrzano 2495 razy
Per years you have burnt those arround you enough lies and deceipts. Now you have a chance to redeem your soul for the games what you played for the other...
ORP Burza
Zdjęcie znane, piękne. Nie było go na tym forum.
Co do drugiej części "Kontorpedowce Wicher i Burza". Jerzego Łubkowskiego. To nie ukazała się w formie monografi. Ale. W MSiO numer specjalny 2/2016; 3/2016; 4/2016; 5/2016 i 6/2016, można przeczytać dokończenie historii w/w kontorpedowców. W formie trochę zubożonej. Ale na bezrybiu i rak ryba. I jest w niej trochę błędów.
Co do drugiej części "Kontorpedowce Wicher i Burza". Jerzego Łubkowskiego. To nie ukazała się w formie monografi. Ale. W MSiO numer specjalny 2/2016; 3/2016; 4/2016; 5/2016 i 6/2016, można przeczytać dokończenie historii w/w kontorpedowców. W formie trochę zubożonej. Ale na bezrybiu i rak ryba. I jest w niej trochę błędów.
ORP Burza
Owszem, bardzo.
A co ciekawe, Burza wygląda na nieźle wygiętą, lub, jakby rzekli niektórzy, "wygłą".
Zatem pytanie, z czego ten efekt? Z dystorsji obiektywu? Wątpię. Ze niewyprostowania zdjęcia do płaszczyzny przy skanowaniu? Być może. Bo przecież okręt nie był z gumy.
ORP Burza
Myślę, że krzywizna wynika z przechyłu Burzy na prawą burtę i podniesienia dziobu na fali. Stąd może być wrażenie, że Burza się "wygła" 
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
ORP Burza
To zdjęcie całkowicie jest dziwne. Widać wyraźnie że ORP Burza stoi. Przy burcie szalupa z marynarzami. Do tego z pokładu rzucona siatka po której wspina się marynarz. Dla mnie to akcja ratunkowa, z 23 lutego 1943 roku, gdy ORP Burza przejeła części załóg Campbella i marynarzy z U-boota 606, między godzina 10:30 a 16:00. A słońce świeci od rufy. I to potęguje efekt wygięcia okrętu.
Ostatnio zmieniony 2022-09-07, 21:57 przez Storm, łącznie zmieniany 1 raz.
ORP Burza
Chyba rozwiązałeś zagadkę.
ORP Burza
To zdjęcie już było. Ja je wstawiłem w poście z 7-go września 2017 roku. Było tam jeszcze jedno z tej samej akcji. Niestety obydwa znikły.
No i ta akcja miała miejsce w lutym ale 1943 roku. Po południu mogę je wstawić jeszcze raz w wyższej rozdzielczości.
No i ta akcja miała miejsce w lutym ale 1943 roku. Po południu mogę je wstawić jeszcze raz w wyższej rozdzielczości.