Koreańskie zakupy.
Moderator: nicpon
Koreańskie zakupy.
Uwielbiam takie miśki, które wszystko wiedzą lepiej niż inni...
Ale choćby chciał, to tumany nie oczekują już odpowiedzi i misiek nie wykaże się "wiedzą".
Ale choćby chciał, to tumany nie oczekują już odpowiedzi i misiek nie wykaże się "wiedzą".
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Koreańskie zakupy.
Proste. Jak cię coś ciekawi, a brakuje ci wiedzy to możesz zapytać. Tak robią normalni ludzie. Możesz też objaśnić gdzie ci się nie zgadza. Ja sobie zrobiłem takie porównanie, bo mnie też sprawa ciekawiła. Doczytałem, pozbierałem trochę informacji i mniej mnie ten wydatek irytuje. Mógłbyś się wyleczyć z tej frustracji, ale jak nie chcesz to się emocjonuj jak nierozgarnięte dzieci.
Koreańskie zakupy.
Tylko, że jak zadawałem pytania, to w odpowiedzi dostawałem posty z fejsa...
Do frustracji to jeszcze mam tak daleko, że chyba pojawi się dopiero po wyborach niekorzystnych dla Polski. Albo ich wyniki oleję i będę patrzył na frustrację tych, co zagłosują na nieudaczników...
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Koreańskie zakupy.
Widzisz jakbyś zadał sobie troszkę trudu to byś wiedział czym się różni konfiguracja
Rumunia
Pojedyncza bateria rumuńska składa się zaledwie z 1 radaru, jednego ECS, pary anten VHF, 3 wyrzutni i ze względu na brak Communications Relay Group powoduje, że wyrzutni nie da się znacząco oddalić od ECS. Należy pamiętać, że skuteczny zasięg zwalczania rakiet balistycznych to ledwo 30km dla PAC-3. Stąd nasze jednostki ogniowe będą w stanie chronić dużo większe obszary. Jak widzisz już nawet na poziomie wyrzutni jest zasadniczą różnicą, bo nasza konfiguracja musiała uwzględnić specjalne dostosowanie przez wbudowania linków IBCS już w samych wyrzutniach. Jak sobie już możesz przeczytać podane na tacy informacje, to każdy element starego Patriota musiał zostać rozbudowany o nakładkę do komunikacji z IBCS. Cała idea nie jest nowa, bo kiełkowała przez dobrą dekadę. W nowej konfiguracji każda JO ma swój ECS, ale nadrzędne stają się EOC które są w stanie łączyć surowe dane z dowolnych radarów, które są ciągle przesyłane za pomocą sieci IFCN oraz innych źródeł po przez węzły łączności, czy też terminale MIDS. Dzięki temu IBCS jest w stanie śledzić dowolny obiekt niskolecący bez uruchamiania aktywnego skanowania radarów AN/MPQ-65 (bo i tak by nic nie wykryły), ale mimo tego mogą zaangażować rakiety PAC-3 na ich maksymalnym zasięgu. U nas pewne postępy osiągnęliśmy dzięki systemowi Dunaj, który odpowiedzialny jest za budowanie spójnej informacji o sytuacji powietrznej, ale nie jest w stanie poprawić skuteczności wykrywania za pomocą fuzji surowych danych, ani sterować efektorami. System IBCS kupujemy na kolejne 4 dekady i zwyczajnie wszystkie inne kraje będą szły tą drogą.
Największą zaleta natomiast jest taka, że te 8 baterii to dalej za mało, ale dzięki temu, że spięta zostanie z tym Narew w liczbie 23 baterii i inne piętra będzie można prowadzić obszarową obronę kraju, a nie tylko wybrane punkty jak Rumunii. Dodatkowo w razie W dojdą Patrioty amerykańskie, jak i ichni SHORAD co pozwoli na szybkie uzupełnienie luk w obronie za jednym kliknięciem w IBCS.
No ale tu trzeba mieć jakieś minimum redymentów wiedzy by zacząć dyskusję. Masz pojęcie ile zamówili baterii Rumuni i za ile, czy tu też kolejna pustka? Z czym do ludzi? Masz kompletne braki człowieku. Idź na spacer albo grzyby.
Rumunia
A PolskaThe Government of Romania has requested the possible sale of seven (7) Patriot Configuration-3+ Modernized Fire Units consisting of: seven (7) AN/MPQ-65 radar sets, seven (7) AN/MSQ-132 engagement control stations, thirteen (13) antenna mast groups, twenty-eight (28) M903 launching stations, fifty-six (56) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) missiles, one hundred and sixty-eight (168) Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles, and seven (7) Electrical Power Plants (EPP) III. Also included with this request are communications equipment, tools and test equipment, support equipment, prime movers, generators, publications and technical documentation, training equipment, spare and repair parts, personnel training, TAFT team,
Przy czym w trakcie negocjacji stanęło tylko na 6 EOC zamiast 14 w różnych wariantach. Trzeba być wyjątkowo ograniczony horyzont poznawczy by nie widzieć jak dalece się to różni.The Government of Poland has requested to purchase phase one of a two- phase program for an Integrated Air and Missile Defense (IAMD) Battle Command System (IBCS)-enabled Patriot Configuration-3+ with Modernized Sensors and Components consisting of four (4) AN/MPQ-65 radar sets, four (4) engagement control stations, four (4) Radar Interface Units (RIU) modification kits, sixteen (16) M903 Launching stations adapted, eighteen (18) Launcher Integrated Network Kits (LINKs) (includes two (2) spares), two hundred and eight (208) Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) missiles, eleven (11) PAC-3 MSE test missiles, IBCS software, two (2) future operations – IBCS Engagement Operations Centers (EOCs), six (6) current operations-IBCS EOCs, six (6) engagement operations-IBCS EOCs, fifteen (15) Integrated Fire Control Network (IFCN relays, four (4) Electrical Power Plants (EPP) III, and five (5) Multifunctional Information Distribution Systems/Low Volume Terminals (MIDS/LVTs). Also included with this request are communications equipment, tools and test equipment, range and test programs, support equipment, prime movers, generators, publications and technical documentation, training equipment, spare and repair parts, personnel training, Technical Assistance Field Team (TAFT),
Pojedyncza bateria rumuńska składa się zaledwie z 1 radaru, jednego ECS, pary anten VHF, 3 wyrzutni i ze względu na brak Communications Relay Group powoduje, że wyrzutni nie da się znacząco oddalić od ECS. Należy pamiętać, że skuteczny zasięg zwalczania rakiet balistycznych to ledwo 30km dla PAC-3. Stąd nasze jednostki ogniowe będą w stanie chronić dużo większe obszary. Jak widzisz już nawet na poziomie wyrzutni jest zasadniczą różnicą, bo nasza konfiguracja musiała uwzględnić specjalne dostosowanie przez wbudowania linków IBCS już w samych wyrzutniach. Jak sobie już możesz przeczytać podane na tacy informacje, to każdy element starego Patriota musiał zostać rozbudowany o nakładkę do komunikacji z IBCS. Cała idea nie jest nowa, bo kiełkowała przez dobrą dekadę. W nowej konfiguracji każda JO ma swój ECS, ale nadrzędne stają się EOC które są w stanie łączyć surowe dane z dowolnych radarów, które są ciągle przesyłane za pomocą sieci IFCN oraz innych źródeł po przez węzły łączności, czy też terminale MIDS. Dzięki temu IBCS jest w stanie śledzić dowolny obiekt niskolecący bez uruchamiania aktywnego skanowania radarów AN/MPQ-65 (bo i tak by nic nie wykryły), ale mimo tego mogą zaangażować rakiety PAC-3 na ich maksymalnym zasięgu. U nas pewne postępy osiągnęliśmy dzięki systemowi Dunaj, który odpowiedzialny jest za budowanie spójnej informacji o sytuacji powietrznej, ale nie jest w stanie poprawić skuteczności wykrywania za pomocą fuzji surowych danych, ani sterować efektorami. System IBCS kupujemy na kolejne 4 dekady i zwyczajnie wszystkie inne kraje będą szły tą drogą.
Największą zaleta natomiast jest taka, że te 8 baterii to dalej za mało, ale dzięki temu, że spięta zostanie z tym Narew w liczbie 23 baterii i inne piętra będzie można prowadzić obszarową obronę kraju, a nie tylko wybrane punkty jak Rumunii. Dodatkowo w razie W dojdą Patrioty amerykańskie, jak i ichni SHORAD co pozwoli na szybkie uzupełnienie luk w obronie za jednym kliknięciem w IBCS.
No ale tu trzeba mieć jakieś minimum redymentów wiedzy by zacząć dyskusję. Masz pojęcie ile zamówili baterii Rumuni i za ile, czy tu też kolejna pustka? Z czym do ludzi? Masz kompletne braki człowieku. Idź na spacer albo grzyby.
Koreańskie zakupy.
Jakkolwiek by nie liczyć, wychodzi drogo.Widzisz jakbyś zadał sobie troszkę trudu to byś wiedział czym się różni konfiguracja
Pytanie, czy je będziemy mieli. Bo na na razie mamy tylko te dwie. Choć powinniśmy mieć już 8 (licząc według planów). A to czy je będziemy mieli sprowadza się do tego, czy będzie nas na nie stać. Bo na to wszystko co się planuje, pieniędzy na pewno nie wystarczy. Więc pozostaje pytanie z czego zrezygnują? Pół biedy, jeśli ktoś będzie starał się ogarnąć i jakoś te wszystkie wydatki kontrolować. Na razie tego nie widać, ale może... Gorzej, jeżeli będzie się kupować "co leci" a przestanie wtedy, gdy braknie kasy. Bo wtedy może się okazać, że tego, co nam najbardziej potrzeba (czyli np. systemu OP) nie zdążono kupić w całości i go nie będzie. I to wydaje mi się całkiem prawdopodobne.Największą zaleta natomiast jest taka, że te 8 baterii to dalej za mało, ale dzięki temu, że spięta zostanie z tym Narew w liczbie 23 baterii...
Koreańskie zakupy.
No to policz. Zaserwuj nam znów trochę dobrej zabawy.
Z niczego nie rezygnujemy.
Naprawdę ci nie jest wstyd funkcjonować w tak zaawansowanej gdybologii do kotleta? Nie wiem, może z jakieś zapadłej wsi pochodzisz i w domu to naturalne, żeby się wypowiedzieć na każdy temat nawet jak się nie ma zielonego pojęcia, ale z takim poziomem tutaj?
-
Koreańskie zakupy.
Właśnie - na każdy temat. Polecam wszystkim zapoznanie się z pojęciem "efekt Dunninga-Krugera". Pierwszy z brzegu tytuł z wyszukiwania: "Dlaczego niekompetencja rodzi pewność siebie?". Wypisz wymaluj przypadek AdrianaM-a! 

Koreańskie zakupy.
W tym temacie też musisz się wykazać wyłącznie trollowaniem?
-
Koreańskie zakupy.
Przyganiał kocioł garnkowi? We wpisach AdrianM-owych klasyka chwytów w pełnej krasie. Mam przytoczyć jakiś przykład? A czy w moich wpisach da się znaleźć takowy? Ja bardzo grzeczny jestem, nikogo nie obrażę, nikomu nie ubliżę. Żeby tak wszyscy!

Koreańskie zakupy.
Wróć na Onet. Tam twoje miejsce
-
Koreańskie zakupy.
Wystarczy, że Napoleon spamuje. Nie trzeba więcej. Wiedzy u ciebie najmniejszej nie ma. Tracisz swój czas. Ja też wiecznie na twoje głupoty nie będę reagował. Zasadniczo to ostatni raz.
-
Koreańskie zakupy.
Na pewno nie ostatni, będę najwierniejszym czytelnikiem AdrianM-owych wpisów. Mimo rozczarowań - odpowiedzi na pytanie nadal brak, a milczenie po "efekcie D-K" to już w ogóle porażka, nie tego się spodziewałem.

Koreańskie zakupy.
A jak skomentujesz fakt zamówienia przez Rumunię pocisków GEM-T optymalizowanych do zwalczania samolotów, o donośności "ponad 160 km"?
Pozdro
Speedy
Speedy
Koreańskie zakupy.
Nie wiem, czy jest tu co komentować. Chcieli mieć rakietę niskokosztową, która jest gotowa i zintegrowana z Patriot, to specjalnie innego wyboru nie mieli. Sami też nie mają ochoty zabierać się za rodzimą produkcję rakiet średniego zasięgu. Brali to co było. Ma to swoje wady, bo tam głowica pasywna, ale z drugiej strony niewiele tego chcą kupić.
Koreańskie zakupy.
Czy nie uważasz, że Polska też powinna była zamówić trochę rakiet plot. dalekiego zasięgu? Na zamianę poradzieckich S-200 które w końcu trzeba będzie wycofać? 
Pozdro
Speedy
Speedy