Tzn. Japończycy mieliby zrobić dwa "półlotniskowce" aby zbudować szybki pancernik? Przecież to nie ma sensu, raczej od razu zbudowaliby porządny lotniskowiec pozostawiając nieprzerobione pancerniki...
Chętniej zobaczyłbym przedłużenie tych pancerników ze wstawioną nową siłownią, i być może usuniętymi środkowymi działami celem umieszczenia tam artylerii 100 mm i powiększenia siłowni.
Nasze fantazje okrętowe
Nasze fantazje okrętowe
Admirałowie również przygotowują się do poprzednich wojen.
Nie ma takiej biurokracji która nie przekształciłaby się w biurwokrację.
Koniec historii najwyraźniej się skończył.
Carpe Dieng.
Nie ma takiej biurokracji która nie przekształciłaby się w biurwokrację.
Koniec historii najwyraźniej się skończył.
Carpe Dieng.
Nasze fantazje okrętowe
Na stronie 234 jest wymiana myśli nt. dział do wykorzystania.
Stamtąd wzięła się koncepcja wykorzystania "luźnych" wież i dział.
Przewidując taką reakcję, jak Twoja, wpisałem zastrzeżenie zaczynające się od słów "Uprzedzając krytyków".
Stamtąd wzięła się koncepcja wykorzystania "luźnych" wież i dział.
Przewidując taką reakcję, jak Twoja, wpisałem zastrzeżenie zaczynające się od słów "Uprzedzając krytyków".
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Nasze fantazje okrętowe
Znalazłem w sieci takie dwie wersje konwersji na okręty hybrydowe lub lotniskowce. Przeróbki typów Ise i Fuso.
Jak zwykle podpowiedział mi je Pinterest. Miłego oglądania
Jak zwykle podpowiedział mi je Pinterest. Miłego oglądania
Nasze fantazje okrętowe
Minął już miesiąc od wrzucenia znalezionych konwersji typów Fuso i Hyuga.
Tym razem proponuję porównanie sylwetek ciężkich krążowników Tone i Kurama. Ten ostatni roboczo nazywałem super Tone, a dlaczego to widać na sylwetkach.
Początkowo myślałem o tym, żeby zrobić z krążownika lotniczego klasyczny ciężki krążownik. Jednak poszedłem po bandzie, ponieważ wydał mi się nudny. W końcu miejsca na rufie jest na tyle, że dwie wieże wchodzą, jak złoto. A na dziobie i tak już były zaaranżowane 4 wieże, więc po co to zmieniać ?
Tradycyjnie życzę miłego odbioru...
Tym razem proponuję porównanie sylwetek ciężkich krążowników Tone i Kurama. Ten ostatni roboczo nazywałem super Tone, a dlaczego to widać na sylwetkach.
Początkowo myślałem o tym, żeby zrobić z krążownika lotniczego klasyczny ciężki krążownik. Jednak poszedłem po bandzie, ponieważ wydał mi się nudny. W końcu miejsca na rufie jest na tyle, że dwie wieże wchodzą, jak złoto. A na dziobie i tak już były zaaranżowane 4 wieże, więc po co to zmieniać ?
Tradycyjnie życzę miłego odbioru...
- de Villars
- Kontakt:
Nasze fantazje okrętowe
podoba mi się, ale czy 3 wodnosamoloty się tam pomieszczą? Chyba że jeden z nich będzie na wieży, a 2 na katapultach?
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
http://springsharp.blogspot.com/
Nasze fantazje okrętowe
Na pokładzie jest wystarczająco dużo miejsca, by stanął na nim samolot ze złożonymi skrzydłami np. taki Pete, który był powszechnie używani przez IJN. Zadanie ułatwia również fakt, że podstawy katapult częściowo wystają poza krawędź pokładu.
Rysunek robiony był "na szybko" i nie wprowadzałem w nim większych zmian. Można jednak wymienić maszt rufowy na inny i zmienić typ dźwigu na zbliżony do innych CA japońskiej floty. Wyższe zamocowanie ramienia spowoduje wzrost powierzchni użytkowej na pokładzie, co umożliwiłoby łatwiejsze operowanie zaokrętowanymi samolotami.
I jeszcze taki przekrój, bo od niego się zaczęło...
Rysunek robiony był "na szybko" i nie wprowadzałem w nim większych zmian. Można jednak wymienić maszt rufowy na inny i zmienić typ dźwigu na zbliżony do innych CA japońskiej floty. Wyższe zamocowanie ramienia spowoduje wzrost powierzchni użytkowej na pokładzie, co umożliwiłoby łatwiejsze operowanie zaokrętowanymi samolotami.
I jeszcze taki przekrój, bo od niego się zaczęło...