Podpis brzmi: "Arsenal Cherbourg Coastal defence gun, 42cm
Muzzle-loading 42cm cannon. Note the size of the cannonball with respect to the head of the sailor! There is a small crane to load the cannonballs. The recoil system is a sliding rail to which the cannon is attached. In the background we can see the reserve of muzzle-loading cannons. The barrel of this cannon had to be thick to resist the explosion of the gunpowder propellant."
Ma to być więc nadbrzeżne działo odprzodowe o kal. 42 cm, zlokalizowane w Cherbourgu. Ale co to konkretnie za model i rodzaj działa? Z wyglądu przypomina działo odprzodowe gwintowane (na co wskazuje też określenie go poprzez kaliber lufy a nie wagomiar pocisku). Ale kule zgromadzone obok jako żywo - wyglądają jakby były do od działa odprzodowego gładkolufowego (smoothbore). Czy może są tylko swego rodzaju dekoracją niezwiązaną z tą konkretnie armatą? Jeśli tak, to skąd się w ogóle tam wzięły? O ile mi wiadomo, Francuzi nie używali tak monstrualnych dział gładkolufowych, była to raczej domena Amerykanów i Rosjan. Żeby było jeszcze ciekawiej - dźwig koło działa służący do ładowania pocisków jest tak zlokalizowany jakby miał obsługiwać raczej działo odtylcowe a nie odprzodowe...
Ciekawa jest też kwestia datowania zdjęcia. Wygląda ono jakościowo na tyle dobrze, że w pierwszej chwili myślałem że chodzi o końcówkę XIX w., ale to raczej bez sensu, jeśli działo ma być faktycznie odprzodowe. Zwłaszcza, że w tle mamy jeszcze całą masę mniejszych dział odprzodowych (te - jak mi się wydaje - to klasyczne działa gładkościenne), które jakoś się musiały jeszcze uchować przed przetopieniem...
Mam nadzieję że ktoś mi to wszystko rozjaśni