Okręt ten miał również 2 wkmy 14,5 mm - za to nie miał AK-630. Nie pomogło
Rosyjska flota czarnomorska
- Edward Teach
Ruska flota czarnomorska
W nocy z 23 na 24 marca Rosjanie stracili najprawdopodobniej bezpowrotnie dwa okręty desantowe projektu 775 znane też jako Ropuchy
Okręty desantowe Yamal i Azov zostały trafione pociskami manewrującymi Storm Shadow okręty przebywały w sewastopolskim porcie.
https://tech.wp.pl/flota-czarnomorska-c ... 035632000a
Okręty desantowe Yamal i Azov zostały trafione pociskami manewrującymi Storm Shadow okręty przebywały w sewastopolskim porcie.
https://tech.wp.pl/flota-czarnomorska-c ... 035632000a
Ruska flota czarnomorska
Niestety informacje o zniszczeniu okrętów się nie potwierdzają , oba są tylko lekko uszkodzone . Nadal nie jest potwierdzone , które jednostki zostały zaatakowane , ruskie piszą o Mińsku i Nowoczerkasku , ale są też zdjęcia Azowa . Uszkodzenia są lekkie po eksplozjach obok okrętów. Jedna z rakiet uderzyła w betonowe molo , druga prawdopodobnie w dok , a trzecia możliwe , że tuz obok stojącego okrętu.
- Załączniki
-
- 24-12042361-c2539428-f562-43f9-ae5d-340e184edb74.jpg (78.65 KiB) Przejrzano 4275 razy
-
- 25-12042769-photo-2024-03-24-21-01-52.jpg (27.21 KiB) Przejrzano 4275 razy
-
- 25-12042769-photo-2024-03-24-21-01-53.jpg (24.88 KiB) Przejrzano 4275 razy
Ruska flota czarnomorska
Tak czy owak Flota czarnomorska od początku Konfliktu dość zredukowana jest. Pytanie ile czasu zajmie połatanie nawet tych lekko uszkodzonych... bo sądząc po stanie technicznym w jakim była Moskwa...
"Jesteś UPIERDLIWY!" Nie.. ja jestem Ciekawy i drążę niektóre interesujące mnie tematy.. a że zadaję dużo pytań? "Kto pyta nie błądzi" głosi powiedzenie.
Jakże daleko z Domu do Morza!
Jakże daleko z Domu do Morza!
Ruska flota czarnomorska
Generalnie wygląda na to , że Ukraińcy chcą wyeliminować wszystkie okręty desantowe , aby po ostatecznej rozprawie z mostem krymskim , ruskie nie mieli czym transportować rzeczy na Krym . Musieliby wszystko transportować nowo wybudowaną trasą lądową , a ona jest w zasięgu większej ilości środków ogniowych , niż most i trasa morska.
Ruska flota czarnomorska
Po araku na Sewastopol 24 marca uszkodzeniu uległy dwie jednostki Ropucha i okręt rozpoznawczy najnowsze zdjęcie
-
Ruska flota czarnomorska
Rocznicowy artykul
https://defence24.pl/sily-zbrojne/krazo ... am-analiza
Mam pytanie - chyba jeszcze w roku 2022 byly taka sytuacja ze Ukraincy noca odpalili salwe rakiet z wyrzutni Grad do celu na morzu - na filmie bylo widac jak by eksplozje i pozar po ostrzale - ktos to jeszcze pamieta? Cos sie udalo wtedy trafic?
https://defence24.pl/sily-zbrojne/krazo ... am-analiza
Mam pytanie - chyba jeszcze w roku 2022 byly taka sytuacja ze Ukraincy noca odpalili salwe rakiet z wyrzutni Grad do celu na morzu - na filmie bylo widac jak by eksplozje i pozar po ostrzale - ktos to jeszcze pamieta? Cos sie udalo wtedy trafic?
Ruska flota czarnomorska
Było coś takiego w lipcu 2022 , Ukraińcy mówili o trafieniu i zatopieniu okrętu W.Bykow , ale nie zostało to potwierdzone. I tak naprawdę nie widomo czego dotyczył ten wybuch.
Ruska flota czarnomorska
W sewastopolskim porcie płonie trafiony pociskiem Neptun okręt ratowniczy Floty Czarnomorskiej "Komuna". Jednostka weszła do służby 112 lat temu - w 1912 roku.
Ruska flota czarnomorska
Wychodzi na to, że przez tych 112 lat już się nasłużyła i czas jej spocząć... na dnie.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Ruska flota czarnomorska
Nie wiem czy UNESCO nie będzie protestować...
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
Ruska flota czarnomorska
Przecież był w czynnej służbie, więc raczej nie...
Co innego, gdyby był zarejestrowanym zabytkiem i obiektem muzealnym.
Co innego, gdyby był zarejestrowanym zabytkiem i obiektem muzealnym.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Ruska flota czarnomorska
czyli jednak niewielkie uszkodzenia , tylko pełno piany w wodzie od gaszenia