Tanczacy Admiral i inne historie
Fajne, aż zaprofilowałem do Magazynu shiploverskiego Well done, mówiąc z angielska!
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Może nie tyle mniej znana historia, ale na pewno mniej popularna.
'There seems to be something wrong with our bloody ships today!' - Vice Admiral Sir David Beatty
Morskie Opowiesci YouTube
Tak w odniesieniu do poprzedniego klipu (jak zwykle świetnego).
Ponoć nigdzie nie ma dowodu na to by te wspaniałe słowa które zostały wyryte na pomniku kiedykolwiek wypowiedział Ataturk.
https://www.theguardian.com/news/2015/a ... d-in-doubt
Aczkolwiek są świadectwa, że myślał o byłych wrogach w ten sposób.
Ponoć nigdzie nie ma dowodu na to by te wspaniałe słowa które zostały wyryte na pomniku kiedykolwiek wypowiedział Ataturk.
https://www.theguardian.com/news/2015/a ... d-in-doubt
Aczkolwiek są świadectwa, że myślał o byłych wrogach w ten sposób.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
Nie wiedziałem o takich faktach.
Choć moje uprzedzenia co do gazety pozostawiają spore zastrzeżenia w sprawie wiarygodności informacji.
Choć moje uprzedzenia co do gazety pozostawiają spore zastrzeżenia w sprawie wiarygodności informacji.
'There seems to be something wrong with our bloody ships today!' - Vice Admiral Sir David Beatty
To tak na szybko wygooglałem.
Kiedyś szwedzka grupa Sabaton nagrała utwór "Gallipoli" składający się w dużej części z tego cytatu. Przy okazji powstała dyskusja na temat autorstwa tych słów.
Jacyś Brytyjczycy zrobili research i wyszło im, że Kemal nigdy ich nie wypowiedział w tej formie. Aczkolwiek ponoć wielokrotnie wypowiadał się w tym duchu.
Nie wiem. Tak zapodaję jako ciekawostkę.
Kiedyś szwedzka grupa Sabaton nagrała utwór "Gallipoli" składający się w dużej części z tego cytatu. Przy okazji powstała dyskusja na temat autorstwa tych słów.
Jacyś Brytyjczycy zrobili research i wyszło im, że Kemal nigdy ich nie wypowiedział w tej formie. Aczkolwiek ponoć wielokrotnie wypowiadał się w tym duchu.
Nie wiem. Tak zapodaję jako ciekawostkę.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
Tu masz tłumaczenie oryginalnego artykułu Ozakinciego:
https://www.academia.edu/43294187/Fabri ... pril_2015_
"Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka"
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej
Klasyczny przykład do czego może doprowadzić zbytnia pewność siebie.
Zastanawiam sie czy HMS Captain był tak zły jak go malują? Sama koncepcja wydaje się bardzo ok, gdyby nie nadwaga okrętu, wydaje się że miał by szanse być na udany pancernik. HMS Inflexible z 1876 wydaje się taki bardzo podobny.