Fonte Acieree
Fonte Acieree
Chodzi o stop żelaza, który był używany we Francji generalnie przed Drugą Wojną i wraz z importem nowoczesnej artylerii i technologii artyleryjskiej przybył do Polski międzywojennej, gdy znany był jako "stalosurówka" (i pod zbliżonymi kalkami z francuskiego) . Ponieważ był stosowany w sytuacjach, w których spodziewałbym się staliwa, zawsze zakładałem, że chodzi właśnie o nie, ale najwyraźniej były to proces, albo różne procesy mający zmniejszać kruchość żeliwa, lecz nie tradycyjne żeliwo ciągliwe. Nie chcę dalej spekulować i wolę się zapytać o bliższe informacje o naturze owego metalu i jego produkcji.
-
Fonte Acieree
Żeliwo staliste (ang. steeled cast iron). Żeliwo otrzymane przez wprowadzenie do żeliwiaka większej ilości złomu stalowego. O innej budowie i charakterystyce niż żeliwo z samej przetopionej surówki lub z dodatkiem złomu żeliwnego, ale właściwości zależały od ilości stali we wsadzie, sposobu eksploatacji żeliwiaka, szybkości stygnięcia odlewów itd. Generalnie żeliwo szare o stosunkowo małej zawartości węgla, o własnościach trochę pośrednich między żeliwem a stalą. Czasem zwane więc też pół-stalą. W miarę rozwoju technik wytwarzania żeliwa (żeliwa modyfikowane, obrobione cieplnie itp.) oraz rozpoznawania związku własności np. z postacią przyjmowaną przez węgiel, nazwa „żeliwa stalistego” straciła na znaczeniu.
Fonte Acieree
Dziękuję bardzo za odpowiedź, zrobiłem szybki przegląd odnośnych patentów, ale były na tyle ogólnikowe, że nie byłem nawet pewien czy chodzi o żeliwo, czy już o stal, tym bardziej jaka jest właściwa polska nazwa tego metalu. Perspektywa amunicji kruszącej z tego materiału jest dość przerażająca, choć nie aż tak jak granaty z żeliwa szarego, których Francuzi też używali na duża skalę w czasie Wielkiej Wojny.