Cześć
na innym forum przeczytałem taką informację :
"W połowie lat osiemdziesiątych XX w., jedną Osę pomalowano w ciemne łaty.
Tam był ciemnozielony, granatowy i bodajże jaśniejszy zielony.
Oprócz Osy, tak samo pomalowany był jeden trałowiec proj. 206 - ORP "Orlik", n.b.: 613.
Tak samo był pomalowany jeszcze duży ścigacz o.p. z Helu, ale numeru i nazwy nie kojarzę."
Kojarzy ktoś, coś? Są jakieś zdjęcia ?
I jeszcze pytanie czy nasze Osy miały pokład malowany na brązowo czy na szaro ?
Cypis
Niestandardowe malowanie pr.205 połowa lat 80-tych XX wieku
- pothkan
- Kontakt:
Zdjęć nie kojarzę.
Pokład był malowany na szaro.
Pokład był malowany na szaro.
Byłem w połowie lat 80-tych na Oksywiu (1985-86) i wtedy napewno nie było Osy pomalowanej w łaty. W Helu też raczej nie było żadnego okrętu tak pomalowanego, bo tam też bywałem.
Jeżeli chodzi o malowanie Os to powyżej linii wodnej całe były malowane jedną farbą - zarówno pokład i nadbudówka wraz z hangarami (wyrzutniami rak.). Jak pisał pothkan na szaro.
Jeżeli chodzi o malowanie Os to powyżej linii wodnej całe były malowane jedną farbą - zarówno pokład i nadbudówka wraz z hangarami (wyrzutniami rak.). Jak pisał pothkan na szaro.
MAV na forum MP wkleił takie info
- Załączniki
-
- osa.jpg.ad67d55d7e8dbbbae2483a4bc02fa623.jpg (193.91 KiB) Przejrzano 2377 razy
Wszystko się zgadza. Ja pisałem o malowaniu w czasie kiedy byłem w armii. Do cywila wyszedłem w październiku 86 i do tego czasu nie stosowano malowania kilkubarwnego. Jeżeli wg tego artykułu (1986-87) tak pomalowano jakieś okręty - musiało to być już po moim wyjściu do cywila.