ORP Burza
ORP Burza
Sądzę, że na fotografii, którą wstawiłam jest Burza. Ojciec nigdy nie mówił, a przynajmniej ja tego nie pamiętam, żeby pływał na jakimś innym okręcie.
Wspominał wizytę w Portsmouth, był przekonany, że widział tam Królową
Wspominał wizytę w Portsmouth, był przekonany, że widział tam Królową
- Załączniki
-
- File3591 od Zbyszka_m.jpg (239.44 KiB) Przejrzano 714 razy
ORP Burza
Na zdjęciu jest BURZA.
Wizyta w Portsmouth była we IX 1955 razem z BŁYSKAWICĄ.
Królowej nie spotkali
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
ORP Burza
Na tym wcześniejszym zdjęciu z podtytułem archiwum rodziny, jest ORP Zetempowiec, bo przodek szanownej pani był zapewne po szkole oficerskiej i nie wspominał, ale praktyki zaliczyć musiał. Pomyliłem tymczasową ażurową kratkę dla rzygaczy na rufie z zakończeniem pokładu na tym okręcie szkolnym, w tym miejscu faktycznie nadburcia nie było i nie ma na zdjęciu, bo to już górny pokład. Sorry Storm za wprowadzenie w błąd, ale to tak dawne i bardzo słabo udokumentowane czasy! To na sto procent żaden z rzygaczy, Ani Elew, Ani Kadet, ani tym bardziej Podchorąży.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
ORP Burza
Dziękuję za wszystkie informacje i wyjaśnienia.
Z tą Królową było tak, że ojciec był wprowadzony na bankiet. Wprowadził go tam znajomy ojca sprzed służby wojskowej z naszego miasteczka, w podziękowaniu za pożyczanie mu tam roweru
Ten znajomy był oficerem politycznym na Burzy. W naszym miasteczku była duża jednostka wojskowa, stąd takie, dość przypadkowe znajomości. Z tego co czytałam, to na bankiecie byli przedstawiciele rodziny królewskiej i może stąd przekonanie, że była tam Królowa 
Z tą Królową było tak, że ojciec był wprowadzony na bankiet. Wprowadził go tam znajomy ojca sprzed służby wojskowej z naszego miasteczka, w podziękowaniu za pożyczanie mu tam roweru
- Załączniki
-
- File3593m.jpg (255.48 KiB) Przejrzano 562 razy
ORP Burza
Pani Anno, Pani zdjęcia są fantastyczne. Pierwsze zdjęcie to Dni Morza z 1956 roku zrobiono w Szczecinie. To ostatnie zrobiono w 1955 roku przy Wałach Chrobrego - Szczecin. Była to pierwsza prezentacja ORP Burzy po jej długoletniej przebudowie i wprowadzeniu do służby w LMW. O ile się nie mylę to był lipiec 1955 - Dni Morza.
ORP Burza
W sensie po prawej z tym pasem na kominie to BURZA?
ORP Burza
A nie jest to przypadkiem jeden z niemieckich torpedowców typ 35...???
....bunkrów nie ma, ale też jest zaj...cie ...
ORP Burza
Nie, na pewno nie.
Wygląda jak norweski typ SLEIPNER, ale czy BURZA kiedykolwiek je spotkała?

ORP Burza
Tylko że, Sleipner wszedł do służby w 1937 roku, brał udział w obronie Norwegii, a następnie działał z baz brytyjskich. Ze znakiem taktycznym H48 służył jako okręt obrony przeciwlotniczej w Rosyth. Okręty "Eger" wszedł do służby w 1938." Gyller" w 1.8.1939 a "Odin" 17.9.1939 roku. Więc trudno określić czy między 1937 a 1939 te okręty się spotkały. Chyba że to spotkanie z Sleipnerem nastąpiło po kwietniu 1940 roku, na co mogły by wskazywać dwa ckm na dziobie (Kampania Norweska), lub w którymś z portów angielskich.
Ostatnio zmieniony 2025-07-05, 08:54 przez Storm, łącznie zmieniany 6 razy.