ORP Burza

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
karol

ORP Burza

Post autor: karol »

Faktycznie. HNoMS Sleipner był w tym samym czasie w Rosyth, co ORP Burza i ORP Błyskawica wycofane z Norwegii. Dlatego spotkanie było jak najbardziej możliwe i w Rosyth i w Scapa Flow, które chyba było pierwszą bazą polskich niszczycieli po tym powrocie. A Sleipner właśnie tam poszedł z Sullom Voe, pierwszego kontaktu z Royal Navy z alarmem dla niej wobec nieznanego okrętu. H 48 potem miał na burcie.

Dodano po 31 sekundach:
koniec maja 1940 naturalnie....

Dodano po 3 minutach 15 sekundach:
ten na omawianym zdjęciu brzeg w tle wygląda, jak kotwicowisko w Scapa Flow, bo tam była taka konfiguracja linii brzegowej na miejscu postoju dla niszczycieli i eskortowców, co dobrze widać na zdjęciach Ouraganu.

Dodano po 4 minutach 2 sekundach:
Obrazek

Dodano po 19 minutach 13 sekundach:
Wszystko wskazuje na to, że datę tamtego zdjęcia można wypchnąć do czasu wojny... . Dawaj więcej takich, bo dla mnie nawet to jest bardzo interesujące, gdyż siedzę w tym okresie z opowiadaniami dla siebie i chętnie Sleipnera do nich wcisnę ;) Zgubiłem gdzieś na przykład fotki z HNLMS Heemskerk i Sumatra z widokiem na Burzę i tego trochę żałuje, bo chciałem je dać do magazynu shiploverskiego. Zwłaszcza te drugie byłyby sensacją...
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Storm

ORP Burza

Post autor: Storm »

Czy o to zdjęcie Ci chodziło. 1941.06.05 ORP Burza H-73 widziany koło Bangor w Irlandii z HNLMS Jacob van Heemskerck - Maritime Quest
Obrazek
Awatar użytkownika
karol

ORP Burza

Post autor: karol »

Chodzi o serię fotografii z tego zdarzenia, na jakiejś holenderskiej stronie je oglądałem kiedyś :(
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Anna.N.

ORP Burza

Post autor: Anna.N. »

Ta fotografia już chyba była, ale wstawiam moją wersję:

Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
W zbiorach ojca jest też taka fotografia, ale nie mam pojęcia co to jest.
Załączniki
File3592m.jpg
File3592m.jpg (449.55 KiB) Przejrzano 65 razy
File3590m.jpg
File3590m.jpg (378.29 KiB) Przejrzano 63 razy
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

ORP Burza

Post autor: pothkan »

Anna.N. pisze: W zbiorach ojca jest też taka fotografia, ale nie mam pojęcia co to jest.
Wizyta sowieckiego krążownika Czkałow i czterech niszczycieli w Gdyni, październik 1953 r.
ODPOWIEDZ