"Ryczący Lew" atak USA i Izraela na Iran.

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: Marmik, crolick

Awatar użytkownika
Edward Teach

Post autor: Edward Teach »

https://www.vesselfinder.com/?imo=9289192

Ciekawostka przyrodnicza. Statek pod amerykańską baderą stoi sobie w irańskim porcie. Zakładam, że to przejaw poczucia humoru Amerykanów. Gdyby było inaczej, coś byśmy o tym słyszeli.
Edward Teach www.pdf-model.pl
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

W tracku widać jakiś "dziwny" kurs.
Stawiam na to, że został przechwycony i doprowadzony pod przymusem.
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Za to stawki frachtu na gas z Omanu poszły o 100-150% w górę.
Mamy ładować 29 marca w Qalhat. Mam nadzieję, że do tego czasu Donald zaprowadzi wolność i demokrację w Iranie.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

No cóż, jak sam kilka tygodni temu z zachwytem napisałeś - Szeryf jest w mieście !. Silny i sprawiedliwy.
Awatar użytkownika
Gregski

Potrafi walnąć!
Co nie?
Ciekawostką, że jak czytam ludzie szeryfa poprosili Ukrainę o pomoc w zwalczaniu dronów.
Waldemar Łysiak
Franek Wichura

Post autor: Franek Wichura »

Gregski pisze: Ciekawostką, że jak czytam ludzie szeryfa poprosili Ukrainę o pomoc w zwalczaniu dronów.
To jest rzeczywiscie ciekawostka - szczegolnie w swietle tego - https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie- ... a-szahidow - :wink:
Jak rozumie te 20.000 to te - https://zbiam.pl/100-tys-modulow-apkws- ... e-systems/ - w sam raz na drony :bije: a strzelac je mozna z roznych platform - taki AH-64 - uzbrojenie: oprócz 76 rakiet 70 mm Apache może przenosić do 16 pocisków przeciwpancernych Hellfire oraz 1200 nabojów do działka 30 mm - to w czym problem - strzelac nie potrafia? :wink:
Mam pytanie - np. tu - https://defence24.pl/sily-zbrojne/irans ... ki-torpeda - widac moment detonacji torpedy - to co na foto w czerwonym kolku - to sa spaliny? Czy tam sie cos juz palilo przed atakiem torpeda?
Załączniki
r1.jpg
r1.jpg (31.19 KiB) Przejrzano 97 razy
Awatar użytkownika
Gregski

Franek Wichura pisze: To jest rzeczywiscie ciekawostka - szczegolnie w swietle tego
No wiesz, szeryfowi chyba się trochę terminarz jego "specjalnej operacji" sypie. Więcej argumentów potrzebuje niż założył początkowo.

Te spaliny to raczej eksplozja.
Waldemar Łysiak
Franek Wichura

Gregski pisze: Te spaliny to raczej eksplozja.
Spojrz prosze na film- ten jasny pioropusz jest widoczny jeszcze przed eksplozja torpedy — stad pytanie czy to gorace spaliny czy cos innego.
Cypis25

Post autor: Cypis25 »

gorące spaliny , po wybuchu ich intensywność spada co sugeruje , że silnik się wyłączył i nie było spalin

Dodano po 3 minutach 1 sekundzie:
co do całej sytuacji , to jest trochę rozbieżności . Jakiś Indyjski minister , mówił , że zaatakowano bezbrony okręt na wodach międzynarodowych (bezbronny , bo w ćwiczeniach niby miały by użyte okręty bez ostrej amunicji ) , a ruskie piszą , że to bujda , bo jednym z punktów ćwiczeń było strzelanie z ostrej amunicji :D
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Franek Wichura pisze:
Gregski pisze: Te spaliny to raczej eksplozja.
Spojrz prosze na film- ten jasny pioropusz jest widoczny jeszcze przed eksplozja torpedy — stad pytanie czy to gorace spaliny czy cos innego.
Oglądnąłem filmik i mam wrażenie, że fregata paliła się przed uderzeniem torpedy, a ogień był wysoki.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Franek Wichura

Peperon pisze: Oglądnąłem filmik i mam wrażenie, że fregata paliła się przed uderzeniem torpedy, a ogień był wysoki.
Moje wrazenie bylo takie ze spaliny nie powinny dawac az takiego „bialego“ obrazu i sie inaczej ukladac wylatujac z komina przy jednostce w ruchu - a ten pioropusz idzie tak jak by pionowo w gore - zastanawialem sie czy Amerykanie go nie potraktowali rakieta a potem torpeda — dla cwiczen :wink:
Jak popatrzec na filmik to zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - w momencie kiedy eksplozja wyrzuca rufe w gore wyglada jak by kadlub sie przelamal - wtedy pojawia sie biala „kreska“ w miejcu przelamania — tak jak by we wnetrzu okretu temperatura byla tak samo wysoka jak w widocznym „pioropuszu“ - moze w maszynowni byl pozar i plomienie wychodzily przez komin? Kamera ktora pokazala obraz okretu to wzmacniacz swiatla zeby bylo widac w ciemnosci czy cos co sie opiera na obrazie termicznym?
Na Defence24 jest jeszcze pare kawalkow jak chocby ten - Irański okręt internowany. Pierwszy raz od II wojny światowej - i znowu pytania :wink: Jest tam zdanie o tym ze byl/jest jeszcze trzeci Iranski okret - w czym problem ze pisza ze nie wiadomo jaki?
ODPOWIEDZ