Nowości wydawnicze: KSIĄŻKI

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: Marmik, crolick

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Peperon pisze: 2026-06-22, 20:12A niemieckie bombowce kulturalnie paradują do zestrzelenia...
To jeszcze nic! zamiast bomb zrzucają kapsułki węgla aktywnego na rozwolnienie.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Krzysztof Gerlach1

Post autor: Krzysztof Gerlach1 »

Uprzejmie informuję, że niedługo powinny być dostępne dwie moje nowe książki.
Jedna, to drugie wydanie „Historii drewna szkutniczego do końca epoki żaglowców”, w zasadzie przeznaczone dla nowych czytelników, czyli tych, którzy nie kupili poprzedniej wersji („Drewno szkutnicze” 2011). Bowiem zmiany w stosunku do poprzedniego wydania są niewielkie – dodałem jeden rozdział i uzupełniłem nieco danych. Dotychczasowe „recenzje” i opinie dostarczyły mi też sporo materiału humorystycznego, którym podzieliłem się we wstępie.

Druga pozycja to trzeci zeszyt „Świata dawnych żaglowców”. Aby uniknąć nieporozumień, jakie wywołała publikacja zeszytu drugiego (niektórzy sądzili, że to ta sama rzecz, wydana w jednym albo w dwóch tomach), dodałem na okładce kompletną listę tytułów tego akurat zeszytu, czyli:
1. Koncepcje pochodzenia i uzbrojenia galeonu „Golden Hind”.
2. Atak Royal Navy na hiszpańskie okręty skarbowe w 1804 r.
3. Okręty Williama Symondsa – wyższość intuicji nad nauką?
4. Rola flot w pierwotnej eksploracji zachodnich wybrzeży Ameryki Północnej przez Europejczyków.
5. Okręty pierwszej wojny opiumowej 1839-1842.
Trzeci artykuł jest w dużej mierze reakcją na post kolegi SiSi z tego forum, chociaż nie ogranicza się do liniowców. Oczywiście, jak zawsze u mnie, nie chodzi o spisy, tylko o analizę konstrukcji.
Czwarty, to znowu - nie kompletny zestaw suchych dat i faktów, tylko omówienie wypraw moim subiektywnym zdaniem najciekawszych.
Piąty artykuł omawia działania konkretnych eskadr na morzach i rzekach tamtego teatru działań, wraz z decydującymi o eksploatacji bojowej danymi okrętów wchodzących w ich skład.
Krzysztof Gerlach
ODPOWIEDZ