Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

Cypis25 pisze: a debile z PO zostawili do zarządzania tym burdelem (tj.NFZem) PiSowca .
A co za różnica czy POwiec czy PiSowiec?
Oni wszyscy po tych samych pieniądzach. Z politycznego nadania. W PRL-u o takich aparatczykach mówiono BMW.

Przez trzy lata ci (w myśl tego co Napoleon wypisuje) najkompetentniejsi z kompetentnych w PO rozmieszczeni w zarządach i radach nie zorientowali się jakie wałki i na jaką skalę odchodziły.
Dopiero kanał ZERO musiał kopnąć Koryciarzy w dupę żeby podskoczyli.
Sądząc po w wpisie Napoleona na temat Stanowskiego to kop był rzeczywiście bardzo bolesny. Może nawet w sama kość ogonową bo wycie rozległo się donośne.

Tak drogi Napoleonie, do prokuratury zaufania mam tyle co do Tuska i Kaczyńskiego razem wziętych.
Jeśli prokuratura umorzyła sprawę tej hieny prosektoryjnej tłumacząc to działaniami edukacyjnymi. Jeśli Jędrzejewskiego przesłuchano następny dzień po wywiadzie a samego oszusta chyba jeszcze nie. Jeśli CBA zostało wysłane do szpitala miesiąc po pierwszych doniesieniach o aferze, kiedy nawet niszczarki zdążyły ostygnąć po intensywnej pracy.
To ja mam podejrzenie graniczące z pewnością, że nie chodzi o wyjaśnienie sprawy tylko o jej wyciszenie.
A teraz gdy doszły afery w innych szpitalach to nawet pani minister się objawiła i chyba już nie uważa, że ludzie są zadowoleni.

Napoleonie straszysz rządami konfederacji z Panem Grzegorzem (Szczęść Boże, będziesz pan wisiał) na czele. To ja pytam: Jeśli do tego dojdzie to czyja to będzie wina?

I jeszcze jedno. Chętnie podyskutowałbym z tobą merytorycznie gdybyś coś merytorycznego zawarł w swoich postach. Na razie same przeinaczenia, manipulacje i próby (nieudolne) wybielania członków swojego plemienia.

Czytam twój skowyt o tym jak to PiSowska legislacja doprowadziła do tego stanu rzeczy i jak was wetuje Pan Prezydent.

To ja mam konkretne, merytoryczne pytanie.
Podaj daty kiedy przegłosowaliście kompleksową reformę Ochrony Zdrowia i kiedy Pan Prezydent ją zawetował?
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

szczególnie pokazałay to ostatnie wybory prezydenckie
Uogólniam. Sympatie polityczne są jakie są. Mamy też system wielopartyjny który sprawia, że rządy pojedynczej partii to raczej anomalia. Kwestia zbiegu okoliczności. I w tym sensie mówienie o jakimś "duopolu" to czyste nieporozumienie.
Natomiast ostatnie wybory prezydenckie to inna bajka. Nie chcę się jednoznacznie wypowiadać, bo tak naprawdę niewiadomych jest zbyt wiele. Ale już sam fakt, że ich jest tyle świadczy o tym, że te wybory nie powinny być takie jakie były. Myślę, że gdyby marszałkiem sejmu był ktoś inny, mogłoby to wyglądać nieco inaczej. Ale to też jest "wypadek" - rzecz jednostkowa. Na podstawie której nie można wyciągać zbyt daleko idących wniosków.
Dlatego powtórzę - wybierają wyborcy. Mądrze, głupio, ale wybierają. Demokracja nie gwarantuje dobrych wyborów. Gwarantuje tylko, że ludzie odstaną to co chcą.
każdy głos się liczy , ale to nie ty wyborco decydujesz komu
Decyduje wyborca. Bo nawet skuteczne fałszerstwo wymaga, by obiektywne wyniki były bardzo zbliżone. Sfałszować wybory może można w 1-2 procentach, może w 3 %. To i tak bardzo dużo, ale więcej się nie da. Nawrocki mógł zostać tym prezydentem, bo jednak głosowało na niego bardzo dużo ludzi - oni go chcieli. Mając za nic jego kibolską i kuplerską przeszłość, jego oszustwa, nadużycia na sprawowanych stanowiskach, zażywanie jakichś nieznanych środków pobudzających itd. To był WYBÓR ludzi. Nic na to nie poradzisz. A był, bo politycy są tacy jak ich wyborcy (i odwrotnie). Po prostu tacy jesteśmy (a przynajmniej bardzo wielu z nas).
A jakieś źródło tych danych.
A choćby to: https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prawie- ... zy/xn4xe52
Ale takich tekstów jest teraz naprawdę dużo. Dziwię się, że sam sobie ich nie poszukałeś.
Lekarzy jest około 140 tysięcy. Setki lekarzy to mniej niż procent. No i dotyczy to specjalistów, a nie gołowąsów.
1. Specjalistom jest łatwiej. Wśród tych 140 tys. specjalistów jest znacznie mniej, więc i procent będzie znacznie wyższy.
2. Tych kilkuset obliczono głównie na podstawie jednego miejsca pracy (to tylko czubek góry lodowej). Bo inaczej za bardzo się nie da. A większość pracuje w kilku miejscach (ew. ma dodatkowo praktykę prywatną). Zarabiających niebotyczne pieniądze będzie więc znacznie, znacznie więcej. Wspominałem już o lekarzu z naszego szpitala zarabiającego 80 tys, miesięcznie (tak nawiasem, w tym wykazie by się już nie zmieścił, a przecież zarabia u nas około miliona rocznie). Ale on pracuje u nas tylko jeden dzień w tygodniu. Gdzie pracuje poza tym, nie musi się spowiadać.
3. "Gołowąsy" też mogą zarobić bijąc dyżury. Możliwości są tu naprawdę duże, tyle tylko, że im będzie trudniej. To kwestia podejścia do tego co się chce mieć.
Problem jest w systemie. Ludzie (nie tylko lekarze) zawsze są chciwi. Jeśli jest okazja by zarabiać nieprzyzwoicie dużo, większość osób mających taką możliwość by na to poszło. I idzie. Rzecz w systemie, który na to pozwala. Ustawa podwyżkowa z 2022 roku zadziałała tu jak katalizator - uwidaczniając patologie (choć sama też jest czystą patologią).
Oni wszyscy po tych samych pieniądzach.
Twój tok rozumowania Gregski jest przerażający. Nie wiem czy masz tego świadomość, ale istniejące patologie biorą się z poglądów takich jak twoje. Ponieważ wszystko ci się z polityką kojarzy. I automatycznie, jakiekolwiek powiązania polityczne to dla ciebie coś złego. Taki sposób rozumowania to czysta paranoja.
U nas w szpitalu dyrektorem jest bezpartyjny fachowiec. Który jednak ma poglądy ewidentnie liberalne (czego nie kryje). Z koli główny księgowy to pisowiec. Też bezpartyjny, ale też się z poglądami za bardzo nie kryje (jest kolegą znanego i prominentnego posła PiS). Rozumiem, że obaj są do wyrzucenia?
Twój sposób myślenia Gregski prowadzi do absurdu!
Dopiero kanał ZERO musiał kopnąć Koryciarzy w dupę żeby podskoczyli.

:?: Kanał Zero nagłośnił sprawę ze szpitala południowego, nagraną przez kolegę Stanowskiego w ramach zemsty na osobach, które nie pozwoliły mu "kręcić lodów". Stanowski niczego nie sprawdził, nie przeprowadził żadnego głębszego śledztwa dziennikarskiego tylko sprawę puścił w eter. Pominę, że rzetelny dziennikarz tak nie robi, bo w dzisiejszych czasach to nie ma znaczenia. A Stanowski "rzetelnym dziennikarzem" nie jest. Sprawa wywołała burzę, bo dane są dla zwykłych ludzi szokujące. I nikt początkowo nie zastanawiał się, czy czasem ten gość rzeczywiście nie mógł takich pieniędzy zarobić zgodnie z prawem. Z biegiem czasu jednak coraz więcej rzeczy się wyjaśnia. Wyjaśniono już, że niektóre zarzuty były nieprawdziwe (co już jednak takiego zainteresowania opinii publicznej nie budzi). Wychodzi też, że takich ludzi jak ten młodzieniec jest wielu. I że coś jest nie tak z systemem, który po prostu pozwala na patologie.
Tylko że o tym już Stanowski nie pisał. Co znaczy, że temat poruszył tylko powierzchownie i nierzetelnie. Co oznacza, że z niego dupa a nie dziennikarz. Co zresztą twierdzę cały czas.
No ale... jaki dziennikarz tacy jego słuchacze (albo odwrotnie)... :?
Tak drogi Napoleonie, do prokuratury zaufania mam tyle co do Tuska i Kaczyńskiego razem wziętych
To by się zgadzało, gdyż już kiedyś zwróciłem Ci uwagę iż twe sympatie zmierzają ku anarchii. I dlatego wszystkie twe wybory polityczne okazują się nieporozumieniem - prędzej czy później budzą twój zawód. Możesz sobie dobrze radzić w życiu, zarabiać pieniądze itd. Ale pod względem politycznym jesteś i będziesz "przegrywem". Bo mając takie poglądy jakie masz, nigdy nie będziesz zadowolony.
Napoleonie straszysz rządami konfederacji z Panem Grzegorzem
I z PiS. Nie zapomnij, że Konfederacja z Koroną same rządzić nie będą. Poza tym nie straszę - stwierdzam tylko fakt. Wierząc, że to co zapowiadają to zrobią. Więc jeśli tu ktoś straszy, to te ugrupowania.
To ja pytam: Jeśli do tego dojdzie to czyja to będzie wina?
Wyborców.
Czy faszyzm w Niemczech był "winą" polityków czy wyborców? Pamiętaj, że politycy są tacy jak wyborcy. ZAWSZE. I nie zrobią nic, jeśli ich wyborcy nie będą tego chcieli lub co najmniej jeśli nie zgodzą się ich propozycji zaakceptować. ZAWSZE w końcu wina sprowadza się do wyborców. Politycy to tylko ich "narzędzia".
Chętnie podyskutowałbym z tobą merytorycznie gdybyś coś merytorycznego zawarł w swoich postach
:?: Wyjasniłem jak działa system finansowania służby zdrowia - co w tym było niemerytorycznego? Wyjasniłem ile kosztuje i jak działa ustawa podwyżkowa - gdzie tu brak merytoryki? Od samego początku zwróciłem uwagę, że problem nie jest jednostkowy tylko systemowy (jeszcze o tym w mediach nie mówiono) - i uzasadniłem. Gdzie tu niemerytoryczność? Równie chętnie usłyszałbym od Ciebie gdzie nie jestem merytoryczny w mych uwagach natury... nazwijmy to "politologicznej"? Tylko prosiłbym o konkrety.

Nie dyskutujesz ze mną Gregski, gdyż nie masz argumentów. I wiedzy. Masz tylko subiektywne przekonania. Proste.
Czytam twój skowyt o tym jak to PiSowska legislacja doprowadziła do tego stanu rzeczy i jak was wetuje Pan Prezydent.
:?: Widzę tu wyraźnie zdenerwowanie po twojej stronie związane z tym, że widzisz iż mam rację ale się z tym nie zgadzasz. Tylko argumentów ci brak i trudno Ci się z tym pogodzić. Więc uciekasz w szyderstwo. Naturalny odruch, wręcz "szkolny" przypadek :-)
Prawdą jest bowiem, że system funkcjonuje od 2018 roku i że ustawa podwyżkowa, która przyśpieszyła ujawnienie się niektórych patologii, obowiązuje od 2022 roku. To są FAKTY - zaprzeczysz? Podobnie jak to, że prezydent masowo wetuje ustawy aktualnego parlamentu. Zaprzeczysz? Takie są fakty. Więc o co Ci chodzi?
Podaj daty kiedy przegłosowaliście kompleksową reformę Ochrony Zdrowia i kiedy Pan Prezydent ją zawetował?
Ale po co? Już wspomniałem, że ewidentną wadą tego rządu jest niewyprzedzanie pewnych problemów. I to przyznaję. Nawet jeśli to "wyprzedzanie" miałoby zostać "uwalone" prezydenckim wetem. To błąd. Ale to mimo wszystko nie jest błąd kardynalny tylko co najwyżej wizerunkowy. Bo i Ty, i ja i wszyscy czytający te słowa wiedzą, że jaką reformę by rząd nie zaproponował, prezydent by ją uwalił. Tyle tylko, że gdyby próbowano, nie miałbyś podstaw do zadania takiego pytania. I tylko dlatego rząd popełnił błąd. Problem byłby jednak nadal.

Natomiast w tym wszystkim nie uwzględniasz Gregski, że ktoś za ten obecny bajzel jest winien. OK, rząd spasował - błąd. Ale to nie obecny rząd (obecnie rządzące opcje) ten bajzel wywołały. Zgodzisz się? Więc nie zapominaj o tym.
No i nie zapominajmy o środowisku lekarskim. To też nie jest tak, że rząd nic nie robił. Próbował obejść prezydencie weto i dogadać się z lekarzami by podwyżki w ramach ustawy z 2022 obliczać według średniej pensji w sektorze publicznym a nie w całej gospodarce. To dałoby podwyżki nieco powyżej inflacji. Ale nie tak ogromne jakie przyznaje im ustawa z 2022. Zgadnij jaka była reakcja środowiska medycznego?
Tak nawiasem. Wypowiedź merytoryczna to wypowiedź bazująca na faktach i prawdzie, którą można potwierdzić. Powyższa wypowiedź (częściowo negująca twoją) to wypowiedź merytoryczna czy nie? A jeśli nie to dlaczego? Oczekiwałbym tu z twojej strony jakiegoś merytorycznego uzasadnienia. :wink:
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: SmokEustachy »

Napoleon pisze:
Nie są częste bo wynikają z wałów.
Na czym Smoku te "wały" polegają? Jesteś w stanie wyjaśnić? Bo jak Cię zdążyłem poznać, to nie jesteś.
Na wymuszaniu zakładu pogrzebowego. A jak coś to szczasz na zwłoki i publikujesz zdjęcia.

Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
Za co poleciały 2 viceprezydentessy?

Dodano po 10 minutach 46 sekundach:
Gregski pisze:
Cypis25 pisze: a debile z PO zostawili do zarządzania tym burdelem (tj.NFZem) PiSowca .
Oni wszyscy po tych samych pieniądzach. Z politycznego nadania. W PRL-u o takich aparatczykach mówiono BMW.
No nie. pisowiec = 10% platformersa

Dodano po 4 minutach 33 sekundach:
Pisałem o zachowaniu w stylu: po pierwsze nie zdradziłem cię kochanie, po drugie ona nic dla mnie nie znaczy.
Dibuła opowiada, że Kacprzyk zajął stanowisko oddając kasę. A skoro oddał to znaczy, że się przyznał. Do nie pełnienia dyżurów i brania za nie kasy. Do łażenia na sesje rady w czasie dyżurów, do bilokacji.
2. Spółdzielnia neurochirurgów trafiła do prokuratury w grudniu 2024 roku chyba? I co? i nic. Prokuratura zajęta jest ściganiem Jakiego za awansowanie kolesia z Poznania do Warszawy.

Dodano po 5 minutach 44 sekundach:
https://x.com/PatrykSlowik/status/20733 ... 80198?s=20
tu gościu się wkopał co jest znamienne. Wystarczy pozwolić wam mówić. Wisi jeszcze lista ludzi, którzy korzystali z salonika. Dodatkowo, żeby skorzystać z niego trzeba o nim wiedzieć. Kto wiedział, że jak coś to może skorzystać z saloniku?
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Za co poleciały 2 viceprezydentessy?
Nie mam pojęcia - już o tym pisałem (czytaj co piszę, a jak masz sklerozę, to powiedz, powtórzę :wink: ).
A skoro oddał to znaczy, że się przyznał
Znowu skleroza? Dubois wyjaśnił dlaczego zwrócił (jeśli się powołujesz na niego - pisz wszystko). Powołując się na dość częste zachowania w podobnych sytuacjach.

Smoku, zachowujesz się tak, jakby od początku tej "afery" nic nie wyjaśniono i nic się nie stało. W międzyczasie stało się jednak dużo i wiele rzeczy już wyjaśniono. W tej chwili o tym młodym człowieku się już wiele nie mówi, gdyż dla wszystkich oczywistym jest, że on nie zrobił nic nadzwyczajnego - takich jak on są setki jeśli nie tysiące. A skoro jest ich tylu, to coś na to pozwala, zachęca do podobnych działań. To "coś" zaś powstało przed październikiem 2023. I funkcjonowało także przed październikiem 2023.
Na wymuszaniu zakładu pogrzebowego
Chyba nie wiesz o czym piszesz. Każdy szpital, każdy DPS, każde hospicjum, chcąc-nie-chcąc ma kontakty z zakładami pogrzebowymi. Bo taka jest ich specyfika. Gdy ktoś umiera i pojawiają się bliscy, zazwyczaj otrzymują adresy zakładów pogrzebowych (niekiedy, a może nawet często, sami proszą o jakiś kontakt - w takiej sytuacji mało kto ma głowę do szukania). Niekiedy jeden adres, niekiedy 2-3. To nie jest rzecz chwalebna, ale problem jest złożony (o przestępstwie można ewentualnie mówić gdy ktoś za to dostaje kasę, choć i tu sprawa nie jest do końca taka jasna). Nikt na nikim nic nie wymusza, bo jak? A zakład zazwyczaj rzetelnie robi swoje... Tak jest zapewne w90 % placówek tego typu, może nawet we wszystkich.

Co do tej spółdzielni neurochirurgów Spine sp. z o.o., to działa ona od 2023 (nie od października - znacznie wcześniej :wink: ). Do prokuratury sprawę zgłoszono w październiku. Zrobiła to nowa dyrekcja szpitala w Mogilnie (o ile się dobrze orientuję). Proceder więc narodził się za poprzedniej władzy. Wyszedł na jaw za obecnej. A prokuratura działa jak działa... To też pozostałości tego co było...
ODPOWIEDZ