Na pewno nie bede ani do Weyersa ani do Janesa ani do Clowesa (Naval Pocket Book) zagladal.
Nie chcę być złośliwym Andrzej, ale pomijanie takich źródeł jest najdelikatniej mówiąc potężnym błędem. Gdybym Ciebie nie znał, to napisałbym, że jest to ignorancja. Ale Cię znam, więc podejrzewam, że po prostu się wyzłośliwiasz

Bo co jak co, ale na rzeczy się znasz. Tyle, że najwidoczniej wyciąganie wniosków przychodzi ci ciężko. I godzenie się z tym, że od czasu do czasu można się pomylić
Poza tym listy stoczniowe, które zamieściłeś (bardzo istotne!) nie wyjaśniają wątpliwości, które zgłosiłem. A jeśli już, to tylko w części.
Zamiescielem spisy floty po wojnie
Bez tych dwóch torpedowców z Niemiec, które, jak sam wykazałeś, zostały podczas wojny utracone. Prawdopodobnie czasowo (?) ale jednak.
Ignorujesz Weyersa,ale w 1901 roku one już są w Weyersie wykazane, tyle, że pod innymi nazwami.
To wszystko coś znaczy. Przedstawiłem moją hipotezę byś się do niej odniósł, ale jakoś ci się nie chce (choć przecież moja hipoteza zbudowana jest głównie na twoich materiałach, które zamieściłem!).
Więc powtórzę.
1. PRZED wybuchem wojny marynarka brazylijska miała 3 torpedowce Thornycofta, które do służby weszły co najmniej rok wcześniej: Araguari, Iguatemi i Macillio Dias.
Wszystkie znalazły się po stronie buntowników, dwa z nich zostały wysłane na południe. Pomijam stare torpedowce zbudowane przez Yarrow.
2. W trakcie wojny zakupiono 5 torpedowców w Niemczech (Schichau): Pedro Ivo, Pedro Affonso (nie Alfonso - błąd), Silvado, Silva Jardim i Bento Goncalves. Jak piszesz, był też szósty, ale "po drodze" gdzieś coś się z nim stało. Do Brazylii dotarła ta piątka, przy czym Silva Jardim i Bento Goncalves zostały stracone (w grudniu i marcu). To by się zgadzało, bo z tego co wiem na wody stanu Santa Catarina w ramach eskadry Goncalvesa trafiła tylko trójka z tych torpedowców.
3. Po wojnie rząd przejął jednostki powstańcze, dysponował więc 6 nowoczesnymi torpedowcami: 3 od Thornycrofta i 3 od Schichaua. W ramach ogólnej zmiany nazw okrętów, które do powstania przystąpiły, zmieniono nazwę (ale już po zakończeniu wojny, w każdym razie faktycznym - nie wiem czy przed pokojem w Pelotas czy po) zmieniono nazwę Marcillio Dias na Bento Goncalves (by uhonorować dowódcę rządowej eskadry).
4. W późniejszym czasie (kiedy? przed 1901 rokiem zapewne) wydobyto i odremontowano dwa torpedowce od Schichaua utracone w grudniu 1893 i marcu 1894. Nadano im zapewne nowe nazwy (nazwa Bento Goncalves była już "zajęta"). Pewno zdecydowano się wybrać jakieś nazwy "neutralne" więc nazwano je Panne i Pernambuco (jak jest w Weyersie - skądś takie nazwy wzięli! a zapewne za Weyersem w Conweyu). Może Ci się Andrzej Weyers nie podobać, ale fakt jest faktem i skądś te nazwy wzięli - czyli torpedowce o takich nazwach we flocie brazylijskiej w tym czasie istniały. Tym bardziej, że ta informacja powtarzana jest konsekwentnie dalej.
Tak by to wyglądało według mnie. Zrobione jest to w dużym stopniu (większości) w oparciu o twoje materiały więc chciałbym tylko wiedzieć jak się do tego odnosisz. Bez wyzłośliwiania się, na spokojnie. W kontekście opisu samej wojny to na swój sposób nowy wątek. Więc podejdźmy do tego na serio.
Tak nawiasem, tu parę zdjęć tych jednostek zakupionych w Niemczech:
viewtopic.php?p=211291#p211291