Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grzechu

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Grzechu »

SmokEustachy pisze: Rosjanie nie chcą rozbić UE
Masz wieści z pierwszej ręki?
A może sztuczna inteligencja dla sztucznych inteligentów ci podpowiedziała, a ty łyknąłeś?
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: A Giertych co ma z tym obecnie wspólnego?
Jego szemrane kontakty z agentką Kremla czy bronienie (pro publico Bono) goście współpracującego z ruską mafią (twój kierownik takie oskarżenia wysuwał) to w sumie pikuś.
Natomiast próba destabilizacji kraju po wyborach prezydenckich gdyby się powiodła to najlepszy prezent dla Putina.
Giertych głupi nie jest. Musiał rozumieć do czego mogą doprowadzić jego działania.

A UE i tak się rozsypie.
Jak u władzy pozostanie lewica to się zawali pod ciężarem emigracji oraz zbankrutuje z powodu nie konkurencyjnej gospodarki.
Jak dojdą do władzy AdF-y czy Fronty Narodowe to się rozpadnie z powodu sił odśrodkowych.
Pytanie kiedy.

A wracając na nasze podwórko to Żurek chyba się zrobił nieco nieświeży.
Skwaśniał czy co?

Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Jego szemrane kontakty z agentką Kremla czy bronienie (pro publico Bono) goście współpracującego z ruską mafią...
:?: Odwołujesz się do spraw, które już dawno zostały wyjaśnione.
Natomiast próba destabilizacji kraju po wyborach prezydenckich gdyby się powiodła to najlepszy prezent dla Putina.
:?: Mnie się wydaje, że próbą destabilizacji, jeśli już, było masowe fałszowanie wyborów. Osobiście uważam, że marszałek powinien zarządzić przeliczenie głosów. Po zaprzysiężeniu to już była musztarda po obiedzie. Ale głos Giertycha (i nie tylko) by głosy przeliczyć - przed zaprzysiężeniem - nie było w żadnym wypadku próbą destabilizacji. Tylko właściwym zachowaniem.
A UE i tak się rozsypie
Tako rzeczy Gregski!
Jeśli UE się "rozsypie" to przy znaczącym udziale Kremla. A narzędziem tego ostatniego będą tu prawicowe populistyczne ugrupowania. I o tym piszę - gdyż chcą one dokładnie tego co chce Kreml.
Jak u władzy pozostanie lewica...
Po pierwsze, to nie za bardzo wiem dlaczego uważasz, że rządzi "lewica"? Bo są państwa gdzie rządzi, ale w większości nie rządzi. To raz. A dwa, jeśli UE się "rozsypie" to nie z powodu lewicy tylko prawicy. To prawica może doprowadzić do rozpadu UE, co zresztą sama wszem i wobec ogłasza - że tego chce. A chce, bo jest na garnuszku Kremla lub jest takim "pożytecznym idiotą". Jak jej wyborcy.
Rosjanie nie chcą rozbić UE
Smoku, powiedz to Rosjanom. Zaskoczysz ich :wink:
Cypis25

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Cypis25 »

Gregski pisze: A UE i tak się rozsypie.
Tak , szczególnie po tym jakie sukcesy odniosła W.Brytania po wyjściu z UE
Cypis25

Zwrot przez prawą burtę.

Gregski pisze:
Napoleon pisze: A Giertych co ma z tym obecnie wspólnego?
Jego szemrane kontakty z agentką Kremla czy bronienie (pro publico Bono) goście współpracującego z ruską mafią (twój kierownik takie oskarżenia wysuwał) to w sumie pikuś.
Szkoda , że wyciągasz tylko Giertycha i jakies kontakty z ruskimi .
A pomijasz :
"Jarosław Kaczyński potwierdził, że na przełomie lat 1989–1990 spotykał się z Anatolijem Wasinem, który był radzieckim dyplomatą, a w rzeczywistości oficerem KGB. Spotkania trwały kilkanaście miesięcy (od lata 1989 do końca 1990 roku), miały charakter nieformalny, towarzyski i odbywały się przy alkoholu w mieszkaniu Wasina.
Podczas wizyty w Moskwie w lipcu 2018 (już po aneksji Krymu) roku Karol Nawrocki spotkał się oficjalnie z Aleksandrem Szkolnikiem , jeden z kluczowych propagandystów historycznych i politycznych Władimira Putina. Brak informacji , co robił w czasie tzw. czasu wolnego (około 6h) , gdzie nikt nic nie wie (oficjalnie) gdzie był i co robił .
W 2018 roku Braun spotkał się w Moskwie z Leonidem Swiridowem – rosyjskim dziennikarzem, wydalonym z Polski na wniosek ABW pod zarzutem działalności szpiegowskiej (podejrzewanym o bycie oficerem SWR).
Będąc wiceministrem MON(!) Bartosz Kownacki utrzymywał kontakty z prorosyjskimi organizacjami, w tym z Mateuszem Piskorskim (liderem prorosyjskiej partii Zmiana, oskarżonym o szpiegostwo na rzecz Rosji i Chin).
Adam Glapiński, w lutym 2009 roku dokonał bezgotówkowej wymiany swojego domu (wartość około 2mln) w Warszawie na luksusową posiadłość pod miastem (wartość około 4-5 mln) , powiązaną z Robertem Szustkowskim , którego wiąże się z mafią Sołncewską oraz wpływowymi rosyjskimi oligarchami oraz instytucjami finansowymi powiązanymi z Kremlem.
W latach 2016–2019 Macierewicz (jako szef MON, a potem przewodniczący podkomisji) kontaktował się z obywatelem Rosji, Andriejem Bowbelskim , mężczyzna ten funkcjonował w otoczeniu podkomisji pod fałszywym nazwiskiem (jako repatriant ze Wschodu „Rostkiewicz”).
Według twierdzeń Szymowskiego,Mateusz Morawiecki współpracował ze wschodnioniemiecką służbą bezpieczeństwa Stasi Morawiecki miał zostać zarejestrowany w 1989 roku (miał wówczas 21 lat) dwukrotnie jako informator pod pseudonimami „Student” oraz „Jacob” (Jakob). Wiedzą o tym jego polityczni współpracownicy np. wiceminister Marcin Romanowski w prywatnej rozmowie nazwał Morawieckiego „niemieckim lub ruskim agentem”.

zgodnie ze szkołą patoprawicową , rzuć gównem na pewno coś się przylepi , nawet jak za kilka dni okaże się , że to dezinformacja to , po pierwsze kto to będzie pamiętał , liczy się pierwsza informacja , po drugie asystent AI w Google będzie te wszystkie ścieki pamiętał. Więc nie należy odstawiać nogi i walić w patoprawicę tym samym .
Ostatnio zmieniony 2026-10-11, 14:11 przez Cypis25, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Napoleon pisze: Odwołujesz się do spraw, które już dawno zostały wyjaśnione.
Nie zostały wyjaśnione tylko zamiecione pod dywan.
Dlatego pan mecenas taki nerwowy bo wie, że jak się zmieni władza to znowu będzie omdlewał i nawiewał do Włoch.
Nie potrzebnie się martwi bo już dawno Stanowski zaproponował, że go podwiezie. I to za darmo, pro publico Bono.
Napoleon pisze: Mnie się wydaje, że próbą de
A te masowe giertychowe protesty to zostały oddalone przez neo, paleo czy może mezo sędziów?
Napoleon pisze: Tako rzeczy Gregski!
Tak przewiduje Gregski.
Opierając się na obserwacji tego co się dzieje.
Napoleon pisze: Jeśli UE się "rozsypie" to przy znaczącym udziale Kremla.
. Jest to całkiem możliwe. Wydaje się całkiem prawdopodobne, że duża część tej brukselskiej kliki jest na ruskiej liście płac tak jak niemiecka klasa polityczna.
Cypis25 pisze: Tak , szczególnie po tym jakie sukcesy odniosła W.Brytania po wyjściu z UE
Też tak myślałem.
Aż pewnego razu poprosiłem AI o małe zestawie.
Komputer zaszumiał o co wyszło?

Lata 2021 - 2025.
GDP Wielkiej Brytanii urósl o 3.2%
GDP Francji o 2.5%
GDP Niemiec o 0.9%
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Gregski, cokolwiek byś nie napisał w sprawie Giertycha, to jest faktem iż prokuratura sprawę przeciw niemu umorzyła. A Ty - i to też jest fakt - bardzo byś chciał by Giertych był jednak o coś (cokolwiek) oskarżony. A jeszcze lepiej - winny. To co piszesz, to twoje pobożne życzenia. Gdy stwierdzam, że sprawa została wyjaśniona - to fakt. Pobozne zyczenia możesz sobie mieć zawsze i ile chcesz. Tyle, że mało kogo to będzie obchodzić. I z faktami nie ma to nic wspólnego.
A te masowe giertychowe protesty to zostały oddalone przez neo, paleo czy może mezo sędziów?

Z jednej strony, gdy jest Ci to wygodne, podważasz decyzje wymiaru sprawiedliwości, z drugiej, znów, gdy jest Ci to wygodne, powołujesz się na nie. Więc się zdecyduj, bo brak tu konsekwencji.
Poza tym rzecz nie chodzi o protesty. Protesty, nawet gdyby zostały uwzględnione, prawdopodobnie nie zmieniłyby wyniku wyborów. Rzecz była w ponownym przeliczeniu głosów. Nie po to by wynik został zmieniony, tylko by wynik był rzetelny. W swym zacietrzewieniu tego zdajesz się nie rozumieć. Źle się stało, że głosy nie zostały przeliczone. Zgodzę się, że po zaprzysiężeniu prezydenta nie należało tego robić ze względu na stabilność państwa - gdyby okazało się, że Nawrocki nie wygrał, byłby sajgon. Ale należało zaprzysiężenie odwlec i głosy przeliczyć. Gdyby wynik został potwierdzony, Nawrocki na tym by tylko skorzystał. Stabilność państwa także. A gdyby okazało się, że nie wygrał... Nadal uważałbyś, że powinien zostać prezydentem?
Opierając się na obserwacji tego co się dzieje
Problem w tym, że Ty nie obserwujesz to co się dzieje. Tworzysz projekcję swoich przekonań opartych na sloganach, subiektywnych wrażeniach i fałszywych informacjach.
Dobrze to wyszło podczas naszej dyskusji o OZE gdy okazało się, że Chiny większość swego zwiększonego zapotrzebowania na energię pokrywają właśnie z OZE, którego udział w ich bilansie drastycznie rośnie. Nie kierujesz się w swych ocenach racjonalnymi przesłankami, tylko swymi wyobrażeniami kształtowanymi przez przekaz internetowy tworzony tendencyjnie.
Aż pewnego razu poprosiłem AI o małe zestawie.
No właśnie, sugeruję ostrożniej postępować z AI. Ostatnio np., gdy odnawiał mi zdjęcie greckiego pancernika Vasilissa Olga, przedstawił go jako okręt brytyjski. Choć wizerunek okrętu wyszedł bardzo ładnie. :-)
A to wygenerawał AI mnie (pytanie: czy brexit pogorszył sytuację gospodarczą GB):
"Tak, wyjście z Unii Europejskiej wyraźnie pogorszyło sytuację gospodarczą Wielkiej Brytanii. Choć nie doszło do nagłego załamania rynków finansowych, gospodarka kraju doświadcza trwałego i narastającego osłabienia.
Z perspektywy dekady od referendum z 2016 roku, wpływ Brexitu na brytyjską gospodarkę objawia się w kilku kluczowych obszarach:
1. Spadek PKB i zubożenie kraju
Konsensus ekonomiczny oparty na badaniach m.in. Banku Anglii, Uniwersytetu Stanforda i instytutu NIESR wskazuje, że z powodu Brexitu brytyjskie PKB skurczyło się o 6% do 8% w porównaniu do scenariusza, w którym kraj pozostałby w strukturach UE. Brytyjska gospodarka wyraźnie zbiedniała, a tempo jej wzrostu długoterminowego uległo znacznemu obniżeniu.
2. Załamanie inwestycji prywatnych
Najsilniejszy bezpośredni cios uderzył w inwestycje biznesowe. Przez przedłużającą się niepewność regulacyjną i polityczną, inwestycje prywatne spadły o 12% do 18%. Firmy międzynarodowe zaczęły lokować kapitał w innych krajach europejskich, co bezpośrednio przełożyło się na obniżenie produktywności brytyjskich pracowników o około 3–4%.
3. Bariery handlowe i spadek eksportu
Powrót kontroli celnych i biurokracji drastycznie ograniczył wymianę handlową z Europą. Dane pokazują, że wolumen brytyjskiego eksportu towarów do Unii Europejskiej jest o 14–16% niższy, niż wynosiły trendy przedbrexitowe. Szczególnie mocno ucierpiał sektor rolno-spożywczy (eksport żywności do UE spadł o ponad 30%). Rządowe zapowiedzi, że straty te zostaną zrekompensowane nowymi umowami handlowymi z resztą świata (np. z Australią), okazały się nierealistyczne – oficjalne analizy Office for Budget Responsibility wykazują, że ich pozytywny wpływ na PKB jest marginalny (ok. 0,1% w skali 15 lat).
Podsumowanie wskaźników
Zestawienie szacunkowych strat gospodarczych rządu i niezależnych instytucji:
Wskaźnik gospodarczy Wpływ Brexitu na gospodarkę UK
Produkt Krajowy Brutto (PKB) Spadek o 6% do 8%
Inwestycje biznesowe Spadek o 12% do 18%
Wolumen eksportu do UE Spadek o ok. 14% – 16%
Produktywność i zatrudnienie Spadek o 3% do 4%
Koszty dla gospodarstw domowych Wyższe ceny żywności (Brexit odpowiada za ok. 1/3 ich wzrostu)
Skutki te odczuwają sami obywatele – w sondażach przeprowadzanych w ostatnich latach blisko dwie trzecie Brytyjczyków uważa, że Brexit zaszkodził krajowej gospodarce, a ponad połowa uznaje samą decyzję o wyjściu z UE za błąd."

To jest właśnie to, co zadziwia mnie po prawej stronie. Pomimo OCZYWISTYCH faktów, dowodów, danych (i co by tu jeszcze nie napisać) prawa strona broni tez i opinii, których obronić się nie da. Anie da, bo są one nieprawdą/kłamstwem. I to w jaskrawy sposób. Dotyczy to WSZYSTKIEGO! Nie potrafię tego zrozumieć, choć przecież już dawno temu prezes mówił, że "nic nie przekona nas, że białe jest białe a czarne jest czarne"....
Mogę tylko powiedzieć, Gregski, że świadomie lub nie, jesteś jego pojętnym (nadspodziewanie!) uczniem :?
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

No dobra, poszedłem za twoją radą i dałem sobie spokój z AI I wszedłem na strony Banku Światowego.

Wzrost PKB za rok 2025.
W. Brytania 1.4
Francja 0.8
Niemcy 0.2
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

No dobra, poszedłem za twoją radą i dałem sobie spokój z AI I wszedłem na strony Banku Światowego.
No i? Dania ma 5,7 %, My prawie 4, Hiszpania 2,6, a Rumunia jest lekko pod zerem. A w 2025 średni wzrost całej UE wynosił coś koło 1,5 %.
A teraz wyjasnij mi dlaczego W. Brytania zrobiła dobrze występując z UE i czemu większość Brytyjczyków zaczyna tego żałować?

Dobierasz sobie wskaźniki jakie Ci się podobają, tłumaczysz jak ci wygodnie (bo PKB poszczególnych państw niewiele tu nie powiedzą - w ogóle nie odniosłeś się np. do tego co w tekście AI wytłuszczyłem).
To z innej strony. Zadaj sobie pytanie, dlaczego Putinowi tak zależy na rozbiciu UE? Mam nadzieję, że nie przyjmiesz narracji Smoka, który próbuje tu przekonywać, że Putin rozbicia UE nie chce. Więc wyjaśnij dlaczego?
Cypis25

Zwrot przez prawą burtę.

Aż 57% Brytyjczyków uważa dziś Brexit za błąd (przy zaledwie 30% popierających wyjście), a 59% deklaruje chęć powrotu do Wspólnoty.
ODPOWIEDZ