ale OT
raktywacja napisał:
2. pytanie brzmi czemu FOW ma słuzyć, moze słuzyć polskiej ortografi, wcale nie musi byc fortyfikacji no problem, dyskusja poprawności mojej polszczyzny jest off topic.(czyli OT)
Czy jazda autobusem zwalnia Cię od podstawowych zasad - chociażby ustąpienia miejsca osobie starszej ??
To jest na tej samej zasadzie - zwracasz uwagę na wygodę osoby piszącej - ale ignorujesz osoby czytające
czybysmy na Fowie cierpieli na brak miejsc?
reasumując wygoda osoby czytającej ma pierszeństwo przed wygodą osoby piszącej, a ponieważ Ty szanowny moderatorze jestes czytającym i poprawiającym to niniejszym Twoja wygoda ma mieć baczenie.
czyli standard odnbiorcy a nie nadawcy ma obowiązywać a ponieważ to ty jestes deus ex machina niniejszego miejsca wies szanowny Mitoko Twój standard.
nie bojmy sie transaprentosci:-))))
raktywacja napisał:
3. jesli zajrzysz na inno jezyczne fora - roi sie tam od błędów nie tylko ortograficznych - częsc np.pseudoangileskiej gramatyki jest całkowicie niezrozumiała - nikogo to specjalnie nie rusza - fora służa zasadniczo wymianie informacji a nie formie tej wymiany
Forma musi mieć też czytelną postać - i tu jest powiązanie
rozumowanie byłoby poprawne gdyby odpowiedzi na moje pytania były OT , OT były interwencje moderatora i to one naruszyły logiczną spoistośc wątku
raktywacja napisał:
4. mogą sie pojawiac osoby nie uzywające jezyka polskiego na codzień, mieszkające za granicą, piszące bez polskich znaków, piszące w pospiechu (praca w systemie tzw, kapitalistycznym - czas to peiniadz), uzywające np. francuskiej klawiatury.
Oczywiście - i jest to uwzględniane
unizenie zwracagm,zeby gdyby były nie byłoby niniejszego postu;-))))
raktywacja napisał:
5. jest to czwarte lub piate polskie forum gdzie pojawia sie problem ortografii, cyklistów,masonów tudziesz dyskusji o formie nie o tresci, spoks ale Twoje edytorskie interwencje (wycinanie, porawianie) naruszają logiczną spoistośc watku czyli zaburzenie funkcji z punktu 3.
I tak nie mają tej spoistości gdy są pisane "pidżinem".
A poza tym nigdy nie zaczynam kropkować bez zwrócenia uwagi - jeżeli ktoś je ignoruje - cóż - jego świadomy wybór
no własnie dla kogo nie było spostości? rozumiem ze fatalna jakośc mojego jezyka polskiego spowodowała,ze w wątku pojawiała sie dyskusja o fortyfikacjach zamieniła sie w dyskusje o bombach i pociskach lotniczych?
ile postów nie na teamt mojego autorstwa mozna znaleźć w merytorycznych watkach?
Więc jeszcze raz powtórzę - wszystko jest do wyjaśnienia. Ale jak ktoś woli być pieniaczem i pokazywać jak to ma innych gdzieś - cóż - będą kropki.
własnie moje wyjasnienia zostały z godnie z zasadą centralizmu demokratycznego...odrzucone

)))
A swoją drogą - nie sądziłem iż doinstalowanie obsługi w Windowsie Europy Środkowej (ISO) kosztuje kilkadziesiąt Euro.
jak
klawiatura, (nawet gdyby była w okolicy to te kilkadziesiat euro mozna spozytktowac w lepszy sposób).
rozumiem Szanowny moderatorze ze fizyczna postać FRANCUSKIEJ KLAWIATURY nad wisłe jeszcze nie dotarła, co nie dziwi w kraju w którym uzywa sie generalnie klawiatury angielskiej a nie narodowej, niestety w zglobalizowanym swiecie są jeszcze rózne
Sam mam standartowo zainstalowane klawiatury angielską i polską (nie licząc upgradów Microsoftu do obsługi cyrylicy i paru innych pisowni) - a mam legalnego Windowsa
.
niestety posiadanie nielegalnego windowsa w moich okolicach jest...zjawiskiem nieznanym

))
Jeżeli nie wiesz jak to zrobić - to wejdź w PANEL STEROWANIA i dalej w USŁUGI TEKSTOWE I JĘZYKI - robota na 3 minuty
Mitoko, z radoscia zaprosze cie do mojego biura i udostepnie swoją koncówke stacji roboczej do takiej operacji

))))
so finally
wish you....merry chrismas and all the best for all

))
regards
R.