Floty państw niemieckich sprzed zjednoczenia
-
Floty państw niemieckich sprzed zjednoczenia
Mam prośbę o pomoc o zestawienia jednostek państw niemieckich po 1815 r. Przeglądałem Gronera i niestety przy najstarszych jednostkach nie mogłem się doszukać w jakiej flocie konkretne jednostki służyły
T.W.
T.W.
-
-
Nie negując całkiem powyższych możliwości, chciałbym jednak przypomnieć, że z jednostek pływających w 1849 pod czerwono-złoto-czarną banderą Związku Niemieckiego ŻADNA nie była przed 1848 okrętem wojennym. Również cztero-okrętowa tzw. Flotylla Hamburska w ramach floty związkowej powstała wyłącznie ze statków handlowych, zakupionych przez Admiralicję Hamburga w 1848 właśnie w celu przystosowania do służby wojennej dla Związku. Wydaje się więc wielce prawdopodobne, że przynajmniej bezpośrednio przed 1848 r. Hamburg nie miał żadnych okrętów wojennych.
Krzysztof Gerlach
Krzysztof Gerlach
- pothkan
- Kontakt:
Zgadza się. Moim zdaniem, poza ww. trzema (Prusy, związkowa, S/H) w okresie 1815-1870 żadne inne niemieckie państwo* floty wojennej jako takiej nie posiadało. Natomiast istnieją dwa inne "pół-wojskowe" aspekty:
- wodna służba celna (tj. z owym hanowerskim Piercerem)
- jachty różnych władców (np. Bawarii, Saksonii, Wirtembergii) - wymienione w Gronerze
* Nie licząc Austrii, do 1866 r. również uznawanej za kraj niemiecki.
- wodna służba celna (tj. z owym hanowerskim Piercerem)
- jachty różnych władców (np. Bawarii, Saksonii, Wirtembergii) - wymienione w Gronerze
* Nie licząc Austrii, do 1866 r. również uznawanej za kraj niemiecki.
Cześc,
dzisiaj szukając coś zupełnie innego na strychu, natrafiłem na te 4 strony, których też kiedyś usilnie szukałem, m.in. aby też tutaj wstawic. Wszelkie uzupełnienia, szczególnie okresu od Wielkiego Elektora do zjednoczenia są mile widziane (zdjęcia, ryciny, planiki, szkice itd.)
Pozdrawiam
Michał

dzisiaj szukając coś zupełnie innego na strychu, natrafiłem na te 4 strony, których też kiedyś usilnie szukałem, m.in. aby też tutaj wstawic. Wszelkie uzupełnienia, szczególnie okresu od Wielkiego Elektora do zjednoczenia są mile widziane (zdjęcia, ryciny, planiki, szkice itd.)
Pozdrawiam
Michał

1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".