PPB / SP - serie z "MORZA" i "MSiO"

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

PPB / SP - serie z "MORZA" i "MSiO"

Post autor: polsteam »

PPB (Pod Polską Banderą) / SP (Statki Polskie)
- serie z "MORZA" i "MSiO" - opisy statków

chyba od lat 60-tych w "MORZU" publikowano w odcinkach opisy statków z polskiej floty wraz z planikami...

potem pewnego rodzaju kontynuację tej serii prowadziły "MSiO"...

przez przytłaczającą większość czasu publikowania tych serii opisywaniem kolejnych statków zajmował się ś.p. Jerzy Miciński (jotem)

opisom towarzyszyły bardzo dobre (choć może nie "szczytowo szczegółowe"), co ważne - na przestrzeni długiego czasu publikowania serii - jednolite w formie (stylu) rysunki autorstwa chyba głównie / w większości Andrzeja Jaskuły i Jerzego Litwina...

w kontynuacji serii w "MSiO" publikowano już przeważnie rysunki stoczniowe lub armatorskie - plany ogólne lub z ofertówek...

seria w "MORZU" nazywała się "Pod Polską Banderą"...

z oczywistych względów - kontynuacja w "MSiO" (już w nowych realiach gospodarczych) musiała sie inaczej nazywać, bo polska bandera zaczęła znikać ze statków polskich armatorów... nazywało się to więc "Statki Polskie"...

wraz z upadkiem dawnego, dobrego "MORZA" (a także później - w czasie żałosnej parodii "MORZA", którą robił, "odradzając na chwilę" miesięcznik - niejaki Tołwiński, którego intersowało tylko żeglarstwo, którym zdominował treść "swojego" "MORZA") seria PPB przeszła w niebyt...

przez te lata narosły spore zaległości w opisywaniu / dokumentowaniu współczesnych statków polskich armatorów...

dopiero w "MSiO", inny autor (parę ładnych lat po śmierci J. Micińskiego), wznowił tę "powinność" wobec polskiej floty i zaintersowanych czytelników...
niestety ukazało się tylko chyba ok. 10 odcinków... może kilkanaście...
to nie pozwoliło nadrobić wszystkich zaległości, które narosły od upadku starego "MORZA"...
również ta seria ("Statki Polskie") "zatrzymała się" ze względu na rozluźnienie / zanik współpracy jej autora z "MSiO"...

wyglądało to tak:
http://ships.greenet.pl/ppb/thumb.html

(platformy Petrobalticu z serii w "MSiO", reszta statków - z "MORZA")...

powyższe tytułem przypomnienia lub wprowadzenia...

a teraz sedno sprawy:

poszukuję dobrej jakości skanów wszelkich (dowolnych) odcinków obu serii ("PPB" z "MORZA" oraz "Statki Polskie" z "MSiO")...

szukam też dobrych skanów lub wersji papierowych wszelkich leaflet'ów, broszur, technical data sheets, etc. od polskich armatorów i z poslkich stoczni ze statkami polskich i zagranicznych armatorów...

w razie chęci omówienia posiadanych zbiorów i możliwości ich udostępnienia, proszę o pierwszy kontakt na PM (private message) przez to forum (tam wymienimy normalne adresy e-mail)...
Ostatnio zmieniony 2008-09-12, 00:07 przez polsteam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Re: PPB / SP - serie z "MORZA" i "MSiO"

Post autor: pothkan »

polsteam pisze:poszukuję dobrej jakości skanów wszelkich (dowolnych) odcinków obu serii ("PPB" z "MORZA" oraz "Statki Polskie" z "MSiO")...
Dołączam się do pomysłu - myślę, że najlepiej by było zebrać to wszystko i gdzieś (tzn. www) upublicznić.

Pierwsze pytanie brzmi, czy ktoś ma już choć część skanów ww. wykonaną.

Jeśli tak (i o ile nie jest to całość - ale raczej wątpię), to potem można się podzielić wykonaniem reszty.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

ja mam tylko te:

http://ships.greenet.pl/ppb/thumb.html

(w lepszej rozdzielczości, niż są tu podane)...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Ja mam gotowe skany ppb 27-28, 30-34, 36, 38-39 i 41-42, 64-69... Tyle mi się kiedyś chciało.

.
Adam

Post autor: Adam »

Ja mam całkiem sporo roczników Morza z lat 70 i 80 (w niedalekiej przyszłości będę miał chyba wszystkie), ale jakoś za skanowanie zabrać się nie mogę (a i czasu brak).
Mam też wszystkie MSiO, stąd też mam pełen komplet SP.
Może jeszcze warto wspomnieć, że plan reaktywacji SP ciągle chodzi mi po głowie i chyba są szanse na przekonanie do tego Redakcji.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

to będą serie równolegle w "MSiO" i w "NM" ?... ;)
Adam

Post autor: Adam »

Na razie to tylko moje, osobiste plany. Jeśli NMorze chce to reaktywować to OK, pytanie - jak długo cykl się utrzyma, bo dotychczas z reguły każdy "umierał śmiercią naturalną" po kilku miesiącach ;)
Właśnie brak determinacji trochę mnie powstrzymuje, bo jaki ma to sens jeśli nie będzie kontynuowane regularnie przez wiele lat?
Poza tym samych zaległości jest w sumie na małą książkę ;)
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

krystalizuje się powoli pomysł / możliwość wrzucenia na serwer całych serii PPB i SP...
już ktos na tym forum zadeklarował, zdaje mi się, że ma część odcinków zeskanowanych, ja (z biegiem czasu) i ktos jeszcze inny zeskanuje resztę...

ale w tej chwili potrzebuję, w celach poglądowych, 1 lub 2 odcinki, w przyzwoitej jakości zeskanowane, z serii Statki Polskie z "MSiO"... a chwilowo (i jeszcze przez jakiś miesiąc-dwa) nie mam dostępu do swoich roczników "MSiO"... (jakies takie "lepsze" odcinki, z obszerniejszym, bardziej szczegółowym opisem i / lub z lepszymi rysunkami)
chodzi o skan dobrej jakości lub PDF...

jeśli ktoś byłby uprzejmy i mógł udostępnić taki skan lub PDF'a, to prosze o kontakt przez to forum na PM (private message)...

dzięki
ODPOWIEDZ