Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Marmik

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Marmik »

Napoleon pisze:
A co miało wyjść?
Coś co by było de facto poza armią (jeśli chodzi o organizację/struktury). Dalej już można sobie dopowiedzieć. Tak się składa, że dotarły do mnie różne informacje na ten temat i powiem tylko, że nawet w środowisku PiS pewne rzeczy budziły co najmniej niedowierzanie lub niepokój.
napoleons anigif.gif
napoleons anigif.gif (211.07 KiB) Przejrzano 166 razy
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Marmik, dla Ciebie wszystko co napiszę i tak jest z definicji "bla, bla...". Przyzwyczaiłem się. Odpisuję Ci jednak dla zasady. Natomiast tego co napisałem jestem akurat pewny. Macierewicz widział WOT inaczej niż wygląda to co jest. I ta jego wizja budziła duże kontrowersje nawet wśród PiSu. Akurat echa tego do mnie dotarły. Nie wiem czy tu górę brały obawy przed Macierewiczem, którego nawet w PiS sporo osób uznawało za niebezpiecznego oszołoma, czy może ktoś rzeczywiście uznał, że to niewłaściwa zabawa. Ale tak czy inaczej, dobrze że wyszło to co wyszło.
Awatar użytkownika
Marmik

Zwrot przez prawą burtę.

Napoleon pisze: Marmik, dla Ciebie wszystko co napiszę i tak jest z definicji "bla, bla...".
Nie wszystko. Tylko to co faktycznie jest z kategorii bla, bla. No ale jak się nie czyta żadnych dokumentów to po prostu nad wyraz często zostaje bla, bla.
Awatar użytkownika
AvM

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: AvM »

Piotr S. pisze: Brawo mistrzu gratuluje umysłowej głupoty :brawo: jak PiS może być za Putinem skoro ten sam PiS wysłał olbrzymie ilości broni Ukrainie , która ta broń wysłała na drugi iat tysiące żołnierzy Putina . Tak wygląda właśnie umysł typowego platformowca , który ma problemy z logicznym rozumowaniem .
Czyli polityka PiSu tylko niechcacy i bez zastanowienia, jest polityka pro-putinowska,
podobny jak takicn narodowych (i nawet innchy narodowo-socjalistycznych( partii w Europie.
Szczucie nA Niemcy, a teraz nawet Francje. to dalszy etap tej polityki.

Celem PiSu jest rozwalenie Unii. Z kazdym z samotnych panstewek Putin sobie poradzi.

Zakkupy Blaszczaka to tez wykonczenie polskiej sily obronnej.
Czy sa pieniedza na odpowiednie reformy w w wojsku.
Przypominam ostatnie wylstapiene Zelemskiego, na co by wydal pieniadze z kredytu pochodzacego z ruskich aktywow.
bylo tylko o zbrojeniu, ale zadne nie pokrywaly sie z spektrum zakupüow Blaszczaka, ktore odpowiadaja raczej mentalnosci
z 4 pancernych. Kto by w dzisiejszcých czasach uzywal ultra-drogich Apache, ktorych juz prawie USA nie uzywala w Iraku.
To bron mentalnosci lat 70-tych i 80-tych, gdy obie stranowaly planowaly wielkie starcie pancerne pod Fulda.
Z ust Zelenskiego mozna bylo uslyszec co jest potrzbne we wspolczesnej wojnie.

Przpominam, ze plany wyjscia z Unii, PiS realizuje od dawna.
To Szydlao zamkjnela komisje przygotowujaca wstapienie Polski do strefy EURO.
Tez Szydlo powolala inna komisje do zbadana oplacalnosci przynaleznosci Polski
do Unii. Przewodniczaca byly tlusta Krystyna Pawlowicz. Jakos wynkiow jej pracy nie opublikowano.
Dobra Zmiana

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Dobra Zmiana »

tom pisze:
Dobra Zmiana pisze: Co znaczy "osoba (z jego ugrupowania)", skoro aktualnie Miller nie należy do żadnego?
Chodzi mi o przeszłe i teraźniejsze SLD (Miller był przewodniczącym tej partii). 15 sierpnia wprawdzie nie ma np. obowiązku wywieszania flag państwowych na urzędach i w mieście, ale każdy burmistrz- jakby był patriotą - to by się o to postarał, by flagi wisiały. Kiedyś, jak szedłem tego dnia przez miasto, inne osoby przy mnie mówiły, że nie czuć, że to święto, bo flag faktycznie nie było. Jak dla mnie- obronienie świeżo odzyskanej Niepodległości, jest równie ważne - jak jej odzyskanie. 11 listopada flagi na urzędach to już obowiązek. Ale lepiej, jak to wszystko robi się z chęci, a nie z musu. Bo ludzie szybko dostrzegają te chęci lub ich brak.
"Nie ma obowiązku" - koniec, kropka. Wniosek, że burmistrz nie jest patriotą, bo nie kazał wywiesić flag? W moim mieście ich 15 sierpnia też ich nie było, ale nie przyszłoby mi do głowy, żeby stawiać prezydentowi taki zarzut. W dodatku wrednie powiązany z "czernią"! W ilu jeszcze miastach flag nie było? I co - w każdym rządzi ktoś z SLD?
"Kiedyś jak szedłem", "inne osoby" i "ludzie" - szybkie badanie socjologiczne? Trzeba było sprawdzić ile osób wie, czemu miałyby te flagi 15 sierpnia wisieć... I niewiedzących od razu obrzucić błotem jako ukrywających żałobę po tym, że bolszewicy nie wygrali. Czarną to ma duszę ten, kto takie błoto rzuca. I inne braki.
Tadeusz Klimczyk

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

To jak te sławne analizy socjologiczne z Żabki... tylko oblepiająco obrzydliwe w swojej wymowie,
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

...ale każdy burmistrz- jakby był patriotą - to by się o to postarał, by flagi wisiały...
To czy się patriotą jest czy nie nie zależy od tego, czy się flagi wywiesza czy nie. Akurat wywieszanie flag w moim przekonaniu z patriotyzmem nie ma kompletnie nic wspólnego.
Nawiasem, to PiS zdążył wzbudzić u mnie niechęć do manifestowania owego "patriotyzmu" w takim rozumieniu w jakim robiła to poprzednia władza. Z tym, że niemanifestowanie czegoś nie musi oznaczać, że tego czegoś nie ma - i odwrotnie.
Nie wszystko
Wszystko Marmik, wszystko :-) Ale nie martw się, ja się przyzwyczaiłem :wink: Natomiast tłumaczyć Ci, że się mylisz (tam gdzie się mylisz lub nawet odpływasz, w mojej opinii) będę dalej. Choćby dla zasady. Bo tak trzeba.
Przpominam, ze plany wyjscia z Unii, PiS realizuje od dawna.

Ja bym raczej uznał, że PiS nie tyle zakłada wystąpienie z UE, ile się z tym poważnie liczy. I do tego przygotowuje swój elektorat - temu służy narracja o tym, że Niemcy chcą nas wykorzystywać itd. A jednocześnie towarzyszy temu narracja, że Niemcy=UE. Trochę zaskoczyło mnie ostatnie wystąpienie Kaczyńskiego dot. Francji, którą dołączył do Niemiec, ale ono też ma tu swe logiczne wyjaśnienie. Bo Francja jest w UE na tyle ważna, że trudno sprowadzać UE tylko do Niemiec. Więc lud pisowski musi się dowiedzieć, że także Francuzi chcą nas wykorzystać. Bo UE = Niemcy + Francja. Myślę, że Kaczyński chce ludzi do tego przyzwyczaić, by kiedy było trzeba można było UE opuścić.
Choć z drugiej strony Andrzej, masz rację o tyle, że przy takiej politycy jaką PiS realizuje, polexit jest w sumie nie do uniknięcia, prędzej czy później.
Awatar użytkownika
Marmik

Zwrot przez prawą burtę.

Napoleon pisze: 2025-10-28, 12:51
Nie wszystko
Wszystko Marmik, wszystko :-) Ale nie martw się, ja się przyzwyczaiłem :wink: Natomiast tłumaczyć Ci, że się mylisz (tam gdzie się mylisz lub nawet odpływasz, w mojej opinii) będę dalej. Choćby dla zasady. Bo tak trzeba.
Pewnie jakbyś miał dowieść cytatami, że "wszystko" to jak zwykle uciekłbyś po angielsku, bo zwyczajnie nie potrafisz uargumentować swoich fobii. Zostałoby Ci coś z Twojego szerokiego repertuaru jak szybka zmiana lub poszerzenie tematu, zarzucenie pytaniami, albo czymś niezwiązanym stricte z poruszonym zagadnieniem i to najlepiej jak najobszerniej, by nikt już nie doszedł o co pierwotnie chodziło, albo zwykłe bajdurzenie etc, etc. W sumie bez znaczenie czy dociera do Ciebie Twój swoisty modus operandi, czy robisz to zupełnie podświadomie.
No cóż, nie będę się z Tobą kłócił bo jak to w pewnym powiedzeniu, bez wątpienia pokonasz mnie... no sam wiesz czym... ale jakby co to w akcie dobrej woli chętnie przeczytam choć jeden, dosłownie jeden - udokumentowany cytatami moich wpisów - przykład w czym konkretnie odpływam. Tyle, że czmychniesz po angielsku :-D .
PawBur

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: PawBur »

No dobrze a co z tych "chaotycznych, nieprzemyslanych itp." zakupów anulowano, zmodyfikowano po dwóch latach skoro sa tak złe? Coś tylko chęci zamiany części Apache na Chinooki słyszałem.
ODPOWIEDZ