A ja pragnę zwrócić uwagę że Ukraińska i Białoruska niepodległość ma w sumie trzydziestoletnią tradycję w tysiącletniej historii starego świata. I nie kwestionuję tu ich praw wyboru, tylko próbuję zrozumieć inny sposób myślenia. Nawet Stalin nie próbował formalnie włączyć Polski do ZSRR.Napoleon pisze: 2022-03-03, 09:07 chciałbym ci zwrócić uwagę na to, że Polska odzyskała suwerenność w wyniku tego samego procesu, który dał niepodległość Ukrainie. I jeżeli ktoś teraz kwestionuje prawo Ukrainy do bycia niepodległym państwem, kwestionować też może prawo Polski do suwerenności, czy czegokolwiek.
Nie zamierzam bronić Putina, ale też nie zamierzam powtarzać dyrdymałów dla politycznej poprawności. A już w ogóle nie oczekuję że ktoś, zawłaszcza dzisiaj będzie potrafił spojrzeć na eurpejską geopolitykę z bocznego siedzenia.
Nawiasem mówiąc uważam że jestem bardziej w porządku doszukując się przyczynowości, niż cały świat przelewający ukraińską krew w imię rzekomych ideałów, poprawiający sobie samopoczucie siedząc w wygodnych fotelach, szlochając nad niesprawiedliwością i "pomagając" zbiórką za jedyne 50 groszy. Ja przynajmniej nie usprawiedliwiam własnej wygody podpierając się utopijnymi formułkami.
Biorą udział w G8?Napoleon pisze: 2022-03-03, 09:07 A jaka to gospodarka? Rosyjskie PKB to teraz chyba coś koło 2 % światowego albo nawet nieco mniej.
PS. Skoro już jesteśmy przy finansach, to Euro już zdaje się jest po 5zł. Dobra zmiana przyspiesza rozwój. No ale teraz są ważniejsze sprawy na topie
A ja wolę tańszy gaz i ropę niż dopłacać za utopijne wartości.