Nowe książki i czasopisma (1)
- pothkan
- Kontakt:
Zdaje mi się, że to już "ente" wydanie (ja mam z 1995 r., pod trochę innym tytułem i redakcją - Ostaszewski jest jednym z współautorów). Całkiem dobra synteza (o czym świadczy m.in. kilkukrotne wznawianie), tyle że o samych działaniach wojennych jest raczej niewiele - głównie omawia tło, przyczyny i skutki.
w moim wydaniu są 42 rozdzialy, więc cięzko to wymieniać... poza tym nowe pewnie dopisywano.
w moim wydaniu są 42 rozdzialy, więc cięzko to wymieniać... poza tym nowe pewnie dopisywano.
- dessire_62
deglock pisze:Pewne wydawnictwo (nazwy nie wspomnę bo jeszcze mnie pozwą) miało od 20 grudnia sprzedawać książkę o japońskich pancernikach (autora nie wspomnę bo mnie pozwie).
Demontują grodzie torpedowe 305 mm,152 mm,dodają 4 działa 152 mm,zwiększają wysokość 23 cm pasa pancernego i inne takie tam.
A to wszystko czaso i finanso chłonne.
Supcio, a webmasterzy Magnum-X zapadli w sen zimowy i od września się nie obudziliseawolf pisze:Jest nowe, styczniowe MSiO! Ciekawe co tam Xeno o Orłach napisał, może być ciekawe, poczytamy, zobaczymy

Jak masz numer - możesz podać choć z grubsza spis treści?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
- SmokEustachy
- Kontakt:
O okrętach podwodnychSmokEustachy pisze:A o czym pisze?MiKo pisze:Artykuł Ksenia baaaardzo fajny - respekcik!
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
====================
http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
- SmokEustachy
- Kontakt:
I potwierdzeniu, że rozmiar jednak ma znaczenie... ;))MiKo pisze:O przydatności i zastosowaniu polskich przedwojennych okrętów podwodnych w przyszłych wojnach.
Jeszcze nie przegryzłem się przez całość, ale mam już pewne wątpliwości co do wyższości okrętu 1000 tonowego na 750 tonowym na Bałtyku, ale to wynika z doświadczeń II wojny. W latach 20 i 30 oczywiście nikt nie mógł z nich skorzystać. Zresztą w czasie II wojny w łeb wzięła też sowiecka (i pokutująca u nas po wojnie) teoria, że na małym morzu sprawdzi się tylko mały op. Sowieckie Malutkie niewiele zdziałały, za to znacząco zwiększyły listę niemieckich sukcesów na morzu. Największe sukcesy osiągały natomiast średnie i duże op.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Trzeba najpierw skalkulować koszty - tj żeby liczba okrętów byłą jak największa.Adam pisze:I potwierdzeniu, że rozmiar jednak ma znaczenie...MiKo pisze:O przydatności i zastosowaniu polskich przedwojennych okrętów podwodnych w przyszłych wojnach.)
Jeszcze nie przegryzłem się przez całość, ale mam już pewne wątpliwości co do wyższości okrętu 1000 tonowego na 750 tonowym na Bałtyku, ale to wynika z doświadczeń II wojny. W latach 20 i 30 oczywiście nikt nie mógł z nich skorzystać. Zresztą w czasie II wojny w łeb wzięła też sowiecka (i pokutująca u nas po wojnie) teoria, że na małym morzu sprawdzi się tylko mały op. Sowieckie Malutkie niewiele zdziałały, za to znacząco zwiększyły listę niemieckich sukcesów na morzu. Największe sukcesy osiągały natomiast średnie i duże op.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Chyba to dobrze, nie? Tzn nie że chłonne tylko gruntowna przebudowa Mikasy.dessire_62 pisze:deglock pisze:Pewne wydawnictwo (nazwy nie wspomnę bo jeszcze mnie pozwą) miało od 20 grudnia sprzedawać książkę o japońskich pancernikach (autora nie wspomnę bo mnie pozwie).
Demontują grodzie torpedowe 305 mm,152 mm,dodają 4 działa 152 mm,zwiększają wysokość 23 cm pasa pancernego i inne takie tam.
A to wszystko czaso i finanso chłonne.
Lubię takie recenzje!MiKo pisze:Artykuł Ksenia baaaardzo fajny - respekcik!
Dzięki
Numer w ogóle wart polecenia: wszystkie artykuły poruszają mało znane zagadnienia.
Nie ma ani jednego bismarka!
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Oba poprzednie numery MSiO (czyli ten styczniowy i grudniowy) są moim zdaniem bardzo ciekawe. Gratulacje dla redakcji, że wraca do formy.Ksenofont pisze:Numer w ogóle wart polecenia: wszystkie artykuły poruszają mało znane zagadnienia.
Nie spodobało mi się tylko jak M. Błuś skrytykował książkę Ryszarda Leszczyńskiego o katastrofach polskich statków handlowych. Ja rozumiem, że recenzent jest prawnikiem z wykształcenia i w taki też sposób spojrzał na książkę. Ale jej autor prawnikiem raczej nie jest, a w związku z czym nie był w stanie przeprowadzić krytycznej analizy orzeczeń Izb Morskich w Szczecinie i Gdyni. Książki nie czytałem jeszcze więc nie mogę ocenić czy jest dobra czy zła, ale uważam, że taka krytyka jest przesadzona.
Pozdrawiam
Rafał Białkowski