Zdjęcia okrętów PMW
Re: Zdjęcia okrętów PMW
Pomorzanin i Lech w Jastarni.
- dessire_62
Nie wiem czy wklejać zdjęcia czy nie?
Interesują czy nie?
Teraz hicior, Lublin?, niestety śmigło chyba trójłopatowe
, razem z hitlerowskim He-59 na Helu.
Olejko w swoim cyklu o niemieckim lotnictwie morskim w 1939, wspominał coś o Lublinie w porcie rybackim na Helu. Trzeba by przeglądnąć MSiO-e.
Interesują czy nie?

Teraz hicior, Lublin?, niestety śmigło chyba trójłopatowe

Olejko w swoim cyklu o niemieckim lotnictwie morskim w 1939, wspominał coś o Lublinie w porcie rybackim na Helu. Trzeba by przeglądnąć MSiO-e.
- Załączniki
-
- s-l1600 (6).jpg (166.56 KiB) Przejrzano 10913 razy
Czy śmigło trójłopatowe ? Według mnie to ten Lublin nie ma silnika. Jeśli port to tu raczej wojenny.
Szkoda że takie ciemne.
Wklejać, wklejać. Interesują.
Szkoda że takie ciemne.
- dessire_62
Popatrzyłem do tekstu Olejki, pisze on że w PW stał Lublin R-XIII bis/hydro nr 701, oraz amfibia Nikol A-2.
Na zdjęciu amfibii nie widać
, pewnie w krzakach.
Zdjęcie ciemne, ale oryginał może być jasny, lub do "wyjaśnienia".
Do kupienia za 1 euro na e-bayu.
Na zdjęciu amfibii nie widać

Zdjęcie ciemne, ale oryginał może być jasny, lub do "wyjaśnienia".
Do kupienia za 1 euro na e-bayu.
W jakimś starym numerze SP, jeszcze wielkoformatowym, było coś o w sumie odgadywaniu barw ze starych fotek, że jasny mógł wychodzić ciemniejszy i chyba o problemach ze srebrnym. Może gdzieś to mam.
Fotka powinna trafić do Pucka. Zdecydowanie.
Fotka powinna trafić do Pucka. Zdecydowanie.
Ciekawi mnie szeroko pojety kontekst powstania zalaczonego zdjecia (wiem, ze jest ono dobrze znane).
Musialo one zostac zrobione przez Polaka jeszcze podczas trwania obrony Helu (rufowa artyleria glowna nadal na pokladzie).
Kto jest wiec autorem tego zdjecia? Poza tym (co wazniejsze) jest malo prawdopodobne, iz ta osoba wykonala tylko to jedno zdjecie podczas walk w obronie Helu.
Czy sa wiec znane inne zdjecia tego samego autora?
Czy sa zreszta znane (publikowane gdzies) zdjecia wykonane przez obroncow Helu we wrzesniu 1939 roku (interesuje sie tym tematem od dosc dawna, ale do tej pory natykalem sie tylko na zdjecia zrobione przez Niemcow juz po opanowaniu Polwyspu)?
Jezeli ten temat byl juz dyskutowany, to prosilbym o podanie adresu do tej dyskusji.
PS Przepraszam za brak polskich liter w moim tekscie, ale nie posiadam ich na klawiaturze mojego komputera.
Musialo one zostac zrobione przez Polaka jeszcze podczas trwania obrony Helu (rufowa artyleria glowna nadal na pokladzie).
Kto jest wiec autorem tego zdjecia? Poza tym (co wazniejsze) jest malo prawdopodobne, iz ta osoba wykonala tylko to jedno zdjecie podczas walk w obronie Helu.
Czy sa wiec znane inne zdjecia tego samego autora?
Czy sa zreszta znane (publikowane gdzies) zdjecia wykonane przez obroncow Helu we wrzesniu 1939 roku (interesuje sie tym tematem od dosc dawna, ale do tej pory natykalem sie tylko na zdjecia zrobione przez Niemcow juz po opanowaniu Polwyspu)?
Jezeli ten temat byl juz dyskutowany, to prosilbym o podanie adresu do tej dyskusji.
PS Przepraszam za brak polskich liter w moim tekscie, ale nie posiadam ich na klawiaturze mojego komputera.
- Załączniki
-
- Gryf.jpg (14.21 KiB) Przejrzano 10752 razy
dessire_62 pisze:Teraz hicior, Lublin?, niestety śmigło chyba trójłopatowe, razem z hitlerowskim He-59 na Helu.
Panowie, coś mi się wydawa że to jednak He 114 który sobie grzecznie zaparkował przy brzegu. Skrzydło nisko nad kadłubem, długie zastrzały pod skrzydłem itp ...ptasznik pisze:Czy śmigło trójłopatowe ? Według mnie to ten Lublin nie ma silnika. Jeśli port to tu raczej wojenny.
No nie skoro interesujesz się od dawna to zapewne znasz zdjęcia z opracowania R.Witkowskiego "Hel na straży..." i tam są zdjęcia z budowy 34 baterii. Kto był autorem trudno orzec, J.Dreszer wspomina że miał aparat we wrześniu i robił fotki ale podobno to przepadło. Może to są zdjęcia autorstwa E.Pappelbauma ... może ...Ronicz pisze:Czy sa zreszta znane (publikowane gdzies) zdjecia wykonane przez obroncow Helu we wrzesniu 1939 roku (interesuje sie tym tematem od dosc dawna, ale do tej pory natykalem sie tylko na zdjecia zrobione przez Niemcow juz po opanowaniu Polwyspu)?
....bunkrów nie ma, ale też jest zaj...cie ...
Tak, znam opracowanie R. Witkowskiego, ale mi chodzilo o zdjecia zrobione przez obroncow podczas samych walk o Hel.
Jak pisalem, trudno sobie wyobrazic, iz ktos zrobil akurat tylko to jedno zdjecie wraku "Gryfa" - tych zdjec musialo byc wiecej i (popuszczajac wodze fantazji) mozna sobie wyobrazic, iz byly rowniez takie ukazujace naloty Ju87, pojedynek z niemieckimi niszczycielami z 3 wrzesnia, czy walki baterii im. Laskowskiego z niemieckimi pancernikami.
Jak pisalem, trudno sobie wyobrazic, iz ktos zrobil akurat tylko to jedno zdjecie wraku "Gryfa" - tych zdjec musialo byc wiecej i (popuszczajac wodze fantazji) mozna sobie wyobrazic, iz byly rowniez takie ukazujace naloty Ju87, pojedynek z niemieckimi niszczycielami z 3 wrzesnia, czy walki baterii im. Laskowskiego z niemieckimi pancernikami.
Może być. Zdjęcie ciemne i nie widać dolnego ''płata''. Ptak raczej niecodzienny, pono zastąpiony przez Arado i wyprzedany do Szwecji i Rumuni. Zakładając że to X 1939 ciekawe kto tym operował ?dolek2 pisze: Panowie, coś mi się wydawa że to jednak He 114 który sobie grzecznie zaparkował przy brzegu. Skrzydło nisko nad kadłubem, długie zastrzały pod skrzydłem itp ...
Według Ledwocha w chwili wybuchu wojny tylko szkoła lotnicza ze Szczecina je posiadałaptasznik pisze:Zakładając że to X 1939 ciekawe kto tym operował ?dolek2 pisze:Panowie, coś mi się wydawa że to jednak He 114 który sobie grzecznie zaparkował przy brzegu. Skrzydło nisko nad kadłubem, długie zastrzały pod skrzydłem itp ...
Ale przepraszam - jak to sobie wyobrażasz? Że żołnierze odmawia wykonania rozkazu i zamiast walczyć robi zdjęcia? Bo nie za bardzo rozumiem.Ronicz pisze:mozna sobie wyobrazic, iz byly rowniez takie ukazujace naloty Ju87, pojedynek z niemieckimi niszczycielami z 3 wrzesnia, czy walki baterii im. Laskowskiego z niemieckimi pancernikami.
Bujda - operowały z Pucka w IX 1939. Jeden został przecież nawet zestrzelony przez naszych.Chemik pisze:Według Ledwocha w chwili wybuchu wojny tylko szkoła lotnicza ze Szczecina je posiadałaptasznik pisze:Zakładając że to X 1939 ciekawe kto tym operował ?dolek2 pisze:Panowie, coś mi się wydawa że to jednak He 114 który sobie grzecznie zaparkował przy brzegu. Skrzydło nisko nad kadłubem, długie zastrzały pod skrzydłem itp ...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
To nie Lublin jeno He-114.ptasznik pisze:Czy śmigło trójłopatowe ? Według mnie to ten Lublin nie ma silnika. Jeśli port to tu raczej wojenny.
Szkoda że takie ciemne.
A ja nie rozumiem Twojego komentarza. Gdzie ja napisalem o "zolnierzach odmawiajacych wykonania rozkazu"?crolick pisze:Ale przepraszam - jak to sobie wyobrażasz? Że żołnierze odmawia wykonania rozkazu i zamiast walczyć robi zdjęcia? Bo nie za bardzo rozumiem.Ronicz pisze:mozna sobie wyobrazic, iz byly rowniez takie ukazujace naloty Ju87, pojedynek z niemieckimi niszczycielami z 3 wrzesnia, czy walki baterii im. Laskowskiego z niemieckimi pancernikami.
Wytlumacz mi prosze jak ktos (poza obsluga dzial baterii Laskowskiego lub naszych okretow - dopoki byly "zdatne do uzytku") mogl walczyc podczas ostzeliwania Helu przez pancernki, czy przez niemieckie niszczyciele.
Mial do nich strzelac ze swojego karabinu?
- dessire_62
Zakładając, że cała sekwencja zdjęć została wykonana zaraz po kapitulacji Helu, możemy za Olejką pokusić się o numer He-60. Do wyboru, S4+C, S4+D, S4+F i S4+F.To nie Lublin jeno He-114.
He-114, to może być S4+FH, który wskutek uszkodzenia silnika zawrócił z powrotem do PW na Helu.
Następny rodzynek, znane było takie coś?
- Załączniki
-
- herb.jpg (44.52 KiB) Przejrzano 10649 razy