Jakie są postępy przy budowie Gawrona?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Waldek K

Re: Jakie są postępy przy budowie Gawrona?

Post autor: Waldek K »

Ja jestem lądowym szczurem, ale sobie myślę, że patrzenie za rufę, albo w ogóle "rozglądanie się" dookoła jest potrzebne, gdy okręt wykonując zadanie stoi lub w każdej sytuacji, kiedy korzysta z pokładu rufowego (operacje śmigłowcem/bezzałogowcem) lub z urządzeń na rufie zamontowanych (operacje z łodziami szturmowymi, trałami, pojazdami podwodnymi itp). Chyba w sumie sporo by się tego nazbierało dla tej klasy jednostek. Oczywiście przed Gowindem też sobie z tym radzono, ale na nim, skoro wszystko widać z jednego miejsca, pozwoliło to chyba zmniejszyć załogę...?
Nie jestem zwolennikiem Gowinda, ale takie widzę wytłumaczenie.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Okręt to nie banan, który można swobodnie obierać ze skórki. Nadmierne zmniejszenie załogi zawsze niesie za sobą negatywne skutki. Grupa abordażowa powinna składać się z nie mniej niż 6-9 osób, a więc tyle trzeba wydelegować, bez upośledzania jakichkolwiek funkcji okrętu z operacją lotniczą, czy utrzymaniem grup awaryjnych włącznie. Oczywiście zawsze można potraktować okręt jako statek i nie zakładać, że będzie robił cokolwiek innego niż tylko pływał sobie tu i tam od czasu do czasu strasząc armatą, ale chyba nie o to w tym chodzi.

Pewnie, że "fajnie jest spojrzeć sobie za rufę", ale czy dla obsady mostka aż tak istotne jest to co się dzieje w czasie operacji lotniczej (jak jest, to może wygodnie spojrzeć sobie na monitor przed nosem, bez konieczności łażenia po mostku)? Przecież z nawigacyjnego punktu widzenia tam trzeba tylko utrzymać stałą prędkość i kurs. Reszta należy do pilota i kontrolera, a czy będzie on siedział na mostku czy innym, specjalnie do tego celu stworzonym stanowisku to chyba sprawa drugorzędna. Tak mi się przynajmniej wydaje. Podobnie jest z innymi działaniami typu opuszczanie sprzętu za burtę.

Moim zdaniem żadnego ciśnienia na ten panoramiczny mostek nie ma o ile miałby on komplikował inne, ważniejsze sprawy (umieszczenie uzbrojenia, kwestie napędu itp.)
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Waldek K

Marmik, zapewne masz rację. Ja jedynie szukałem zalet "dookólnego mostka", wcale się przy takim rozwiązaniu nie upierając. Trochę na zasadzie "co autor miał na myśli" ;-)
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Waldek K

W najnowszym MSiO jest artykuł o Gawronie/Ślązaku z rysunkiem prawdopodobnego wyglądu po ukończeniu. Niewiele z tekstu wynika, bo większość konkretów jest niejawna, poza tym że stocznia zaproponowała trzy warianty wykończenia okrętu, z których wybrano najsłabszą (najgorzej wyposażoną i uzbrojoną). Nie ujawniono jednak tych propozycji.
– Carl Gustaf Mannerheim
Awatar użytkownika
szaser630

Post autor: szaser630 »

Dzisiaj po raz pierwszy na burcie okrętu została przyczepiona oficjalna nazwa :-)
IMG_2381.JPG
IMG_2381.JPG (42.87 KiB) Przejrzano 8822 razy
IMG_2375.JPG
IMG_2375.JPG (25.63 KiB) Przejrzano 8822 razy
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Nazwa może sugerować przygotowania do oficjalnego wodowania i chrztu.
Coś więcej jest robione na tym pechowcu ?
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
szaser630

Do wodowania i chrztu jeszcze trochę czasu zostało ;-) W tej chwili cały czas trwają prace, oczekiwany jest podpis Ministra ON pod aneksem do umowy i wówczas wszystko ruszy pełną parą :D :D :D
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

A umyli go chociaż ? :diabel:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Jakieś takie dziwne te litery.
Czy to jest normalna praktyka, że litery mocuje się takimi śrubami.
Wydawało mi się, że litery się odlewa, z tyłu mają bolce, które się gwintuje i mocuje nakrętkami od wewnątrz kadłuba.
Poważniej by to wyglądało. :?
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

RyszardL pisze:Jakieś takie dziwne te litery.
Widzę, że nie tylko mi się nie podobają. :-D

Pierwsze wrażenie;
- literki przykręcone blachowkrętami, na śrubokręt gwiazdkę
-niefajne, nieestetyczne, byle jakie.

Sorry za te uwagi.
gawron

Post autor: gawron »

To chyba trochę naciągany "trick" mający na celu ukazać rzekome zaawansowanie projektu podobnie jak było z "technicznym wodowaniem" kilka lat temu.
Teraz SMW dała mu imię dlatego brakuje tam "ORP" :-) Może po kolei byłoby go skończyć a później "nazywać"? Niestety do końca projektu jeszcze bardzo długa droga...
Marek T

Post autor: Marek T »

dessire_62 pisze:- literki przykręcone blachowkrętami, na śrubokręt gwiazdkę ...
Czy to są litery "na stałe", czy przygotowanie modelu do odlewu?
Awatar użytkownika
szaser630

gawron pisze:To chyba trochę naciągany "trick" mający na celu ukazać rzekome zaawansowanie projektu podobnie jak było z "technicznym wodowaniem" kilka lat temu.
Teraz SMW dała mu imię dlatego brakuje tam "ORP" :-) Może po kolei byłoby go skończyć a później "nazywać"? Niestety do końca projektu jeszcze bardzo długa droga...
To nie żaden naciągany "tric", tylko jeden z kolejnych punktów realizowanych podczas budowy okrętu, nie stocznia dała mu imię, bo takich uprawnień nie ma :-) jeżeli chodzi o "ORP" to w nazwie żadnego okrętu / montowanego na kadlubie/ nie jest to stosowane - proponuję to sprawdzić sobie. Zgadzam się, że czas go skończyć, a nazwa jedynie może pomóc w jego ukończeniu. Mam nadzieję, że Ślązacy zainteresują się swoim okrętem i będą wspierać / różnymi formami/ jego budowę :-) No i na koniec myślę, że jest już bliżej końca wykonania tego projektu, o ile rząd i politycy znowu nie będzą przeszkadzał :D :D :D

Co do samego wykonania nazwy okrętu, to nie wiedziałem, że wywołam taką burzę dyskusji. Panowie może łatwiej będzie wyczyścić te literki które są przykręcone, niż te przymocowane na stałe do kadłuba - a ostatnio przyglądałem się własnie tym nazwom umocowanym na naszych okrętach - woła to o pomstę do nieba :-x Pamiętajmy mamy teraz armię zawodową i .....
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

szaser630 pisze:(...) woła to o pomstę do nieba Pamiętajmy mamy teraz armię zawodową i .....
Sugerujesz, że nie ma kto polerować mosiądzu? :shock:
Republika marzeń...
domek

Post autor: domek »

Wycinali je pewnie tymi maszynami za sto milionow :P
Andrzej Ciszewski

Post autor: Andrzej Ciszewski »

Ja tam nie widzę żadnych wkrętów. Wg mnie, to są przyklejone próbnie litery z otworami pod wkręty z łbem stożkowym. W tym przypadku stanowią szablon do wiercenia i nagwintowania otworów w burcie.
ODPOWIEDZ