Nie będę mówił za ogół tylko za siebie - ja najczęściej ramki używam po to aby uzupełnić zdjęcie lub je tą ramką poprawić. Twoje zdjęcie ze Sianożęt broni się doskonale bez tego ozdobnika. Rozumiem, że chcesz aby po wydruku zdjęcie wyglądało jak obrazowe - wówczas ta ramka jest jak najbardziej dobra. Jednak to co po wydruku wygląda super, na monitorze już niekoniecznie (stąd moja krytyka ramki) i vice versa.
Co do ramek - pobaw się, zobacz jak zdjęcie z jaką ramką będzie lepiej wyglądać. Czasem całego zdjęcia nie warto zamykać w ramce a np.: dodać dodatkowy obszar na długości coby wydłużyło zdjęcie. Mam nadzieje, że się na mnie nie pogniewasz, że dla przykładu troszkę przerobiłem Twoje zdjęcie ze Sianożęt:

Wcześniej inaczej skadrowałem zdjęcie tak aby najbliższa linia brzegu i morza zaczynała się dokładnie w lewym dolnym rogu. To wydłużyło zdjęcie, spowodowało jego panoramiczność i aby wyglądało pełniej powiększyłem obszar roboczy na długości.
Czarny moim zdaniem bardziej pasuje do tego wieczornego (bądź porannego) zdjęcia - nie kontrastuje z nim tak jak biały.
A oto moje, morskie, z ramką:
Zatem - powodzenia

Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...