Aparat cyfrowy - pomocy

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

Ja też specem od obróbki nie jestem. Właściwie niewiele zrobiłem (Corel Photo Paint 7)...na początek podciągnąłem krzywymi ciemniejsze partie i przyciemniłem jaśniejsze...później poprawiłem nieco kontrast i to tyle. Można by jeszcze wyostrzyć, ale żonka już wyganiała od kompa :lol: Na dłuższą zabawę nie miałem czasu...no i potrzebowałbym plik źródłowy :wink:
Do obróbki polecam Corel Paint Shop Pro Photo X2 - tania (ok 200zł) legalna wersja programu, który umożliwia obróbkę na poziomie fotoszopa.

Obrazek
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Siema,
dopiero co wróciłem z urlopu i jest masa zdjęć, kilka morskich też :D .
Tylko teraz pytanie mam, jaka jest najlepsza (albo minimalna) wielkość JPGa, który chciałbym wywołać w formacie 15x10 i 18x13? Czy 1024 pikseli na dłuższym boku wystarczy dla formatu 18x13?

Pytanie drugie, ktoś wie jak zlikwidować beczkę (wypukłość lub wklęsłość) horyzontu w GIMPie?

Ps. Potem może coś wrzucę. Aparat polecam wszystkim :D

edit:
o takie np:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Zdjęcie cudne ale ta ramka ma na jego odbiór negatywny wpływ. Proponowałbym jej likwidację a podpis przerzucić na prawy dolny róg.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Zobacz tutaj:
http://www.labfoto.pl/static/pomoc.mhtml

Gimpa nie lubię, więc nie pomogę. W Corelu jest do tego funkcja korekcji perspektywy.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
seawolf

Wicher pisze:Zdjęcie cudne ale ta ramka ma na jego odbiór negatywny wpływ. Proponowałbym jej likwidację a podpis przerzucić na prawy dolny róg.
No way, ramka zostaje :D Albo pomyślę :D

ALF dzięki!

I kolejne, foto chyba na maksymalnym zoomie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wicher

Seawolfie - zainteresowały mnie te przyciemnienia na "rogach" Twojej ostatniej fotografii. To efekt zabaw jakimś programem czy też do obiektywu dołączony masz jakiś filtr?

BTW - przy kolejnym kadrowaniu polecam najpierw zapoznać się z regułą trójpodziału w fotografii. Oczywiście jeśli jeszcze nie jest Ci znana :)
Tu jest to dobrze opisane:
http://www.fotopasjonat.pl/porady-prakt ... jpodzialu/

Widzę, że całkiem nie mała grupa foto-hobbystów jest wśród nas - może otworzymy osobny wątek z naszymi fotami o tematyce morskie lub też różnej?
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

W tym konkretnym przypadku kadr jest OK. - motorówka płynie od prawej do lewej, a kilwater prowadzi dobrze wzrok...w mocnym punkcie jest motorówka drugoplanowa, a podział morze/niebo 1/3 jest prawidłowy.
Ciemniejsze rogi to jakaś delikatna winieta, może od osłony?

A ramka faktycznie...do...d. ;)
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
Wicher

Ja bym jednak troszkę inaczej skadrował - bardziej w prawo aby bliższa motorówka znajdowała się w lewej dolnej strefie trójpodziału i kilwater nie był tak naglę, moim zdaniem, ucięty.
Ale nie powiem, żeby zdjęcie mi się nie podobało :ok:
Awatar użytkownika
seawolf

Nie chciałem dawać motorówki bliżej lewej strony żeby miała gdzie płynąć :D . Kilwater jest ciutkę ucięty, tylko trochę, w rzeczywistości i tak się tak gwałtownie kończył. A motorówka drugoplanowa dodaje głębi zdjęciu moim zdaniem. Winieta powstała w GIMPie.

Ramka faktycznie aż tak zła? :? To może polecicie jakąś inną, czy zrezygnować całkiem? Będę zdjęcia wywoływał więc chciałbym mieć coś fajnego, raczej z napisem.

Ps. Wątek może być z fotkami :P
Awatar użytkownika
Wicher

Nie będę mówił za ogół tylko za siebie - ja najczęściej ramki używam po to aby uzupełnić zdjęcie lub je tą ramką poprawić. Twoje zdjęcie ze Sianożęt broni się doskonale bez tego ozdobnika. Rozumiem, że chcesz aby po wydruku zdjęcie wyglądało jak obrazowe - wówczas ta ramka jest jak najbardziej dobra. Jednak to co po wydruku wygląda super, na monitorze już niekoniecznie (stąd moja krytyka ramki) i vice versa.

Co do ramek - pobaw się, zobacz jak zdjęcie z jaką ramką będzie lepiej wyglądać. Czasem całego zdjęcia nie warto zamykać w ramce a np.: dodać dodatkowy obszar na długości coby wydłużyło zdjęcie. Mam nadzieje, że się na mnie nie pogniewasz, że dla przykładu troszkę przerobiłem Twoje zdjęcie ze Sianożęt:
Obrazek
Wcześniej inaczej skadrowałem zdjęcie tak aby najbliższa linia brzegu i morza zaczynała się dokładnie w lewym dolnym rogu. To wydłużyło zdjęcie, spowodowało jego panoramiczność i aby wyglądało pełniej powiększyłem obszar roboczy na długości.
Czarny moim zdaniem bardziej pasuje do tego wieczornego (bądź porannego) zdjęcia - nie kontrastuje z nim tak jak biały.

A oto moje, morskie, z ramką:
Obrazek

Zatem - powodzenia :)
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Jestem przeciwnikiem ramek...zdjęcie ma się bronić samo :D
Co innego na papierze.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
seawolf

Wicher spoko, możesz obrabiać jak dusza zapragnie. Uważam Twoją wersję lepszą, ale... Ale chciałbym aby cały set z wakacji był ze zbliżoną ramką (różniącą się ewentualnie kolorem). Nie wszędzie pasuje ramka tylko na dwóch krawędziach, za to na większości pasuje ramka całkowita. Dlatego też raczej zdjęcia oddane do wywołania będą mieć taką. Będzie tylko mniejsza, żeby nie zabierała zbyt dużo miejsca na papierze 15x10 i napis raczej przesunę na lewo lub prawo, w zależności od potrzeby.

Druga opcja to brak ramki i napis gdzieś w rogu zdjęcia.

Twoje foto ładne.
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Jeżeli zdjęcie ma iść na papier to bez ramki, jeżeli do netu to też bez ramki, ale na czarnym tle...niektórzy wolą ciemnoszare, ale mnie najlepiej ogląda się przy czarnym tle.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
seawolf

Zrezygnowałem z ramek całkiem :D.

I jeszcze takie:
Obrazek
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Zastanawiam się czy ta lampa z lewej jest potrzebna w kadrze ;)
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
Wicher

Mówisz - masz :D
Obrazek
Sorry Seawolf - nie mogłem się powstrzymać - nudy w pracy :-D

Zabawa na PSujku - wymazanie lampy (stempel), zdjęcie trochę czerwieni (krzywe w RBG) oraz rozjaśnenie kadłuba żaglówki (jasność).
I podpis. Staraj się zawsze nadawać swoim pracom podpis szczególnie jak coś wrzucasz do netu 8)
ODPOWIEDZ