Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

p11c

Re: Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)

Post autor: p11c »

A mnie cieszy
Waldemar Danielewicz
Statki pasażerskie żeglugi przybrzeżnej MONIKA i HANKA

Piotr Twardowski
Republika Rzymska w walce z piratami

Wreszcie coś z innej bajki niż Pacyfik
Robert

Post autor: Robert »

Tylko kiedy planują skierować do sprzedaży?
Awatar użytkownika
Miner

Post autor: Miner »

Na stronie piszą, że w sprzedaży od 21 lipca, ale w e-kiosku jest już dostępny.

Aha, chodzi oczywiście o te Iowy.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Zacząłem artykuł o Iowach. Dzielnie starałem się walczyć, ale po dotarciu do "częściowo skorodowanych japońskich pancerników" dałem sobie spokój. Ciekawe skąd autor wziął te "szczeliny" z korozją.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

Każdy okręt jest gdzieś tam skorodowany, więc japońskie pancerniki pewnie też ;)
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Peperon

de Villars pisze:Każdy okręt jest gdzieś tam skorodowany, więc japońskie pancerniki pewnie też ;)
A najbardziej zaraz po ukończeniu. :diabel:
cochise

Post autor: cochise »

Peperon pisze:Zacząłem artykuł o Iowach. Dzielnie starałem się walczyć, ale po dotarciu do "częściowo skorodowanych japońskich pancerników" dałem sobie spokój. Ciekawe skąd autor wziął te "szczeliny" z korozją.
No ja widząc autora już nawet nie próbuje czytać stykło mi ostatnio o lotniskowcach i pancernikach.
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

de Villars pisze:Każdy okręt jest gdzieś tam skorodowany, więc japońskie pancerniki pewnie też ;)
szczególnie teraz. tyle lat pod woda
Awatar użytkownika
Peperon

cochise pisze:No ja widząc autora już nawet nie próbuje czytać stykło mi ostatnio o lotniskowcach i pancernikach.
Aleś delikutaśny. Hardcora nie lubisz ? ;)
Ja przymierzam się do poprawki. Może dalej da się przebić. :faja:
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Nie da się.
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
Peperon

Grzechu pisze:Nie da się.
Widzę, że nabawiłeś się alergii. ;)
p11c

No to mnie pocieszyliście :(
Nie dość że dla przeciętnego Polaka te pancerniki to mocno abstrakcyjny temat, to w dodatku nie da się tego przeczytać.

Piotr Olender
Bitwa na wodach Svensksundu

Ten temat też brzmi dla mnie jak SF , choć niewątpliwie fajnie będzie poczytać o tej największej bitwie Morza Bałtyckiego

Choć niewątpliwie z okazji rocznicy Powstania Warszawskiego, chciałbym poczytać np. o walkach powstańców z dawnym ORP Niezwyciężony, albo o pewnej Bajce która odkryły nurty Wisły.
Ten ostatni temat mocno poruszył społeczeństwo, więc nie rozumiem czemu redakcje nie chcą tego wykorzystać ?
Czemu znów mamy prawie same tematy oderwane od rzeczywistości :gazeta:
tom

Post autor: tom »

Masz na myśli chyba dawnego ORP "Nieuchwytnego", którego Niemcy przemianowali na "Pioniera". Ale nie tylko on ostrzeliwał powstańców warszawskich. W ostatnim numerze MiO jest mowa o tym, że to robił także "Pirat" (dawny polski trałowiec "Rybitwa" z lat dwudziestych). Pytanie - który z nich był bardziej w tych ostrzałach "dokuczliwy" i najczęściej przez powstańców wspominany?
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

p11c pisze:No to mnie pocieszyliście :(
Nie dość że dla przeciętnego Polaka te pancerniki to mocno abstrakcyjny temat, to w dodatku nie da się tego przeczytać.
Dlaczego abstrakcyjny? Albo inaczej - czy bardziej abstrakcyjny niż jakikolwiek inny temat okrętowy? Nie sądzę.
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
marek8

Post autor: marek8 »

Chyba chodzi o to, że nasze rodzime doświadczenia morskie to jeżeli chodzi o skalę raptem aż jeden (no niby dwa) i to taki mocno "niszczycielowaty" krążownik - o problematyce związanej z praktycznym użyciem czegoś większego a co dopiero tak skomplikowanych maszynek jak Iowy w sumie czytamy na podobnym poziomie adekwatności do naszych doświadczeń jak o filmowej "gwieździe śmierci" ;)
Mi także brakuje tych naszych może skromnych ale jednak "naszych" choćby i banalnych doświadczeń i okrętów i istotnie smutnie nieco jest, że talenty kilku dobrych autorów realizują się w opisywaniu głównie floty pewnego dziwnego cesarstwa... Zdecydowanie za dużo tego Pacyfiku u nas jest... a tymczasem dosłownie mnóstwo krajowej tematyki leży odłogiem i tematy z tym związane porusza może kilka osób a jak już to niekiedy dosyć dziwnie...
Najróżniesze szczególiki różnych "japońców" mają u nas większe wzięcie niż choćby rzetelne pokazanie czym były lub czym miały być nasze flotylle rzeczne - Rosjanie pisząc o naszych zdobycznych okrętach lata temu zrobili to chyba ciutkę ciekawiej niż my o tych samych okrętach pod naszą banderą pozostających przez wiele lat...
To raczej jest problem i nie zmienią go tak łatwo nieliczne i bardzo dobre artykuły zaledwie kilku znanych autorów znających się na PMW - wciąż tematyka krajowych okrętów to bardziej ciekawostka niż coś trwałego w naszych pismach...
p11c

de Villars pisze:
p11c pisze:No to mnie pocieszyliście :(
Dlaczego abstrakcyjny? Albo inaczej - czy bardziej abstrakcyjny niż jakikolwiek inny temat okrętowy? Nie sądzę.
Nie wiem jakie ty masz doświadczenia w kontaktowaniu się ze tzw. zwykłym "szczurem lądowym", Ja miałem kilka spotkań z kilkudziesięcioosobowymi grupami. Starałem się przybliżyć im morze i problematykę morską. Ale zdarzało się, że wypowiadając zdanie " że jedną z najbardziej znanych historii jest ucieczka ORŁA" miałem przed sobą rząd wielkich oczu, które nigdy o tym nie słyszały i pytali się mnie co to był za Orzeł. Dla nich wszystkich IOWA to Gwiezdne Wojny. Bo o ile o Orle im mogę jeszcze opowiedzieć to IOWA to już totalna abstrakcja. To temat interesujący kilkuset specjalistów w całej Polsce i drążenie do coraz większych szczegółów. Dla odmiany np. wczoraj miałem telefon z Mysłowic i proszono mnie o informacje o statku Katowice oraz o jego historii, jak dałem post na FB o statku szpitalnym Bajka to w ciągu 2 godzin miałem 1,5 tys odbiorców. O Bajkę zresztą pytają mnie na każdym spotkaniu, bo coś słyszeli ale nie wiedzą dokładnie o co chodzi. Więc dla tych ludzi statek Katowice czy Bajka to jest to co ich bezpośrednio dotyczy, czego nie mogą powiedzieć o IOWIE. A to tylko przykłady z wczoraj i takich tematów mogę mnożyć w nieskończoność.
Więc wybacz ale nie każdy okręt lub statek jest w równym stopniu abstrakcyjny i jest mnóstwo tematów o których ludzie chcieliby czytać.
ODPOWIEDZ