nek pisze:Czy wiesz że za ten rejs do Murmańska bez wiedzy Rosjan poleciały wysokie głowy w dowództwie Floty Północnej , gdy dwa polskie OP wynurzyły się między redą a portem , tym bardziej że oni uważali że żaden OP nie sforsuje poźniejszego"bastionu" i to jeszcze podczas ćwiczeń ZOP całej Floty Północnej i czy maczał w tym palce ówczesny dowódca Floty Bałtyckiej Gorszkow
pozdrowienia : nek
To ze Polacy przedarli sie do Murmanska to wiem. Nie wiedzialem ze polecialy glowy d-cow Floty Polnocnej - jakies nazwiska?! O co chodzi z tym Gorszkowem?! Aha i z tym wynurzaniem sie w porcie to nie wiem czy to przypadkiem nie jest urban legend, ale jesli to prawda, to zalogi Polskich o.p. musialy miec nielicha radoche
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Wiecie co, ale dalo mi to do myślenia. Jeżeli to prawda i coś takiego - niepostrzeżone podejście do rosyjskiej bazy - było możliwe w 1968 to co dopiero te 20 lat wczesniej powiedzmy...?
Jak wszyscy na tym forum zapewne wiedzą, Niemcy mniej więcej w 1943 r. prowadzili doświadczenia z wystrzeliwaniem rakiet artyleryjskich WGr 21 cm z pokładu OP, również z zanurzenia. WGr 21 cm to nic wielkiego, taka sobie rakieta stabilizowana obrotowo, o zasięgu niecałe 8 km (niektóre zdjęcia sugerują raczej WGr 30 cm, cieższy pocisk z tej samej rodziny, o zasięgu 4,5 km). Uzbrojenie OP w salwową wyrzutnię rakietową wydawało mi się dziwacznym pomysłem, w żaden statek/okręt się tak przecież nie trafi a podejście do wrogich baz czy portów na kilka km wydawało mi się niemożliwe, co najwyżej można by - tak myślałem - wykonywać ataki terrorystyczne np. na jakieś nadbrzeżne osiedla czy coś ogólnie słabo bronionego. A tutaj proszę...
Szef sztabu odsedł na wcześniejszą emeryturę ,podobnie ja kilku wysokich oficrów z jego sztabu , a Gorszkow uzyskał to co chciał jako dowódca Floty Bałtyckiej pełniący obowiązki dowódcy MW ZSRS dzięki pomocy jego późniejszego nieprzyjaciela Janczyszyna zwierzchność nad strategicznymi OP wcześniej podlegały dowództwu wojsk rakietowych Hotele i ich błyskawiczną rozbudowę Yankee były budowane dwa razy szybciej niż amerykańskie odpowiedniki Lafayette , podobnie jak OP zop Victory w stosunku do Sturgeonów i Los Angelesów + przeciw lotniskowcowe Charlie