czy aby na pewno?

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Gość

Post autor: Gość »

Teller pozwolę sobie spytać dlaczego? Wygląda to dosyć solidnie, no i moze Włosi nie przewidywali walk na dalekie dystanse.
cochise

Post autor: cochise »

oj to wyżej to ja :oops:
Gość

Teller pisze:Problem z Littorio polegał na tym, że pod owymi stu milimetrami nad siłownią nie było już nic. Mam taką ładną analizę trafień Dunkerque przez Hooda w Mers-el-Kébir... Gdy pocisk 15" zdetonował nad pokładem dolnym (40 mm), kotłownia nie doznała uszkodzeń.

To Midieliewoje sieczienie liniejnych korabliej, cytowane przez p. Janika41 będę musiał w końcu wypocić w Cadzie, bo inaczej się nie doczekam, by wszystko było tam, gdzie powinno.
A który pokład zainicjował zapalnik?
Gość

Ten sam problem z logowaniem...
Powyżej to ja - CIA
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Jeśli zdetonował nad 40 mm to prawdopodobnie 115+15 przynajmniej tak mi się wydaje a przy okazji dwa pokłady 20 mm i 10 mm mogły spowodować detonację?
Gość

janik41 pisze:Jeśli zdetonował nad 40 mm to prawdopodobnie 115+15 przynajmniej tak mi się wydaje a przy okazji dwa pokłady 20 mm i 10 mm mogły spowodować detonację?
Nie wiem dokładnie jak było z Dunkerque, ale u Garzkego jest taka analiza trafień pancernika Jean Bart....
Pocisk inicjowało ok. 20mm stali....
20mm pokład na Barcie (także i na Dunkerque) występował w odległości ok. 5m od pokładu 40milimetrowego... W jakiej odległości od głównego pokładu pancernego na Vittorio Veneto umiejscowiony był pokład 38mm? :D
Gość

Sorki... nie 38mm a 36 + 9mm na VV...
CIA
krzysiek

Post autor: krzysiek »

Jeśli tak to jakiś felerny ten zapalnik musiał być (?)

A jak ktoś nie przewiduje walki pancernikiem na duże dystanse to też jest felerny ;)

I po co właściwie w VV ta 12 milimetrowa warstewka pośrodku? To nawet na wyłapanie odłamków może nie wystarczyć
Gość

krzysiek pisze:Jeśli tak to jakiś felerny ten zapalnik musiał być (?)

A jak ktoś nie przewiduje walki pancernikiem na duże dystanse to też jest felerny ;)

I po co właściwie w VV ta 12 milimetrowa warstewka pośrodku? To nawet na wyłapanie odłamków może nie wystarczyć
Zapalnik ma zwłokę ok. 0,035 sekundy... prędkość pocisku w chwili uderzenia ok. 500 m/s... można sobie policzyć po jakiej odległości od chwili zainicjowania zapalnika pocisk eksploduje...

12 mm warstewka... a po czym miałaby niby chodzic załoga...?
Gość

Powyżej to znowu ja - CIA --- chyba się zarejestruję pod innym nickiem...
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Anonymous pisze:
janik41 pisze:Jeśli zdetonował nad 40 mm to prawdopodobnie 115+15 przynajmniej tak mi się wydaje a przy okazji dwa pokłady 20 mm i 10 mm mogły spowodować detonację?
Nie wiem dokładnie jak było z Dunkerque, ale u Garzkego jest taka analiza trafień pancernika Jean Bart....
20mm pokład na Barcie (także i na Dunkerque) występował w odległości ok. 5m od pokładu 40milimetrowego... W jakiej odległości od głównego pokładu pancernego na Vittorio Veneto umiejscowiony był pokład 38mm? :D
Czyli 2,2 m między pokładem 115+15 a 40 mm to nie jest wystarczającą odległościa dla eksplozji pocisku, czy w wypadku bomb też to tak sie miało? Z tego co pamiętam to pokład ok.100 mm miał za zadanie spowolnić pocisk, zgadza się?
Gość

krzysiek pisze:
Wiesz ile VV miał nad magazynami? A wiesz ile miała nad magazynami np. Iowa?

CIA
Gość

janik41 pisze:
Anonymous pisze:
Czyli 2,2 m między pokładem 115+15 a 40 mm to nie jest wystarczającą odległościa dla eksplozji pocisku, czy w wypadku bomb też to tak sie miało? Z tego co pamiętam to pokład ok.100 mm miał za zadanie spowolnić pocisk, zgadza się?
Z tym spowalnianiem pocisku, to bym nie przesadzał...
Głowne zadanie pokładu 100mm to zatrzymanie pocisku... cienszy pokład poniżej tak grubego pokładu wyłapywał jedynie odłamki tego powyższego. Myślę że 40mm na odłamki pocisku to jednak niezbyt wiele... Trzeba rozróżnić w takich analizach odłamki pokładu i odłamki pocisku.
Gość

janik41 pisze: Czyli 2,2 m między pokładem 115+15 a 40 mm to nie jest wystarczającą odległościa dla eksplozji pocisku, czy w wypadku bomb też to tak sie miało? Z tego co pamiętam to pokład ok.100 mm miał za zadanie spowolnić pocisk, zgadza się?
Przy bardzo stromych torach lotu pocisków (wystrzały z ok. 30 000m) te 5m też nie wystarczało...
Gość

A czemu pytasz? I gdzie ja napisałem że Iowa jest lepiej opancerzona niż VV?

A propos, czy zwłoka zapalnika 0,035 bądź podobna występowała w ciężkich pociskach wszystkich krajów czy też były znaczące różnice?

Załoga nie musi zaraz łazić po tak grubej stali. A może to stal konstrukcyjna, a nie pancerna?

krzysiek
Janusz C.

Post autor: Janusz C. »

Anonymous pisze:A czemu pytasz? I gdzie ja napisałem że Iowa jest lepiej opancerzona niż VV?

A propos, czy zwłoka zapalnika 0,035 bądź podobna występowała w ciężkich pociskach wszystkich krajów czy też były znaczące różnice?

Załoga nie musi zaraz łazić po tak grubej stali. A może to stal konstrukcyjna, a nie pancerna?

krzysiek
12 mm na okręcie to niezbyt wiele... mozna pewnie mniej - nawet 6mm, ale wówczas musimy dać więcej pokładników. No i oczywiście, ze te 12mm to stal konstrukcyjna...
Podobna zwłoka 0,03... - 0,035 występowała niemal u wszystkich. Wyjatkiem byli Japończycy - 0,4 sekundy.

Zmieniłem nicka, bo to logowanie mnie juz lekko denerwowało ;) (CIA)
ODPOWIEDZ