@Grom: Decyzja o odesłaniu okrętów do portów neutralnych lub zaprzyjaźnionych (w razie wojnyu z Niemcami) była rozpatrywana przynajmniej od dawna. (Ja się spotkałem z takimi propozycjami przedstawionymi Śmigłemu przez Świrskiego jesienią 1935 roku, a najprawdopodobniej pojawiła się wcześniej - być może już w 1924/25 roku, gdy kupowano Wichry).
Crolick ma rację - a więc jeszcze razBoruta pisze:Ech. Jesli ktos buduje sobie flote z gory zakladajac ze w razie wojny ma ona "zimowac" to cos jest z nim nie tak.
Przepraszam, ale co jest sensownego w budowaniu armii z zalozeniem ze w razie wijny ma robic wszystko, tylko nie walczyc?crolick pisze: X ja się nie obrażam. Po prostu skoro do Boruty nie trafiają rzeczowe argumenty, to nie ma sensu dalej się spierać...
Niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu.

1/ Potrzebujesz narzędzie do wycięcia wyrostka robaczkowego:
2/ Kupujesz skalpel, sterylizujesz

3/ Zgłodniałeś: potrzebujesz ostrego narzędzia do otwarcia tuszonki!!!

4/ Masz wysterylizowany skalpel. Ostre narzędzie...
5/ Ale nie otworzysz puszki wysterylizowanym skalpelem

6/ Co jest sensownego w produkowaniu skalpela, jeśli nie można go użyć do celów spozywczych???
7/ Żeby służył do operacji!!!
8/ Można oczywiście wymyśleć i zbudować skalpelo-otwieracz do puszek, ale po co - zresztą - nie stać Cię...
1/ Potrzebujesz floty do osłony linii komunikacyjnych.
2/ Budujesz ją

3/ Napadają na Ciebie Niemcy: trzeba zrobić im krzywdę!!!

4? Masz jakąś flotę...
5/ Ale nie zrobisz Kriegsmarine krzywdy korzystając z wyposażenia na Sowietów

6/ Co jest sensownego w budowaniu floty służącej do osłony linii komunikacyjnych, jeśli nie można jej użyć przeciw Niemcom???
7/ Żeby służyła do osłony linii komunikacyjnych!!!
8/ Można oczywiście wymyśleć i zbudować flotę uniwersalną- przeciw Niemcom i Sowietom - ale po co - zresztą - nie stać Cię...
Teraz rozumiesz???
Zresztą spróbujmy inaczej:
Zaproponuj kształt floty zdolnej zarówno do ochrony własnych linii komunikacyjnych przed atakami sowieckimi, oraz do ataku na Niemców.
Zresztą:
Wyjaśnij mi proszę:
Na czym ten atak na flotę niemiecką miałby polegać???
Pozdrawiam
Ksenofont