flota Porębskiego

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

artukułu nie, sytuację w momencie podejmowania decyzji przez Admirała, tak
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

karol pisze:artukułu nie, sytuację w momencie podejmowania decyzji przez Admirała, tak

może masz jakiegoś linka, żeby poczytać. Widzisz, tego artykułu to też nie znałem. Nie wiedziałem nawet, że coś takiego było.
Albo napisz coś, to zapiszę do swojego "archwum"
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

Post autor: sebian »

Zapominacie o jednym... Jeśli gdybanie, to:
Skoro Flota byłaby tak rozbudowana - czyli były pieniądze. A na pewno nie zapomniano by o lotnictwie, czyli Niemcom nie byłoby tak łatwo.
A poza tym, jeśli tyle kasy poszłoby na MW, to na pewno jeszcze więcej na siły lądowe i lotnictwo lądowe - czyli mozna przyjąć - że wojny by nie było :D. Hitlerek by się tak łatwo nie porywał - a jeśli by się porwał - to by dostał w d....
Awatar użytkownika
karol

no sebian, tego bym tak prosto nie przedstawiał, bo Francja dysponowała równą mu siła, a dostała w dziób, aż miło... :) (lub raczej, nie miło)
Ostatnio zmieniony 2004-05-20, 07:23 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
karol

rysiu znajomość sytuacji wynika z lektury, z książek, bo nawet wspomniany mat elektryk mówił jedynie, że trzymali honor do października, żeby hajlarzom pokazać, iż wcale nie muszą wygrać... :) bunty buntami, ale Urung obawiał się faktycznej jatki ludności cywilnej w razie desantu Kriegsmarine na Półwysep, on nie wiedział o planach niemieckich tyle, co my dzisiaj... :)
chociaż z drugiej strony zauważyłeś pewną lukę, o której nie myślałem i chyba analizą ubogacę morski świat 8)
oczywiście, jeżeli ktoś z grupy tutejszej chce zaproponować swój uzasadniony odpowiednio punkt widzenia na tą sprawę, zamieszczę to w serwisie Na kotwicy, jednak proszę pamiętać, że po opublikowaniu mowy nie ma o usunięciu.
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

karol pisze:no sebian, tego bym tak prosto nie przedstawiał, bo Francja dysponowała równą mu siła, a dostała w dziób, aż miło... :) (lub raczej, nie miło)
Pewnie, że to nie byłoby proste - ale gdybanie to gdybanie :D
Poza tym, gdyby połączyć francuskie wyposażenie z polskim duchem to hoho ;)
Awatar użytkownika
karol

hoho co? dopowiedz więcej, proszę... :)
Awatar użytkownika
RyszardL

karol pisze:rysiu znajomość sytuacji wynika z lektury, z książek, bo nawet wspomniany mat elektryk mówił jedynie, że trzymali honor do października, żeby hajlarzom pokazać, iż wcale nie muszą wygrać... :) bunty buntami, ale Urung obawiał się faktycznej jatki ludności cywilnej w razie desantu Kriegsmarine na Półwysep, on nie wiedział o planach niemieckich tyle, co my dzisiaj... :)
chociaż z drugiej strony zauważyłeś pewną lukę, o której nie myślałem i chyba analizą ubogacę morski świat 8)
oczywiście, jeżeli ktoś z grupy tutejszej chce zaproponować swój uzasadniony odpowiednio punkt widzenia na tą sprawę, zamieszczę to w serwisie Na kotwicy, jednak proszę pamiętać, że po opublikowaniu mowy nie ma o usunięciu.

No, już jestem, bo to i praca i 6 godzin różnicy i takie różne.
Karol, zamieść proszę komentarz, chociaż taki w punktach. Ja chętnie przeczytam. Słyszałem o tym, że Niemcy planowali desant na półwysep i być może nie dałoby się obronić. Z drugiej strony musileby mieć spore siły, bo baterie półwyspu były sprawne. Dlatego też, proszę o Twoje zdanie w tej sprawie.
Awatar użytkownika
karol

Niemieccy dowódcy myśleli, że na Helu zainstalowano baterię 320 milimetrów, stąd ich ostrożność, ponadto byli przekonani, że Orzeł wciąż tkwi gdzieś zamaskowany pod sieciami w Jastarni, bądź na Helu do ataku na Schleswiga i Schliessena... :) tą ich dezorientację powiększyło odezwanie się baterii 120 milimetrowej w trzeciej dekadzie września z nieznanego im zupełnie miejsca, co świadczyło o tym, że obrońcy Festung Hela mają wiele niespodzianek w zanadrzu...
Ostatnio zmieniony 2004-05-20, 15:02 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RyszardL

Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, to Niemcom była bardzo na rękę ta niespodziewana kapitulacja?
Awatar użytkownika
karol

dokładnie tak, szok był tak duży, że cały dzień zbierali siły do uwierzenia faktom... :) Festung Hela, to nie literacki wymysł, tylko oficjalne określenie polskiego ośrodka obrony.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

karol pisze:tą ich dezorientację powiększyło odezwanie się baterii 120 milimetrowej w trzeciej dekadzie września z nieznanego im zupełnie miejsca, co świadczyło o tym, że obrońcy Festung Hela mają wiele niespodzianek w zanadrzu...
Której???
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Pewnie z Gryfa, ale jak pamiętam to beton nie zdążył zaschnąć i ona ani razu nie oddała strzału.
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

karol pisze:hoho co? dopowiedz więcej, proszę... :)
hehe, to nie ja tu literatem jestem :)
Awatar użytkownika
karol

MiKo pisze:
karol pisze:tą ich dezorientację powiększyło odezwanie się baterii 120 milimetrowej w trzeciej dekadzie września z nieznanego im zupełnie miejsca, co świadczyło o tym, że obrońcy Festung Hela mają wiele niespodzianek w zanadrzu...
Której???
gryfowej :lol:
Awatar użytkownika
karol

jareksk pisze:Pewnie z Gryfa, ale jak pamiętam to beton nie zdążył zaschnąć i ona ani razu nie oddała strzału.
według kilku źródeł (także o dziwo Steyera, co jemu sie stało), brały udział w walce z trałowcami niemieckimi dwukrotnie 8)
ODPOWIEDZ