Fuso

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

MiKo pisze:Oczywiście masz rację, ale to już zostało powiedziane w poście wyżej. Od początku wiedziałem, że niemożliwością jest aż tak pomylić przerysowując ze Skulskiego. Co do zasugerowania to czasami człowiekowi wpadną jakieś klapki na oczy i nie zauważa rzeczy oczywistych. Tym bardziej nie rozumiem dlaczego nie ma podpisu pod rysunkiem, że to stan na 1944 rok. Przecież to nic nie kosztuje dodać cztery cyferki. Militaria nie są specjalistycznym pismem wojenno-morskim i czytają je pewnie między innymi i dzieci i ludzie nie interesujący się marynarką wojenną. I oni nie koniecznie wiedzą jak wygląda radar, a kiedy dalmierz był malowany na biało. Tym bardziej, że malowano go na biało w różnych latach.
Ale to detal jest, ciekaw jestem, jak oceniacie caly text. J atam na razie nic ne powiem bo bedzie, ze jestem stronniczy.
Auffenberg

Post autor: Auffenberg »

al pisze:malowanie dalmierza na bialo?
Pierwszy raz sie z tym spotykam, dlaczego tak i kiedy?
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Auffenberg pisze:
A czy Kawachi to byl predrednot?
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

A co ma piernik do wiatraka? :x
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Tak jest napisane w tym artykule. Z tego co pamiętam Kawachi miał dwa rodzaje armat 305 mm i dlatego jest uznawany za przeddrednot.

Mnie bardziej zaintersowało co innego. Czy te pancerniki faktycznie były takie słabe? Do tej pory w polskich publikacjach raczej ich tak nie krytykowano (np. T. Klimczyk Pancerniki).

I druga rzecz, czy można było je inaczej zmodernizować? Na przykład zwiększyć prędkość i opancerzenie kosztem uzbrojenia. Możnaby zdjąć środkowe wieże 356 mm i zostawić tylko 8x356 mm i spróbować zwiększyć prędkość i opancerzenie.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Zelint, autor tego opracowania jest ewidentnie fanem US Navy, co determinuje Jego spojrzenie na te skądinąd nieudane i brzydkie okręty, aż wierzyć się nie chce, że konstruktorzy brytyjscy stali za tymi potworkami, co niechcący też wyraża moje zdanie o nich ;)
Auffenberg

Zelint pisze:Tak jest napisane w tym artykule. Z tego co pamiętam Kawachi miał dwa rodzaje armat 305 mm i dlatego jest uznawany za przeddrednot.
Półdrednot a predrednot to dwa różne drednoty :-D

Kawachi byl raczej słabszym drednotem (ujednolicony kaliber art. głównej i dwa modele armat). Zasadą jednak był jeden kaliber artyleriigłównej, nie dwa, właściwy pomysłom Lorda Fishera i Yankesów.

Jak w takim razie nazwać Andreija Pierwozwannowo?

Po drugie czym różni się dalmierz na predrednocie od dalmierza na drednocie posiadającym scentralizowane kierowanie ogniem (zwane przez niektórych z polska FCS)?

I co ma do tego kolor?
Pytam uprzejmie, boć ciekaw.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

SmokEustachy pisze:
Auffenberg pisze:
Gwoli ścisłości jest napisane "semidrednot"
MiKo
Admin FOW

Auffenberg pisze: Po drugie czym różni się dalmierz na predrednocie od dalmierza na drednocie posiadającym scentralizowane kierowanie ogniem (zwane przez niektórych z polska FCS)?
Sam dalmierz pewnie niewiele ;)
Auffenberg

MiKo pisze:
Auffenberg pisze: Po drugie czym różni się dalmierz na predrednocie od dalmierza na drednocie posiadającym scentralizowane kierowanie ogniem (zwane przez niektórych z polska FCS)?
Sam dalmierz pewnie niewiele ;)
No tu możesz się czasem pomylić.

Najpierw stosowano dalmierze "mono", dopiero potem skonstruowano dalmierze stereoskopowe, któr dawały dużo lepszy pomiar (jak kiedyś Mitoko pisał, gorzej się celowało, lepiej trafiało).

Polecam stronę firmy Barr & Stroud, coś z historii tam jest.

To jak z tymi białymi dalmierzami?
Co to jakaś wiedza tajemna? :wink:
MiKo
Admin FOW

Myślałem że pytasz o funkcję. Podstawową funkcją dalmierza jest pomiar odległości - obojętnie jakiego typu, jakiej bazy i jakiego producenta. Obojętnie czy okręt ma scentralizowane kierowanie ogniem czy lokalne.

Co do koloru to nie wiem o co chodzi? Po kolorze dalocelownika można dojść z jakiego okresu jest zdjęcie czy malunek.
Auffenberg

MiKo pisze:Myślałem że pytasz o funkcję. Podstawową funkcją dalmierza jest pomiar odległości - obojętnie jakiego typu, jakiej bazy i jakiego producenta. Obojętnie czy okręt ma scentralizowane kierowanie ogniem czy lokalne.
Hmmm, nosicie Administratorze drewno do lasu - moja małżonka to mgr inż. geodezji rolnej, więc wiem, do czego służy dalmierz :P
Co do koloru to nie wiem o co chodzi? Po kolorze dalocelownika można dojść z jakiego okresu jest zdjęcie czy malunek.
Otto chodzi, otto chodzi.
Dlaczego malowano na Fuso dalmierz na biało?
To było moje pytanie zadane kawałek temu.
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Auffenberg pisze:Dlaczego malowano na Fuso dalmierz na biało?
A nie malowano na biało po to, żeby uniknąć nadmiernego nagrzewania, deformacji i aberrrrrracji?!?
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Auffenberg

Ksenofont pisze:
Auffenberg pisze:Dlaczego malowano na Fuso dalmierz na biało?
A nie malowano na biało po to, żeby uniknąć nadmiernego nagrzewania, deformacji i aberrrrrracji?!?
X
Hmmm, na to nie wpadłem.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

MiKo pisze:
SmokEustachy pisze:
Auffenberg pisze:
Gwoli ścisłości jest napisane "semidrednot"
No to niech ostatecznie zostanie. Ale czy roznice z tymi niemieckimi patentami z 12x280 byly az tak duze?
Seba

Post autor: Seba »

Z pewnych powodów (modelarskich) ostatnio "odkopałem" między innymi MXXw. z artykułem dot. Fuso, właśnie w sprawie ich oceny chciałbym zabrać głos. Obiektywne patrząc to jak na ówczesne standardy były to okręty udane, w szczególności jeżeli porównać je do konstrukcji wcześniejszych (np USS New York i spółka).
ODPOWIEDZ