Czy jest to ORP Nurek

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

p11c

Re: Czy jest to ORP Nurek

Post autor: p11c »

Miner pisze:Jeszcze odnośnie relacji Edmunda Olszewskiego. Jej fragment znajduje się u Pertka w MFWD (str. 19), choć tam autor jest "Edwardem". Większość wspomnień ukazała się w "Naszych Sygnałach" (czytelna pierwsza strona):
http://www.smw.ocalicodzapomnienia.eu/i ... kategoria=
p11c pisze:Fakt, że dość wiarygodnie to brzmi, ale czy były to ckm-y na podstawach morskich ???
A jak montowano ckmy w 1939 roku na innych jednostkach?
A czy ja napisałem że były jakoś inaczej mocowane ??
Napisałem, że nie ma śladów po nich na tym zdjęciu po wydobyciu Nurka. Podstawy nie miały fundamentów ale musiałby zostać jakikolwiek uchwyt po zaczepach, cokolwiek, a tu jest gładziutki pokład.
Tu jest foto Batorego z taką podstawą i wyraźnie widać, że jak zdejmiesz ckm to i tak zostaną ci 4 dziury w pokładzie, których nijak nie mogę się dopatrzeć na foto Nurka. Nie bardzo też widzę możliwość szybkiego usunięcia ckm-u. Owszem o ile można by było szybko odpiąć ckm. to już demontaż podstawy chyba troszkę by trwał, a zacieranie śladów bo miejscu zaczepów podstawy z pokładem to też chyba nie byłaby chwilka. No i po co to robić tuż przed nalotem ?
Nigdzie też nie podważyłem relacji świadka.
Zadałem jedynie pytanie:
Czy możliwe było w warunkach 1939 r, że na pokład Nurka po prostu wstawiono dwa Maximy na lądowych podstawach saneczkowych ( bez ich mocowania z możliwością chowania całości w nadbudówce ) ?
Uprzedzając jednocześnie ewentualne ataki na mnie.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że skuteczność takiej broni jest iluzoryczna, lub wręcz zerowa i mogła by ewentualnie służyć jako straszak przeciwko dywersantom lub kutrom rybackim i to na spokojnym morzu.

1. Nie dostałem odpowiedzi na moje tak postawione pytanie
2. poza relacją świadka, o której sam napisałem że jest wiarygodna, nikt nie wskazał ewentualnego miejsca mocowania tych Maximów, więc wyraziłem obawę czy w ogóle były mocowane <? Natomiast nie przeczę ich istnienia.
2. Nigdzie też nie napisałem jakoby mocowano ckm na innych podstawach morskich niż wz.08
Załączniki
orp_nurek_3.jpg
orp_nurek_3.jpg (75.08 KiB) Przejrzano 7795 razy
3.jpg
3.jpg (273.42 KiB) Przejrzano 7795 razy
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Ależ "bez nerw" - nikt Cię nie atakuje! ;)
Nie wiem skąd to przekonanie. Nie bądźmy aż tak wrażliwi, proszę.

Na zdjęciach wraku Nurka, widać jedynie pokład dziobowy, na którym - masz rację - nie ma śladów po mocowaniu wzmiankowanych podstaw morskich pod ckm wz.80. Choć, jest tam spora dziura po prawej - jakby wyrżnięta. Przy okazji, to nie podstawy wz.08 tylko ckmy Maxim wz.08.
Pokładu rufowego, oczywiście nie ma - tym samym, nie sposób zakładać brak podstaw morskich pod ckmy na nim.

Ja wątpię, a nawet więcej niż wątpię w podstawy lądowe tzw. "saneczkowe".
Bo niby jak chciałbyś ich użyć do zwalczanie celów morskich? O powietrznych nie wspominając.
Takie podstawy nie były obrotowe. Umożliwiały jedynie zwalczanie celów lądowych w wąskim zakresie kątów poziomych.
Pomysł ich użycie na okrętach jest niedorzeczny. Zwłaszcza, że posiadano podstawy dostosowane do zadań MW.

Być może, ta podstawa dziobowa była zamontowana na mostku?
Miejsca było tam wystarczająco a stanowisko jakby lepsze.

P.S. Nawet mam wrażenie, że ją tam widzę! :shock:
P.S.2
Druga możliwość, ws tej dziobowej podstawy to czy aby to "wyrżnięcie" jest przypadkowe?
Być może, Niemcy usunęli ją wraz z fragmęntem pokładu otrzymując w ten sposób stabilną podstawę lądową/portową.
Wszak, nie sposób inaczej użyć ją na lądzie.. :roll:

Pozdrawaim,
Maciej
Ostatnio zmieniony 2016-07-30, 14:38 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Miner

Post autor: Miner »

p11c, ale czemu tak emocjonalnie? :o

Zapytałem, jak były montowane ckmy na innych jednostkach, bo sam nie wiem (np. czy i jak były zamontowane ckmy na Pomorzaninie II?), a nie w celu atakowania kogokolwiek. :-(

Ja też na zdjęciach nie widzę żadnych śladów po mocowaniach, ale też nie widać pełnego pokładu okrętu. Stwierdzenie "na rufie, na dziobie" jest cokolwiek ogólne. Jest oczywiste, że nikt "nie zacierał śladów", ale możemy nie widzieć śladów po mocowaniach, bo nie wiemy, gdzie i w jaki sposób zamontowane były ckmy.
p11c

Faktycznie tej dziury nie ma na planach.
A co do podstaw saneczkowch to już dwa razy podkreślałem, że doskonale zdaję sobie sprawę o zerowej ich przydatności na morzu. Po prostu zastanawiałem się czy nie postawiono ich np. ku pokrzepieniu serc, albo jako straszaka w przeciwko kutrom rybackim z tzw. V kolumny, a nie jako realnej broni.
Ale faktycznie ta dziura mogłaby wszystko wyjaśniać, jeśli chodzi o podstawę morską,
Załączniki
45833308635515819582.jpg
45833308635515819582.jpg (55.57 KiB) Przejrzano 7742 razy
p11c

Podstawę taką np. używano w 20 r na tych łódkach, tylko i wyłącznie do ostrzeliwań brzegu.
Obrazek
Obrazek
p11c

Dałem kilka przypuszczalnych lokalizacji CKM. Co o nich sądzicie ??
Załączniki
teoria.jpg
teoria.jpg (51.2 KiB) Przejrzano 7719 razy
Awatar użytkownika
Miner

A może jeden na nadbudówce, podobnie jak na Smoku? Na dziobie nadburcia były dość wysokie i mogły przeszkadzać w prowadzeniu ognia do celów morskich.

Do czego mogły służyć te uchwyty? Do mocowania łodzi?
Załączniki
IMG_0001.jpg
IMG_0001.jpg (314.67 KiB) Przejrzano 7713 razy
p11c

Też o tym myślałem, ale raczej wykluczam aby marynarz w relacji mylił dziób z mostkiem.
Co do uchwytów to obstawałbym na mocowanie łodzi, wyraźnie są w linii podstawek pod szalupę, prawdopodobnie bliźniacze uchwyty były z drugiej strony na pokładzie z desek wystającym za obrys mostku.
Zresztą te burty nie były znów takie wysokie.
Załączniki
orp_nurek_2.jpg
orp_nurek_2.jpg (39.31 KiB) Przejrzano 7699 razy
Awatar użytkownika
Miner

Hmm, po trzydziestu latach marynarz mógł się pomylić. Na mostku nie było dużo miejsca i pewnie trzeba by zrezygnować z jednej łodzi, ale nie wykluczałbym tego. Przykład innych jednostek wskazuje, że ckmy starano się umieszczać na nadbudówkach. A nadburcia na dziobie niskie nie były, wystarczy porównać sylwetki ludzi. Chyba że ckmy miały służyć wyłącznie do obrony plot.
Obrazek
p11c

Na tym zdjęciu burty nie są takie wysokie, sięgają raptem mniej więcej do pasa a karabiny na tych podstawach były na wysokości ramion.
Zobacz na kutry SG tam te karabiny umieszczano wręcz pod pokładem.
Załączniki
NUREK_jpg_750x750_q85.jpg
NUREK_jpg_750x750_q85.jpg (227.21 KiB) Przejrzano 7688 razy
48104604212600437629.jpg
48104604212600437629.jpg (19.45 KiB) Przejrzano 7687 razy
ptasznik

Post autor: ptasznik »

p11c pisze: prawdopodobnie bliźniacze uchwyty były z drugiej strony na pokładzie z desek wystającym za obrys mostku.
Jeden nawet dobrze widać.
ptasznik

Post autor: ptasznik »

p11c pisze:Zobacz na kutry SG tam te karabiny umieszczano wręcz pod pokładem.
?
p11c

Otworzyłem w tej sprawie nowy wątek
http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=8215
, zobacz na fotki w WLU to zrozumiesz, mocowania nie były do pokładu głównego.
Np. str. 8 gdzie marynarze przy przednim ckm mają nogi pod pokładem a dopiero pupy na wysokości pokładu głównego.
Wygląda jakby w pokładzie były okrągłe otwory i same podstawy były mocowane jakieś 0,5 m pod pokładem a sam karabin wystawał drugie 0,5 m nad pokład.
Oczywiście miałem na myśli nie same ckm-y ale ich podstawy, które umieszczono pod pokładem głównym.
Awatar użytkownika
Miner

p11c pisze:Na tym zdjęciu burty nie są takie wysokie, sięgają raptem mniej więcej do pasa a karabiny na tych podstawach były na wysokości ramion.
Pokład na dziobie wznosi się, a nadburcia powodują, że ckm na wysokości ramion wciąż nie ma wolnego kąta ostrzału w kierunku dziobu. Spójrz na sylwetki na dziobie, na pierwszym zdjęciu. Ale oczywiście mogło nie być lepszego miejsca.
p11c

No ja tam widzę tyłek jednego marynarza, sorry za to określenie ale wyraz pupa w tym miejscu i w odniesieniu do twardego zawodu marynarskiego wydaje mi się nie na miejscu.
A ile wynosiła podstawa morska , od dołu do ckm-u ??
Awatar użytkownika
Miner

Każdy patrzy tam, gdzie lubi. ;)
Załączniki
nurek.jpg
nurek.jpg (54.33 KiB) Przejrzano 7664 razy
ODPOWIEDZ