Czy nie wiecie co się stało z armatami 130mm zdjętymi z Burzy podczas remontu w I. połowie lat 50-tych??
Są zachowane czy je pocięto??
I jeszcze jedno.
Czy istnieją jeszcze jakieś fotki wraku Wichra, oprócz tej jednej, stale wykorzystywanej?
A może są fotografie po podniesieniu wraku przez Niemców, czy też z okresu przed ponownym zatopieniem??
"I've nothing much to offer
There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
no problemo. to proste:
najpierw znacznik [img]potem%20url%20-%20czyli%20w%20tym%20wypadku%20http://fow.idysk.com/album_pic.php?pic_id=404%20i%20na%20koniec[/img]
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
1. Zdjęcie podniesionego WICHRA widziałem w książce o SCHLESWIGU-HOLSTEINIE. Przedstawia ono tegoż S-H w porcie helskim, natomiast w tle, przy falochronie, stoi trzykominowy niszczyciel - najwyraźniej WICHER.
Nawiasem mówiąc - czy ktokolwiek wie coś na temat mitycznego SEEROSE?
2. Przebudowa: Przemek korzystał z materiałów z CAW w Rembertowie. Zwróćcie uwagę, że Przemek i Piotr Z. opisuja dwa różne projekty: u PB jest 2xI na dziobie i 1xI i 1xII na rufie, natomiast u PZ - 1xI i 1xII na dziobie oarz 1xII na rufie. Wydaje mi się, że jeden i drugi widzieli RÓŻNE warianty przebudowy - stąd różne wnioski. Nawiasem mówiąc J.Dyskant w książce "PMW w 1939 roku" wspimna, że zamierznao je przezbroić w 5-6 dział 120 mm, co sugeruje co najmniej kolejny wariant uzbrojenia.
Kiedy patrzę na te zdjęcia „Wichra”, to natychmiast ogarnia mnie jakieś dziwne uczucie, bo mój Ojciec na nim służył. Może to zbyt osobiste wyznanie i najwyższy czas, aby przejść nad historią do porządku dziennego, ale jest to trudne.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).