Bukowa pisze:Chciałem Was nawoływać do zaprzestania tych "krucjat" gdyż - podobnie jak te historyczne - nic dobrego nie przyniosą.
Niemniej jednak muszę się odnieść do postu Ksenofonta:
Cyt.:" Czy to tylko głupota?
Czy też zamysł?
Czym się to różni od "patriotyzmu radiomaryjnego"?
Jak nazwać taka wersję naszych dziejów?
Proponuję przez analogię - "patriotyzm agorowy" - koniec cyt.
Otóż Drogi Ksenofoncie!
-Tygodnik "Polityka" jest wydawany przez: POLITYKA Spółdzielnia Pracy.
Ponieważ nie jest to Spółka Akcyjna i nie jest notowana na parkiecie to
nie sądzę, żeby AGORA miała tam jakieś wpływy związane z finansami
a tym samym miała znaczący wpływ na linię czasopisma.
- Nie wiem kto był wydawcą "Autobiografii" J. Kuronia
- Nie wiem kto wydał wzmiankowany "......Atlas ziem Polski".
Wspominane przeze mnie publikacje są związane ze środowiskiem "Agory".
Czy to przez wspólny front przeciw lustracji (Polityka-GW), czy to przez autora (Kuroń), czy to przez recenzenta (Bartoszewski zachwala "Atlas...").
Co więcej - zarówno "GW", jak i "Polityka" taką linię polityki historycznej (internacjonalistyczną?) propagują.
Aż dziwne, że na forum, zrzeszającym ludzi o wysokim statusie wykształcenia i ponoć inteligentnych, trzeba tłumaczyć takie oczywistości.
Bukowa pisze:Niemniej jednak podciąganie zwykłych błędów w wydawnictwach lub artykułach pod definicję "patriotyzmu agorowego" lub pod "ogólną teorię spiskową" jest daleko idącym nadużyciem.
Ja się zgadzam - nie róbmy sobie jaj, nie doszukujmy się spiskowej teorii dziejów i nie róbmy z błędów pojedynczych ludzi "patriotyzmu radiomaryjnego"...
Aż dziwne, że na forum, zrzeszającym ludzi o wysokim statusie wykształcenia i ponoć inteligentnych, trzeba tłumaczyć takie oczywistości.
Bukowa pisze:Podobnie jak w Tobie, pewne "zjawiska" również budzą mój niesmak niemniej jednak nie przerzucałbym "wahadełka" w drugą stronę.
Ale może by stosować równą miarę?
Bukowa pisze:Proponuję abyśmy wszyscy trzymali się ścisłej definicji patriotyzmu podanej przez Kopalińskiego a przytoczonej przez FDT.
Pozwolę sobie zgłosić votum separatum.
Podane definicje nie są definicjami naukowymi, a jedynie autorskimi propozycjami wytłumaczenia tych słów.
Z całym szacunkiem dla autora, ale Kopaliński był długoletnim członkiem partii: a zaczął od PPR!
Nie jestem w stanie przyjąć, że jego długoletnia aktywność - m.in. jako "nadzorcy właściwej linii polit." w jednej z rozgłośni regionalnych PR (i to w czasach najczarniejszego stalinizmu) - nie wpłynęła na jego późniejszą twórczość.
Wyjaśnienie słowa "internacjonalizm" (w obydwu znaczeniach) zbyt pachnie mi dawną winietę "Polityki":
Proletariusze wszystkich krajów, łączcie się!
Wygodnie jest mieć kurzą pamięć, ale nie można zapominać, czym niektórzy zajmowali się kilkadziesiąt lat temu.
Pozdrawiam
Ksenofont
P.S. Pomysł "patriotyzmu radiomaryjnego" jest równie niesmaczny, co "patriotyzmu agorowego". Są to dwie równie istotne wizje naszej historii i naszej tradycji.
Tak samo różnorodne mogą być oblicza wiary.
Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Byli w Polsce tacy, którzy chcieli wszystko ujednolić.
Czemu chcecie iść w ich ślady?
X