pothkan pisze:O hiszpańskich parowcach czasem pojawiają się ciekawe rzeczy na tym blogu:
Z rosyjskich szerzej kojarzę tylko to:
N.A. Zaliesskij, "Odiessa" wychodit w morie - Wozniknowienije parowogo moriepławanija na Cziernom Morie 1827-1855 gg., Leningrad 1987.
Ale jak widać po tytule - nie o Bałtyku.
No wlasnie to mam, nawet sam poprawialem
Sa znane historie Floty Dobrowolniej czy ROPiTu, ale nie baltyckich statkow.
W 1880 i 1890 byla seria artykulow o historii zeglugi parowej na Baltyku, ale jest pelno bledow, brak spisow, brak strat , itd..
Po 1870 zaczely rejestry powoli wygladac,
w tych czasach od LLoda lepszy ewidentnie Bureau veritas
i Liverpolski Underwriters Register (ale tylko statki zelazne)
Status
1.Angielskie paraowce, albo dokladnie zarejetrowana w Anglii sa dobrze udokumentowane
2. Podobnie USA, Kanada, Australia
3. Niemcy - w zasadzie po 1870 i ponad 100 BRT - olbrzymia praca Aberta
4. Wlochy - robia cos podobnego, ale od 1861 - nie ta sama jakosc
przed 1860- jste opracownie wThe Belgian Shiplover Dr. Rossi ktore wlasnie uzupelnieniamy
5. Szwajcaria, bardzo dobre ksiazki
6. Morze Czarne -prace zeslesskiego Rosja - pierwsze spisy z 1858 roku, potem rzeczne od 1859, ale nieregularnie, morskie, 1880 , ale tez regularne od 1895
Brak dobrego opracowania na temat statkow bltyckich
7.Dania - wspaniale opracowanie starych statkow do 1870, potem jet wiele ksiazek
8. Szwecja - troche ksiazek, ale rozbite, wczesnie zaczeli budowac wlasne parowce.(Owen)
9: Finlandia - raczej dobre opracowania
Wydaje sie ze dyskusja ktory parowiec byl pierwszy jest bezsensowna.
Ewidentnie Wielöka Brytania i USA produkowaly kilka tysiecy parowcow
do 1860, czy tez po prawie 1000 do 1835 roku.
Ciekawa sprawa jest export brytyjskiej technologii, Wielu brytyjskich inzynierow
brobowalo z roznym skutkiem szczesica za granica. Jest troche takich opracowan, ale nie kupowalem bo tylko w czesci poswiecone sa sprawom morskim.
Niemcy zaczynaly powoli i bardzo pozno. W 1850 nie nbylo tu nawet 100 parowcow.
Rosjanie zawsze podaja Bairda (Berda), ale tak naprawde poza pierwszymi jegpo parowcami nie wiedza ile on wyprodukowal (16 do 1840) i ze nie mogl z roznych wzglöedow utrzymac monopolu. Nieprawda jest jakoby po 1835 zaczal tylko produkowac maszyny, chociaz zbudowal 70 maszyn do 1900 dla nie swojich statkow.
Powoli udaje mi sie pozbierac skrawki dotyczace Francji, ale oprocz Marsylii i iklku rzek nie ma dobrych opracowan, oprocz floty wojennej, ale to dla wiekszosci panstw jest dosyc dobrze opisane.
Naprawde przeraza mnie sprawa Holandiii. Miely tryle stoczni co W. Brytania, ale produkowali same drobnostki. malo jest spisow stoczniowych. Wyszly dwa spisy , ale nie udalo mi sie ich dostac, bo sa numerowane. Sa 2 ksiazki o parowcach kolowych. Belgia, wbrew temu co sie wydaje nie byla to tylko stocznia Cockerilla, a takze kilka innych, i nie wszystko jest omowione w NAUTIBEL i THE BELGIAN SHIPLOVER.
Prace Bonsora (Atlantyk Polnocny-5 i Poludniowy-1) i Mabera (Australia) opisuja dosyc dobrze wiekszosc armatorow. Brak jest nadal dobrej (albio ja nie znam) zeglugi w Azji , sa tylko wyrywkowe prace.
W stoczni Brida, pracowal od 1873 syn slynnego John Scotta Russela.
Czesto sie pisze inaczej Russel jest nazwisko, bo widuje czesto pisownie Scott-Russel
Russel mial z Robinsonem stocznie, potem prowadzil ja sam.
Temu synowi zdudowal ojceic stopcznie, ale po zbudowaniu 1 lub 2 statkow stocznia byla sprzedana.
pisze sam sobie , bo FOW zbyt sie upolitycznia, nowe posty to najczesciej "psychole".
AvM
Nie sadze. Twoje posty sa czytane. Interesuje mnie pierwsze parowce w krolestwie Danii, ale problem z tym, ze nie moge sie rozdrabniac, gdyz w tej chwili siedze w inne tematyce, ktora pochlania moja uwage + lista prac w domu przygotowana przez koleznke malzonke do zrobienia..
Bede wdzieczny za wskazanie tytulow na ten temat.
Jefe
Przyłaczam się do prośby o tytuły książek w tym zakresie do Danii, Szwecji
a także szersze info do Holandii- skoro tego mało to możę będzie łatwo - szczególnie listy stoczniowe z tego kraju. Interesująmnie tez wykazy stocnzi włoskich i co wiadomo o parowcach portugalskich?
Lezy wlasnie u mnie na biurku
"Skibbygning og Maskinvaesen ved Orlogsvaerfet paa Nyholm, Frederiksholm og Doeken gennem 250 Aar. 1692 . 6 Oktober 1942"
piekne zdjecia.
Jesli chodzi o najstarsze parowce Szwedzkie tto jest lista chyba fo 1842 Larsa.
Poszukam link.
pisze sam sobie , bo FOW zbyt sie upolitycznia, nowe posty to najczesciej "psychole".
AvM
Nie sadze. Twoje posty sa czytane. Interesuje mnie pierwsze parowce w krolestwie Danii, ale problem z tym, ze nie moge sie rozdrabniac, gdyz w tej chwili siedze w inne tematyce, ktora pochlania moja uwage + lista prac w domu przygotowana przez koleznke malzonke do zrobienia..
Bede wdzieczny za wskazanie tytulow na ten temat.
Jefe
Nie o to chodzi czy moje posty sa czytane, ale ni e zamiwezam sie bawic tu w polityke, ale jak dzis rano otworzylem FOW to bylo 10 nowych postow , z tego 1 o statkach
Ogolnie postanowilem napisac z kolegami ksiazke:
"Steam Mechant Fleets of the World 1806-1859"
Jest wiele panstw , ktore nie maja zadnej kompletnej bibliografii n ten temat.
AvM pisze:
Ogolnie postanowilem napisac z kolegami ksiazke:
"Steam Mechant Fleets of the World 1806-1859"
Jest wiele panstw , ktore nie maja zadnej kompletnej bibliografii n ten temat.
Mozna sie zapisac na liste chetnych? A tak na powaznie, sa w tym projekcie Wlosi? Ten watek najbardziej mnie interesuje- zastanawiam sie nad zapisaniem do AIDMEN